A Covid1001 önkéntes szakfordító csoport által készített kisokos azoknak a szakkifejezéseknek a magyarázatát tartalmazza közérthető nyelven, amelyekkel a koronavírussal és a Covid19-járvánnyal kapcsolatban nagyon gyakran találkozunk. Ez nem egy orvosi szótár; az alábbi definíciók nem törekednek magas szintű szakmai pontossággal és részletességgel kifejtett orvosi tudást átadni. A meghatározások inkább az átlag olvasót szeretnék segíteni abban, hogy a hirtelen a mindennapi nyelvhasználatba bekerült (sokszor latin vagy angol eredetű) orvosi kifejezéseket könnyebben megérthessék.

SzakkifejezésMagyarázat
ACE2-receptorTeljes nevén kettes típusú angiotenzinkonvertáló enzim receptor. Főként a tüdő és az erek falán található meg, rengeteg folyamatban vesz részt, a vérnyomás-szabályozástól a gyulladásos folyamatokon keresztül. Néhány koronavírus, köztük a mostani koronavírus-járványt okozó SARS-CoV-2, ehhez az enzimreceptorhoz kötődve tud bejutni a sejtekbe, hogy ott szaporodjon.
adenovírusAz adenovírusok az Adenoviridae családba tartoznak (magyarul ez egy ugyanolyan gyűjtőnév, mint a madarak osztályán belül a rigófélék családja).
aeroszolGáz halmazállapotú közegben eloszlatott, bizonyos mérettartományba (maximum 5-10 mikrométer, a méter milliomodrésze) tartozó folyadékcseppek neve. Példa: fújós dezodor, sprék, kilélegzett levegő.
alap szaporodási rátaMegadja, hogy egy fertőzés esetén egy fertőzött egyén hány másik embert fog összefertőzni, ha mindenki képes a megfertőződésre (tehát senki nem immunis).
alveolusLéghólyagocska. A tüdő kicsi egysége, amiben valójában a légcsere történik.
antigénMinden, ami a szervezetben immunválaszt válthat ki.
antimikrobiális szerMinden olyan szer, ami a varázsutak módján megakadályozza a mikroba (mini élő dolog, és mellette a vírusok) szaporodását, és ezáltal fertőzőképességét (tehát nem a tömény kénsav… bár igazából az is hatékony, de ez kicsit olyan, mint fejbelövéssel gyógyítani a migrént).
antitestFehérjemolekulák, amiket az immunrendszer sejtjei termelnek. Megtámadnak mindent, amit a szervezet antigénnek minősít.
antitesttesztAz antitestek kimutatásán alapuló teszt. A COVID szempontjából azért érdekes, mert antitestek pl. a száj nyálkahártyáján és a nyálban is megtalálhatók. Ennek következtében egy nyálmintából ki lehet mutatni a megfelelő teszttel, hogy valaki átesett-e a fertőzésen. Persze ehhez megfelelő szelektivitású és specifitású tesztre van szükség.
ARDSAz Acute Respiratory Distress Syndrome rövidítése. Az ARDS egy különböző okok miatt kialakuló, akut, légzőrendszert működésében súyosan akadályozó tünetegyüttes. Súlyos gyulladás vagy sérülés során az immunrendszer megkezdi a védekezést, vagy a sérült szövetek eltakarítását, ami során különböző anyagokat termel, többek között az immunsejtek közötti kommunikációban és a védekezésben részt vevő molekulákat (citokinek). Ezek a molekulák a keringésbe jutnak, és a tüdőben a hajszálereken át (amik annyira vékonyak, hogy még a vörösvértestek is csak libasorban férnek át) mint egy szitán felakadnak, és lerakódnak. Ekkor a tüdőben okoznak gyulladást, és a mennyiségük miatt kifejezetten erőteljesen. Ez a fajta gyulladás az ARDS, nagyon súlyos állapot.
aszimptomatikustünetmentes
átfertőzöttségAzon emberek száma, akik átestek a fertőzésen. Az átfertőzöttség lényege abban van, hogy aki átesett a fertőzésen, az egy időre immunissá válik (remélhetőleg). Az átfertőzöttek számát a teljes lakosság számához szokták viszonyítani, ebből számolnak arányt. Minden fertőző betegség esetében van egy kritikus arány, amin felül a betegség már terjedni nem tud, hiszen nem találkozik fertőzhető emberrel. Ez a nyájimmunitás. Ezt elérhetjük azzal, ha az emberek nagy százaléka átesett a betegségen, vagy védőoltással. 
autoimmunOlyan betegségek jelzője/tulajdonsága, amelyek azért alakulnak ki, mert az immunrendszer rosszul értelmez valamit, és elkezdi a gazdaszervezetet, azaz saját magát támadni (azokat a részeket is, amelyek teljesen ártalmatlanok).
BCG-oltásA tuberkulózis (TBC, tüdőgümőkór) ellen adott védőoltás. Magyarországon 1954 óta alkalmazzák. Felmerült, hogy a szervezet kifürkészhetetlen útjai által védelmet nyújthat a koronavírus-fertőzésekkel szemben – ezt azonban megcáfolták. 
citokinviharAmikor az immunrendszer elkezdi a könnyűlovassággal (ún. citokinek) kicsit túlzásba vinni a fertőzés elleni támadást, és emiatt az életveszély szélére sodorhatja a delikvenst. 
COPDHasonló alapon nyugvó tüdőbetegségek neve. A betegségek lényege a kilélegzés nehezítettsége, mert kilégzésben a légutak átmérője kritikus határ alá csökken. Az átmérőt eleve csökkenti a légutak gyulladása, aminek oka mindenekelőtt a dohányzás. A gyulladás a légutak duzzanatával, gyulladásos váladékkal jár. Utóbbit hörgik fel reggelente a dohányosok, amely a vidéki nyári reggel elpusztíthatatlan velejárója a fűkasza mellett. Ez az állapot gyógyíthatatlan, de tünetileg kezelhető, leginkább a cigaretta elhagyásával.
Covid19 – kötőjel nélkülA koronavírus okozta megbetegedés neve (nem a vírusé, azt lásd lentebb). (Az MTA állásfoglalása alapján magyarul egybe kell írni, kötőjel nélkül, mint a B6-vitamint.)
drive-in tesztelésOlyan, mintha a mekibe mennél, csak két sajtburger meg egy epres shake helyett te adsz egy kis nyálat, aztán elhajtasz. Kb. 3 óra múlva felhívnak, hogy fertőzött vagy-e vagy sem. Ez nem éppen megbízható tesztelési módszer, de kiindulási alapnak megteszi, főleg, ha az eredmény pozitív. Ha negatív, annak több oka lehet, leginkább a hibás mintavétel.
ECMOTeljes nevén ExtraCorporalis Membrane Oxygenation. Extracorporalis = testen kívüli, membránoxigenizáció = a vér oxigénnel való “feltöltése” egy speciális membránon át, a testen kívül.
A lényege, hogy a test nagyereibe vezetett filctollnyi átmérőjű csöveken keresztül forgatják át a teljes vértérfogatot a gépen. A gép egy speciális membránon át oxigént old a beteg vérében, és ezt a vért egy pumpa segítségével juttatja vissza a szervezetbe.
Ezzel együtt ez a módszer átveszi a tüdők és szív munkáját, de a hatásfoka bőven elmarad az igazi szervek teljesítményétől.
Ilyen géppel az intenzív osztályokon találkozhatunk.
endémiaEgy bizonyos területen kialakuló fertőzés. Ez lehet egész Európa, de lehet egy város is, ha kialakul egy szalmonellahullám, mert mindenki ugyanazt a romlott eperlevest ette augusztus 20-án. Pandémiává akkor alakul az endémia, ha több földrészt (inkább az összest) érinti a fertőzés, és sok ember fertőződik meg. 
epidemiológiaMagyarul járványtan, az a tudományág, amely a fertőzéses megbetegedések terjedésével foglalkozik.
fals pozitív (álpozitív) / fals negatív (álnegatív)Lásd a képet. Amikor a teszt valamilyen hiba folytán egyértelműen rossz eredményt ad. Ha például nincs fertőzés, de a teszt mégis pozitív lesz, az álpozitív eredményt jelent. Az álnegatív ennek ellenkezője, ha az illető fertőzött, de a teszt nem mutatja ki. Nagyon sok oka lehet annak, hogy egy teszt nem a valóságot mutatja, kezdve a mintavételi hibával, illetve a teszt érzékenységével.
favipiravirEgy vírusellenes hatóanyag, amelyről felmerült, hogy hatékony lehet a SARS-CoV-2-fertőzéssel szemben. Japánban fejlesztették ki, és eredetileg az influenza ellen használják. Egyelőre nem garantálható, hogy a favipiravir hatékony lenne a koronavírusokkal szemben. Klinikai vizsgálatok folyamatban vannak a hatékonyság kiderítésére.
FFP-maszkTeljes nevén részecskeszűrős félálarcok. Három típusát különböztetjük meg: FFP1,  FFP2, FFP3. Lényegük, hogy különböző mértékben szűrik ki a részecskéket. Fontos, hogy ezeknek a maszkoknak a fő feladata a BEFELÉ jövő levegő szűrése. (Tehát azt védi főként, aki viseli. De azt is csak akkor, ha értelmesen viseli. És nem lóg ki az orra, se a szája. És megfelelően rásimul a viselő arcára, és légmentesen zár.) Minél nagyobb a maszk száma, annál komolyabb a szűrés mértéke (és annál kevésbé kap benne a viselő levegőt). Ezeknek a maszkoknak az a célja, hogy a speciális anyagokat tartalmaző levegőt megszűrjék (például a finomszemcsés port, aeroszolokat stb.). Mivel a vírusok kilélegzett aeroszol formájában (azaz levegőben eloszlatott pici folyadékcseppekként) terjedhetnek, így azoknak, akik fertőzött környezetben dolgoznak, nem árt, ha olyan maszkot hordanak, ami ezeket a részecskéket megszűri. Kutyasétáltatáskor nem szükséges az FFP-maszkok hordása (kivéve, ha valaki háborús övezetben, mustárgázos palackok közepette futtatja a Morzsit).
halálozási ráta vagy halálozási arányszámMegadja, hogy egy adott népességen belül 1000 (ezer) lakosra vonatkoztatva hányan haltak meg egy éven belül.
hipokalémiaAmikor a vér káliumszintje valamilyen okból leesik. Életveszélyes lehet, mert (számos más dolog mellett) a szív megfelelő működéséhez fontos, hogy a káliumszint a normális tartományban legyen. Ha ez nagyon lecsökken, akkor megállhat a delikvens szíve. 
hospitalizációs rátaMegadja, hogy az adott betegségben szenvedők hány százalékát kellett kórházba befektetni. 
immunitási útlevélA WHO javaslata szerint az utazókat le kellene tesztelni, hogy átestek-e a fertőzésen. Ha átestek, akkor ez biztosítaná, hogy nem fertőződhetnek meg újra, és emiatt visszamehetnének dolgozni, illetve utazhatnának. És ezt valahogy hivatalos formában is dokumentálni szeretnék, viszont ebben az ügyben ezidáig (június eleje) nem történt előrelépés. Ellentmondásos a kérdés amiatt, hogy a tesztek egy része nem megbízható, másrészt pedig, hogy kiderült, az ellenanyag jelenléte a vérben sem jelent feltétlen védelmet az újabb SARS-CoV-2-vírus okozta fertőzés ellen.
immunszuppresszió vagy immunszuppresszált állapotA folyamat, ami miatt az immunrendszer nem védekezik megfelelően. El lehet érni szándékosan is – általában azoknál van erre szükség, akiknek az immunrendszere túlműködik (ezek az ún. autoimmun megbetegedések), és elkezdi megtámadni saját magát (pl. csontokat, vesét, pajzsmirigyet), és emiatt a normális működést ellehetetleníti. Így azok, akiknek autoimmun alapbetegségük van, és arra immunszuppresszáló kezelést kapnak, nem tudnak védekezni a fertőzésekkel szemben, így számukra egy enyhe fertőzés is életveszélyes lehet. 
immunválaszAmikor az immunrendszer reagál. Bármire. 
in vitro kísérletSzó szerint: üvegben végzett kísérlet. Így hívjuk azokat a vizsgálatokat, ahol nem élő szervezetben végzik a kísérletet (tehát például egy petricsészében locsolják a vírusra érzékeny sejteket egy adag vírussal).
indikációAz adatokkal alátámasztott alkalmazási terület, amire valamit kitaláltak. Például tág értelemben az altatók indikációja az alvászavar, az antibiotikumok indikációja a baktériumok okozta fertőzések, stb. 
inkubációs időszakA megfertőződéstől az első tünetek megjelenéséig eltelt időszak.
intubálásAmikor az ember légcsövébe egy műanyagcsövet vezetnek, amit aztán légmentesen rögzítenek. A folyamat során az intubációhoz használt műanyagcsövet (tubust) a hangszalagok közé vezetik be (ha valaki úgy gondolja, hogy a sebészi maszk nem kényelmes, képzelje el, ez milyen kellemes lehet). A rögzítés a hangszalagok alatt felfújt ballonnal (a tubus része) történik, ami belefeszül a légcsőbe. Fő célja, hogy légutat biztosítson, és hogy idegen anyagoktól (pl. hányás esetén gyomortartalom) védje a tüdőt. A szájból kilógó része különböző lélegeztető eszközökre csatolható (pl. lélegeztető ballonok, lélegeztetőgépek).
ITOIntenzív terápiás osztály. Röviden: intenzív. 
karantén vagy házi karanténA tesztelés során pozitív eredménnyel rendelkező személyek és az ő kontaktjaik – azaz azok, akikkel az utóbbi két hétben találkozott – szigorú elzárása.
Kawasaki-szindróma, Kawasaki-kórA Kawasaki-szindróma egy gyermekeket érintő autoimmun betegség, melynek a feltételezett kiváltó okai között a fertőzések is szerepelnek. A most halmozottan jelentkező eseteknél pedig erősen gyanús a SARS-CoV-2-fertőzés mint kiváltó ok.
klorokinEgy malária és lupusz ellen használt hatóanyag, amiről egy ideig azt hitték, csodaszer lesz a SARS-CoV-2 ellen (ezt megköszönhetjük a médiának). 2020 márciusa óta rengeteg publikáció megjelent, amelyek szerint egyáltalán nem hatásos, ráadásul a mellékhatásai életveszélyesek lehetnek.
koagulopátiaAmikor nem jön létre a véralvadás. Az oka lehet a vérlemezkéket érintő betegség vagy állapot, vagy az, hogy selejtesek/hiányoznak a véralvadáshoz szükséges fehérjék (alvadási faktorok). Mind a kettő állapot fennáll valamilyen betegség miatt.
komorbiditásAmikor valakinek egynél több betegsége van. Például a “klasszikus magyar pakk”: a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, cukorbetegség és – elég gyakran – alkoholizmus elegye. 
kontaktkövetésAzon emberek követése, akik egy potenciálisan fertőzött személlyel kapcsolatban álltak (vagyis találkoztak, puszilkodtak, egy légtérben tartózkodtak, röviden: azoknak a követése, akik megfertőződhettek, és emiatt terjeszthetik a fertőzést). Sok országban, köztük Magyarországon is kifejlesztettek egy speciális applikációt, amit kötelezően kell telepítenie a fertőzötteknek a mobiltelefonjukra, így nyomon lehet követni, hol tartózkodnak, elhagyják-e a kötelező karantént, tehát a tilosban járnak-e. Létezik az applikációnak olyan változata, amit önkéntes alapon telepítenek, ami arra jó, hogy ha esetleg valakiről később kiderül, hogy fertőzött volt, akkor ennek segítségével egyszerűbben vissza lehet követni, hogy mikor, merre járt, kivel találkozott.
kontaminált felületOlyan felület, ami el van fertőzve valamilyen vírussal vagy baktériummal, esetleg egyéb mikrobákkal.
koronavírusokA koronavírus egy gyűjtőnév. Nem egy fajt jelöl, hanem sokat,  akik rendszertanilag és evolúciósan sokfélék, folyamatosan változnak. A koronavírusok a rendszertani csoport neve (mint mondjuk a macskafélék családja. Odatartozik a tigris és a vadmacska is. A koronavírusok családjába tartozik a MERS-CoV, a SARS-CoV, és SARS-CoV-2 is).
morbiditásMegadja, hogy egy adott népességen belül hányan lettek betegek. 
mortalitásMegadja, hogy egy adott népességen belül hányan haltak meg egy egységnyi idő alatt. Az adott népesség közös tulajdonsága lehet például az, hogy mindannyian SARS-CoV-2-fertőzöttek voltak.
multimorbidOlyan személy, akinek egynél több alapbetegsége van (pl. magasvérnyomás-betegség, asztma, cukorbetegség).
mutációA génállomány véletlenszerű (vagy mesterségesen előidézett) átrendeződése, aminek köszönhetően új tulajdonságok alakulnak ki (például egy baktérium már nem lesz érzékeny az antibiotikumra, esetleg elkezdenek a sejtek ész nélkül osztódni a rákos betegekben. Ezek mind mutáció eredetűek.)
n95 maszkEzek a maszkok egy bizonyos mérettartományig tudják szűrni a részecskéket, eredetileg bányászathoz és építkezéshez fejlesztették ki. Kiderült, hogy képesek a mikroorganizmusokat is hatékonyan szűrni, ezért kezdték használni a gyógyászatban is. Ezek a maszkok a viselőt védik attól, hogy mástól elkapjanak bármint, viszont az ő kilégzésük, ha a maszkon van filter is, akkor kevésbé akadályozott, tehát nem javasolt akkor, ha valakiről feltételezzük, hogy fertőzött. A 95 arra utal, hogy részecskék 95%-át képes kiszűrni egy adott mérettartományban (hivatalosan a 0,3 mikrométernél nagyobb részecskék 95%-át, a mikrométer a méter milliomodrésze). Ez egy amerikai standard, léteznek más standardok is, mint például a kínai KN95 vagy az ausztrál P, illetve az európai FFP, amelyek némileg eltérnek, de a lényeg ugyanaz – képesek az aeroszolhoz tapadt vírus méretű részecskék kiszűrésére is.
nasopharynx, orrgaratOrrgarat, ld. oropharinx, azzal a különbséggel, hogy itt a naso az orra utal, tehát az orrból elérhető garatból képzett szó.
negatív nyomású izoláció(~s autó) (~s szoba)Olyan helyiség, ahol kisebb a nyomás, mint a légkörben/környezetében, így onnan nem áramlik ki a levegő, csak oda befelé áramlik. Ez kifejezetten előnyös, ha a negatív nyomású helyen nagy a por, vagy tele van vírussal, amit nem szeretnénk, ha világgá menne. 
NIV / noninvazív lélegeztetésAmikor nem dugdosnak be dolgokat az ember torkába, csak jó erősen rácuppantanak egy maszkot légmentesen, amin keresztül lehet szuszogni (ismétlem, akik kényelmi okokból nem hordanak maszkot, gondoljanak erre, hogy ez milyen wellness lehet).
nyájimmunitásAmikor egy fertőzésen valaki átesik, remélhetőleg ellenálló (immunis) lesz arra, hogy egy x időn belül újra elkapja az adott fertőzést. Amikor nagyon sokan esnek  át rajta, és emiatt már nem tudják egymást újra megfertőzni, csökkentik az esélyét annak, hogy olyanok is megfertőződjenek, akik még nem kapták el a fertőzést. A védőoltás is így működik, ami a valódi fertőzést szimulálja, hogy kialakítsa a védettséget. Így gyakorlatilag azok, akik nem kapták el/lettek beoltva az adott kórokozó ellen, azokat védi a környezete  (mint amikor rengeteg birka tömörül egy helyre. De mi ne tömörüljünk, mert ennek jelenleg ellentétes hatása lenne…)
oropharynx, szájgaratA szájüreg folytatása. Ha benézünk az ember nagyra tátott szájába, a szemközti fal már az oropharynx része. Az oro előtag vonatkozik a szájra. A garat folytatása lefelé, a gége magasságáig a hypopharynx. Alját a gége és a nyelőcső szétválása jelzi. Az oropharynx és a hypopharynx együtt a “torok”.
PCR-tesztKi tudja mutatni, hogy egy adott minta tartalmaz-e olyan RNS-t vagy DNS-t (örökítőanyagot), amire kíváncsiak vagyunk. Így ki tudja mutatni, hogy egy adott minta fertőzött-e vírussal például. Maga a teszt úgy működik, hogy egy adott DNS- vagy RNS-szekvenciára keresnek a mintában. A mintát előkezelés után hőmérsékletváltozásoknak vetik alá (ciklusonként 30-40 fokot változtatva oda-vissza), és ennek és egy kis varázslatnak köszönhetően a mintában megtalálható DNS/RNS megsokszorozódik, és így ki tudják mutatni, hogy a keresett szekvencia (pl. a SARS-CoV-2 egyik jellegzetes szekvenciája) megtalálható-e a mintában.
pneumoniatüdőgyulladás 
pörölyA szó Tomás Pueyo medium.com-on megjelent cikkéből (eredeti címén The Hammer and The Dance, magyarul a COVID1001 csoport weboldalán Koronavírus: pöröly és tánc címmel jelent meg) származik. Az új koronavírus vonatkozásában azt jelenti, hogy “oda kell csapni a járványnak”, azaz amíg nem tudjuk, ki a fertőzött és kik a tünetmentes hordozók, addig zárjunk el mindenkit, hogy ne terjedhessen tovább a járvány, és csak az alapvető ellátást biztosító szolgáltatások (élelmiszerboltok, gyógyszertárak stb.) legyenek elérhetők.
preszimptomatikusA megbetegedés első fázisa, amikor a fertőzött delikvens már fertőz, viszont MÉG nincsen semmilyen, a fertőződésre utaló tünete.
prevalenciaMegadja, hogy adott idő alatt egy adott populáción belül hányan lettek betegek egy adott dologtól. (Pl. az iskolában 2020 szeptemberében a 120 fős 4. évfolyamból 40 gyerek lett tetves.)
pulmonális embóliaMás néven tüdőembólia; embólia az, amikor a tüdő főerei egy vérrög miatt elzáródnak, így a vérrög miatti rész nem kap vért, így az ottani szövetek változatos sebességgel elkezdenek elhalni. Az esetek 12%-ában halálos kimenetelű. 
pulzoximéterUjjra helyezhető csipesz, ami kiírja, hogy mennyi az illető pulzusa és oxigénszaturációja (azaz mennyire telített a vére oxigénnel – nem dohányzóknál, egészséges tüdővel ez akár 99-100%, míg dohányosoknál, illetve tüdőbetegeknél ez jóval alacsonyabb lehet).
RNS-szekvenciaRöviden az RNS-ben  lévő nukleotidok sorrendje. A vírusoknál az RNS is lehet örökítőanyag, nem csak a DNS – ez az adott vírusfajtától függ. Az RNS és a DNS is valamilyen sorrendben tartalmazza a négy vagy öt nukleotidot (adenozin, guanin, citozin, timin és uracil). Ezek hármasával (kodon), a sorrendtől függően kódolnak egy aminosavat, amiből a fehérjék felépülnek. Egy-egy szekvencia (kodonsorrend) kódol egy bizonyos fehérjét (például a koronavírus tüskefehérjéjének előalakját, ami később hasításokon esik át, és a korona elnevezésért felelős részeket kialakítja, 1255 nukleotid kódolja).
RNS-vírusOlyan vírus, aminek az örökítőanyaga RNS, és nem DNS (ami az emberi sejtekben található információtároló anyag, de léteznek DNS-vírusok is). 
SARS-CoV-2A vírus ijesztő, tudományos neve (egyébként azt jelenti, hogy 2-es típusú súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó koronavírus) 
sebészi maszkOlyan maszk, aminek az anyaga (jellemzően egy speciális szövetegyüttes) valamilyen szinten szűri a ki- és belélegzett levegőt. A lényege az, hogy a kilélegzett levegő útját akadályozza (például ha rajtam van, ne tudjak áttüsszenteni az út másik oldalára), ezáltal csökkenti a mások összeszuszogásának mértékét. Azért fontos hordani, mert senki nem tudhatja, hogy mit terjeszt a kilélegzett levegője, és hesteg vigyázunkegymásra.
specificitásEgy teszt jellemzője, ami megmondja, hogy egy adott teszt mire érzékeny, mi az, amit jellegzetesen kimutat. Minden mást az adott teszt kevésbé érzékel.
szaturációEgy százalékos érték, ami megmutatja, hogy a vér oxigénszállító képességének mekkora része van kihasználva. Minél magasabb, annál jobb. A szaturáció pulzoximéterrel mérhető.
szerológiai tesztSzerológiai tesztnek minősül kb. minden, ahol mintát vesznek a delikvenstől, és megnézik, hogy az adott minta tartalmaz-e egy adott fertőzésre jellemző antitesteket (a fertőzésre reagálva az immunrendszer antitesteket kezd el termelni, és ezekből megmaradhatnak a fertőzés után is; ezek bizonyos ideig kimutathatók).
sztrók, strokeA stroke (sztrók) egy tünetcsoportot jelöl. A teljesség igénye nélkül ez lehet féloldali bénulás, féloldali kar-láb bénulás, féloldali arcbénulás, a szemek mozgása nem megy végbe, a nyelv megfelelő mozgása nem lehetséges, a beszédértés és beszédalkotás zavara, a személyiség megváltozása. A tünetek jellegzetes kombinációkban fordulnak elő, ami a diagnózis alapját képezi.
Az esetek durván 4/5 részében “agyi infarktus”. Legtöbbször egy vérrög a keringéssel az agy egyik erébe sodródik, ott elakad, a keringést gátolja, és az oxigén és tápanyag hiányában az agy működése zavart szenved, elkezd elhalni. A tünetek megjelenése attól függ, hogy melyik ér záródott el.
Az esetek 1/5 részében nem elzáródásról, hanem vérzésről beszélünk, de a tünetek ugyanazok.
Az alapterápia a tünetek kialakulásától 4-5 órán belül jár eredménnyel, mert ekkor még menthető valamennyire az agy. Ha ezt az időt átlépik, ezután a javulás igen korlátozott.
A stroke speciális megjelenési formája az úgynevezett TIA (transiens ischemic attack). Ekkor ugyanúgy vérrög(ök) kerül(nek) az agyi erekbe, de ezek a vérrögök még azelőtt elkezdenek maguktól oldódni, hogy nagyobb maradandó károsodás létrejött volna. Ezt az állapotot induláskor a “rendes” stroke-tól elkülöníteni nem lehet, illetve ha valaki TIA-n esett át, nagyon nagy esélye van rá, hogy egy éven belül újabb stroke-ot kapjon.
táncA szó Tomás Pueyo medium.com-on megjelent cikkéből (eredeti címén The Hammer and The Dance, magyarul a COVID1001 csoport weboldalán Koronavírus: pöröly és tánc címmel jelent meg) származik. Az új koronavírus vonatkozásában azt jelenti, hogy a járványnak abban a szakaszában, amikor már tudjuk kontrollálni a vírus terjedését, a pörölynél, azaz mindenki elzárásánál jóval enyhébb, egyszerű és viszonylag olcsó intézkedésekkel úrrá tudunk lenni a járvány terjedésén. Ezek az említett intézkedések: 1. a maszkviselés kötelezővé tétele, 2. annak kiderítése, hogy kik a fertőzöttek (tesztelés) és 3. ők kiknek adhatták tovább a vírust (ld. kontaktkutatás), valamint 4. e két csoport elzárása (ld. karantén).
telepképző egységA mikrobiológiában használt egységszám, ami megadja, hogy kb. hány életképes baktérium vagy gombasejt van egy térfogatnyi mintában (pl. 5 CFU/ml, CFU: colony forming unit, magyarul telepképző egység). Azok számítanak életképesnek, amelyek képesek osztódni kontrollált körülmények között.
tünetmentes hordozóOlyan személy, akinek az új koronavírusra vonatkozó tesztje pozitív, a szervezetében tehát megtalálható a vírus, viszont semmilyen tünete nincs, nem lázas, nem köhög, nem fáj a feje stb.
triázsBetegek besorolása a bajuk sürgőssége alapján. 5 szint van, ahol az 1-es az azonnali újraélesztés, 2-es az életveszélyes állapotok, 3-as a sürgős, de nem életveszélyes állapotok, 4-es a nem sürgős, de vizsgálatot igénylő állapotok, 5-ös a nem sürgős, alap vizsgálaton túl mást nem igénylő esetek (ide tartozik az, aki három hete tartó fejfájással karácsony este veri az asztalt a sürgősségin). A betegek ellátása a triázs osztályozásuk alapján történik, a sürgősebb hamarabb kerül ellátásra. Az osztályozást erre külön képzett, tapasztalt szakember végzi, a beteg előzményei és alap életjelenségei alapján. Előfordulhat a triázs megváltozása a várakozás alatt (pl. mélyvénás trombózisból a vérrög a tüdőbe sodródik).
váladék-mintavételA test valamelyik nedvéből történő kis részlet begyűjtése vizsgálati célból. A koronavírusokkal kapcsolatban ez általában orr- és/vagy garatváladék, komolyabb esetekben mellkasi folyadék is lehet. 
vektorvakcinaA víruseredetű vektorvakcinák élő vírusokat tartalmaznak, amikkel RNS-t vagy DNS-t juttatnak be a sejtekbe. Ezek a vírusokat génmódosítják (azaz GMO-vírusok, tehát megpiszkálják az örökítőanyagukat). Ennek során a tudósok beleépítenek olyan szakaszokat a vírus RNS-ébe vagy DNS-ébe, amik miatt a vírus adott fehérjét fog termelni, ami az ember számára antigén. Ha ezeket az antigéneket termeli a sejt, később emiatt kiváltódik az immunválasz arra, amit az antigén akar. Mivel a koronavírus RNS-vírus, ezért ebben az esetben elsődleges az RNS-alapú vírusvakcina-fejlesztés.
vérplazmaA vér sejtes elemeitől (pl. limfocita, makrofág stb.) megtisztított része. Ha kiszedjük a vérből a sejtes elemeket, de benne hagyunk minden egyebet, például véralvadási faktorokat, egyéb fehérjéket, tápanyagokat, vitaminokat stb., akkor megkapjuk a vérplazmát. A vérplazma, köszönhetően a rengeteg fajta fehérjének, amit tartalmaz, rendkívül értékes (mert fehérjéket nagyon nehéz előállítani mesterségesen). Akik átestek a SARS-CoV-2-fertőzésen (és túlélték), azok egy részének az immunrendszere termel antitesteket, amivel egy következő SARS-CoV-2-fertőzés ellen védekezni tud majd a szervezet (mintha lenne egy FBI tudású kémhadseregünk az első világháborúban). Ha elegendő a fertőzésen átesett személyek vérében az SARS-CoV-2 elleni ellenanyag, azzal az aktuálisan a fertőzéssel küzdő betegeket lehet gyógyítani.
vérsavóLecentrifugált vérplazma. Nem tartalmaz alvadási faktorokat.
vírus partikula, virionokEgyes számban vírus partikulum, azaz egy darab vírusrészecske, a virion (pedig a vírus igazából nem részecske, hanem önálló független entitás). Ennek többesszáma azaz több vírusrészecske a vírus partikula (partikulum=részecske, partikula=részecskék).
vírustörzsEgyazon rendszertani csoportba tartozó vírusok gyűjtőneve.
vírusürítés / vírusürítőVírusürítő az az ember vagy állat, aki/ami az adott vírussal fertőzött, és a vírus a különböző változatos utakon nagy számban távozik belőle. Ilyen lehet nyál, széklet stb. Ha valakinek a légzőrendszerében van vírus, akkor abban az esetben ő üríti is, hiszen minden kilélegzett levegőben lévő párában (aeroszolban) ott lehet a kórokozó. Lehet baktériumürítő is bárki. Például, ha egy baktérium széklettel ürül, akkor az is lehet fertőző. Egy platós WC-n, amikor a víz eléri és lesodorja a székletet, a felcsapódó víz apró szemcséi a levegőben lebegve simán lenyelhetők, belélegezhetők.
vitálkapacitásTeljes belégzés, majd teljes kilégzés után a kilégzett levegő mennyisége (egészséges felnőttnél nagyjából 4 liter). Tüdőgyulladásnál, vagy valamilyen tüdőt érintő megbetegedésnél jelentősen csökken, ezáltal kevésbé kap levegőt az illető.
zoonózisÁllatokról emberre terjedő begetségek, amelyeket például a következő vírusok okoztak: sertésinfluenza, madárinfluenza, koronavírus stb.