Eredeti cikk dátuma:
Eredeti cikk címe:
Eredeti cikk szerzői:
Eredeti cikk elérhetősége:
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): dr. Urbán Eszter
Lektor(ok): dr. Bagdy Virág
Nyelvi lektor(ok):
Szerkesztő(k):

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!A betegellátás területi struktúrájának átszervezése 

1. VÖRÖS ZÓNÁK 

• Különösen ajánlott kettő VÖRÖS ZÓNA kialakítása, az egyik a COVID19 negatív esetek számára, a másik pedig a COVID19 pozitív/gyanús esetek elkülönítésére 

2. A COVID19 POZITÍV/GYANÚS esetek számára fenntartott RÉSZLEG 

• Szervezze az SBO struktúráját a kezelés intenzitása szerint, teret engedve a fokozatos növekedésnek, továbbá jelöljön ki multifunkcionális részlegeket (pl. középsúlyos és súlyos esetek egy részlegen). Gondoljon a korai elbocsátás lehetséges útvonalaira 

• Igazítsa a személyzet, illetve az egészségügyi felszerelés elosztását az adott részlegre felvett betegek súlyossága alapján 

• Lehetôleg a CPAP-pal / EasyVent-tel és az oxigénnel felszerelt ágyak száma kövesse a várható igényeket (részletes ajánlás ld. alább) 

3. A COVID19 NEGATÍV esetek számára fenntartott RÉSZLEG 

• Alakítson ki egy részleget a COVID19 negatív esetek számára, mely biztosítja az optimális betegellátást (tehát gondoljon a következőkre: monitor, defibrillátor, intubációs felszerelés, vérgáz analizátor, sürgősségi gyógyszerek, lélegeztetőgép) 

• A STEMI és a stroke betegek (kivéve ha a fertőzött részlegrôl érkeztek) kezelése a COVID19 negatív területen kell hogy történjen 

4. A COVID19 POZITÍV/GYANÚS esetek számára fenntartott OSZTÁLYOK: 

• Rutin ágyak a COVID19 gyanús, pneumonia-ban és légzési elégtelenségben szenvedő betegek számára (minta elküldése tesztelésre vagy jelentős betegbeáramlás esetén a teszt későbbi elvégzése az osztályon). 

• Rutin elhelyezés a COVID19 pozitív betegek számára 

• Szubintenzív részleg/osztály CPAP készülékkel felszerelve 

• Intenzív ellátás 

BETEGUTAK AZ SBO-N 

PRE-TRIÁZS

Eszközök: 1 nővér védőfelszerelésben és infravörös lázmérő 

Célkitűzés: 

1. a COVID19 negatív és COVID19 pozitív/gyanús esetek szétválasztása 2. a sürgősségi ellátást nem igénylő esetek hazairányítása (ambuláns lap 

biztosítása) 3. a betegek maszkkal és gumikesztyűvel történő ellátása (kézfertőtlenítés után) 

A COVID19 NEGATÍV betegek triázsa A rutin ellátásnak megfelően történik 

• gyors továbbítás, amihez a COVID19 negatív betegutakat ki kell dolgozni (továbbá fontolja meg külön betegutak létrehozását a gyermekgyógyászati esetek számára, a már meglévő nőgyógyászati és ortopédiai betegutak mellett) 

A COVID19 POZITÍV/GYANÚS betegek triázsa 

Eszközök: nővérek megfelelő védőfelszereléssel ellátva a Lombardia Tartomány által előírtak alapján 

Teendők: 

• a beteg rendszerben történő regisztrálása és színkód hozzárendelése a meglévő protokollok szerint 

• a kezelés intenzitásának megfelelő betegutak létrehozása (intubált, CPAP, kizárólag oxigént igénylő, oxigént nem igénylő betegek) 

• gyors továbbítás (fast track) melyhez a COVID19 pozitív/gyanús betegutakat ki kell alakítani (továbbá fontolja meg külön betegutak létrehozását a gyermekgyógyászati esetek számára, a már meglévő nőgyógyászati és ortopédiai betegutak mellett) 

• részleg a gyorsan elbocsájtható betegek számára (amennyiben csak láz és/vagy köhögés a tünetek, kielégítőek az SaO2, artériás vérgáz (légköri levegő belégzése mellett), mellkas röntgen és gyors járásteszt értékek, a Mellékletben leírtak szerint). 

Amennyiben a helyi szervezettel összeegyeztethető, ajánlott a nővérek bevonása a betegellátásba, vérvizsgálati labor, artériás vérgáz, mellkasröntgen kérése, oxigén vagy CPAP indítása legyen az ő feladatuk (ahol ez elfogadható a jóváhagyott belső protokoll szerint). 

Vegye fontolóra az egyszerűsített betegmonitorozást, a SaO2 és a hónaljban mért testhő folyamatos mérésével, az artériás vérgáz használatát limitálva azon CPAP-ot igénylő betegek számára, akiknél deszaturáció volt megfigyelhető. 

HASZNOS INFORMÁCIÓK A KEZELÉSHEZ, korábbi (főképp a Lodi (Lombardia Tartomány)-ban található SBO-n szerzett) tapasztalatok alapján 

A komorbiditással nem rendelkező COVID19 pozitív betegek hypoxia-val, hypocapnia-val, SaO2 eltéréssel és légzési nehézséggel jelentkeznek (jó hypoxaemia tűrés). 

Az artériás vérgáz értékeiknél gyakran pH >7.5 és respirációs alkalózis látható, mely javuló tendenciát mutat a terápiára reagáló betegeknél. 

A mellkasi ultrahangon diffúz bilaterális interstitialis elváltozás látható irreguláris pleurával és beszûrôdéssel. 

Az előzetes, az eddig kezelt betegekkel szerzett tapasztalatok alapján a beszûrôdés hiánya pozitív prognosztikai faktornak tűnik. A CT vizsgálat nem tűnik hasznosnak a klinikai és diagnosztikus definíció felállításában az SBO-n. 

A mellkas röntgen igen specifikus a járvány (a kórház területét beleértve) csúcsakor és fontos szerepet feltételeznek neki már a triázs kezdetétől. Javasolt, hogy a súlyos légzési elégtelenségben nem szenvedő betegek az orvosi vizsgálatra artériás vérgáz (légköri levegő belégzése mellett mérve) és mellkas röntgen eredménnyel érkezzenek. 

A mellkasi ultrahang igen szenzitív vizsgálatnak tűnik és emiatt hasznos az elbocsájtható betegek, illetve azon páciensek azonosítában, akiknél potenciálisan állapotromlás következhet be. 

SBO

További cikkek betegút-menedzsment témában itt.