Eredeti cikk dátuma: 2020. március 20.
Eredeti cikk címe: Rational use of face masks in the COVID-19 pandemic
Eredeti cikk szerzői: Shuo Feng†, Chen Shen†, Nan Xia†, Wei Song, Mengzhen Fan, Benjamin J. Cowling
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2213-2600%2820%2930134-X
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): dr. Kabai Krisztina
Lektor(ok): dr. Daróczy-Gaál Ágnes
Nyelvi lektor(ok):
Szerkesztő(k): Novák Zsuzsanna

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!A 2019-es koronavírus járványt (COVID-19) kirobbantó súlyos, akut légzőszervi szindrómát okozó 2-es koronavírus (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) kitörése óta az arcmaszkok használata széles körben elterjedt Kínában és más ázsiai országokban, például Dél-Koreában és Japánban is. Kína néhány tartományában és településén kötelezővé tették az arcmaszkok közterületen való viselését, azonban Kína állami rendelkezései rizikóalapú megközelítést alkalmaznak az arcmaszkok viselésére adott iránymutatásokban, az egészségügyi dolgozókra és az állampolgárokra vonatkozóan is.

Összehasonlítottuk különböző egészségügyi hatóságok maszkok viselésére vonatkozó ajánlásait (lásd a panelben). Abban egyetértés van, hogy a tüneteket mutató személyeknek és az egészségügyben dolgozóknak használniuk kell maszkot, de egymásnak ellentmondó tanácsokat találtunk a közembereknek szóló ajánlásokban 1-8. Például, az USA tiszti főorvosa szerint az egészséges emberek ne vegyenek saját használatra maszkot. Egy fontos indok, amiért kerülni kell a maszkok széles körű használatát az, hogy így meg tudjuk őrizni a korlátozott készleteket az egészségügyi dolgozók számára. Egy másik ilyen indok az univerzális maszk használata ellen az, hogy ezek nem biztosítanak hatékony védelmet a koronavírus fertőzés ellen.

Azonban nagy különbség van a bizonyíték hiánya és a hiány bizonyítéka között. Az egyesült királysági és a németországi ajánlások szerint elégtelen bizonyítékok állnak rendelkezésre arra nézve, hogy a maszkok hatékony védelmet nyújtanak a fertőződés ellen. Azonban az egészségügyi dolgozók a cseppektől való védelem érdekében széles körben használják a maszkokat, amikor légzőszervi megbetegedésben szenvedő beteget ápolnak. A rizikócsoportba tartozó személyeknek van ok azt tanácsolni, hogy maradjanak távol a zsúfolt helyektől, és észszerűen használják a maszkokat, ha magas rizikójú helyre mennek. Mivel a bizonyítékok szerint egy beteg a tünetek jelentkezése előtt is átadhatja a COVID-19 fertőzést, a közösségi terjedés csökkenhet, ha mindenki, beleértve a már megfertőződött, de még tünetmentes személyeket is, hord maszkot.

Panel: A közösségi maszkhasználatra vonatkozó ajánlások

WHO1 (Egészségügyi Világszervezet)

Ha Ön egészséges, csak akkor van szüksége maszkra, ha SARS-CoV-2 fertőzésre gyanús személyt ápol.

Kína2

Közepes fertőzési veszélynek* kitett személyek: sebészi vagy egyszer használatos maszk orvosi használatra. Alacsony fertőzési veszélynek** kitett személyek: egyszer használatos maszk orvosi használatra. Nagyon alacsony fertőzési veszélynek*** kitett személyek: nem szükséges maszkot viselni, de viselhetnek nem-orvosi maszkot (pl. textilmaszkot).

Hong Kong3

A sebészi maszkok megakadályozhatják a fertőzés terjedését beteg személyektől. Nagyon fontos, hogy a tüneteket mutató személyek (enyhe tünetek esetén is) viseljenek sebészi maszkot. Tömegközlekedés közben, illetve zsúfolt helyen tartózkodás alatt viseljen sebészi maszkot. Fontos, hogy helyesen viselje a maszkot és megfelelő kézhigiéniát alkalmazzon a maszk felvétele előtt és levétele után.

Szingapúr4

Akkor hordjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak, mint például a köhögés vagy orrfolyás.

Japán5

A maszkok használata a vírussal való fertőződés elkerülésére korlátozott védelmet ad. Ha a maszkot zárt, rosszul szellőző helyégben használja, akkor a mások által kibocsájtott cseppecskéket segíthet felfogni, de ha nyílt téren van, a maszk használata nem túl hatékony.

USA6

Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) nem javasolja, hogy az egészséges emberek maszkot (vagy félálarcot) hordjanak, hogy megvédjék magukat a légzőszervi megbetegedések ellen, ideértve a COVID-19-et is. Az amerikai tiszti főorvos arra kérte az embereket a Twitteren, hogy ne vásároljanak maszkokat.

Egyesült Királyság7

A maszkoknak nagy jelentőségük van például a kórházakban, de nagyon kevés bizonyíték van a köznépi használat előnyeire vonatkozóan.

Németország8

Nincs elég bizonyíték arra nézve, hogy a sebészi maszk viselése jelentősen csökkenti egy egészséges ember esélyét a fertőződésre. A WHO szerint a maszk hordása nem indokolt helyzetekben hamis biztonságérzethez vezethet, ami az alapvető higiéniás előírások, mint például a kézmosás és kézfertőtlenítés elhanyagolásához vezethet.

*Közepes fertőzési veszélynek kitettek azok a személyek, akik nagy népsűrűségű helyeken dolgoznak (pl. kórház, vasútállomás), akik karanténba helyezettek vagy karanténban lévő személlyel élnek együtt, a rendőrök, a biztonsági őrök, és a COVID-19hez köthető futárok. ** Alacsony fertőzési veszélynek kitettek azok a személyek, akik nagy népsűrűségű helyeken tartózkodnak (pl. bolt, bevásárlóközpont), akik zárt térben dolgoznak, akik egészségügyi intézményben ellátást kérnek (kivéve a láz klinikákon), és a 3-6 éves gyermekek és iskolai diákok összegyűlt csoportjainak tagjai. *** Nagyon alacsony fertőzési veszélynek kitettek azok a személyek, akik leginkább otthon maradnak, akik kültéren tartózkodnak, és akik jól szellőztetett helyen dolgoznak vagy tanulnak.

A maszkokra vonatkozó ajánlások országonként változnak, és azt tapasztaltuk, hogy ha helyi járvány tör ki, akkor a közösségekben a maszkok, és az N95 félálarcok használata lényegesen megnő (más védőeszköz használata nélkül). A maszkok megnövekedő közfelhasználása felerősíti a globális maszkhiányt, ezáltal megnövekednek az árak 9, és veszélyezteti a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók maszk ellátottságát. Erre válaszolva néhány ország (pl. Németország és Dél-Korea) betiltották a maszkok exportját a helyi ellátottság fokozására.10 A WHO 40%-os növekedést szorgalmazott a védőfelszerelés gyártásában, beleértve a maszkokat.9

Ezzel együtt, az egészségügyi hatóságoknak a maszkok elosztását prioritási sorrend felállításával szükséges optimalizálni a frontvonalban dolgozó egészségügyi szakemberek, illetve a fertőzésre legfogékonyabb, sérülékeny csoportok előnyére, akik halálozási aránya fertőzés esetén magasabb, ide értve az idősebb személyeket, (kiváltképp a 65 éven felülieket), illetve az alapbetegséggel már rendelkező személyeket.

Néhány régió lakosai (pl. Thaiföldön, Kínában és Japánban) vállalkoztak maszk gyártására, illetve az egyszer használatos sebészi maszk újbóli felhasználására. Megjegyzendő, hogy a maszkok helytelen használata, mint az egyszer használatos maszk cseréjének elhagyása veszélyeztetheti a védő hatást, és még növelheti is a fertőződés esélyét.

Meg kell említeni a maszkviselés szociális és kulturális megítélését is. Az abból eredő ellentét, hogy míg egyes ázsiai országokban a maszk viselése higiéniai gyakorlatnak számít, de európai és észak-amerikai országokban ezt általában a beteg emberek teszik, megbélyegzést és rasszok közti ellentétet okoz, emiatt ez ügyben további ismeretterjesztés szükséges. A széles körű maszkhasználat egyik előnye, hogy megelőzi a betegség miatt maszkot viselő emberek negatív megítélését, mivel mindenki maszkot hord.

Itt az idő, hogy a kormányok és az egészségügyi hatóságok észszerű ajánlásokat tegyenek a megfelelő maszkhasználat elősegítése érdekében, hogy ezzel kiegészítsék más, például a kézhigiéniára vonatkozó ajánlásaikat. A WHO jelenlegi ajánlása szerint az embereknek csak akkor kell maszkot hordaniuk, ha légzőszervi tüneteik vannak, vagy ilyen tüneteket mutató személyt ápolnak (*a CDC ajánlása alapján, mely egybevág csoportunk szakmai véleményével, a tünetmentes személyeknek is indokot a maszkviselés – megj.).

Talán azt is észszerű lenne javasolni, hogy a karanténban tartózkodó személyek is vegyenek fel maszkot, ha el kell menniük otthonról (*hazánkban a hatósági karantén alatt a megfigyelt személy saját döntése alapján nem hagyhatja el a tartózkodási helyét – megj.), hogy megakadályozzák az esetleges tünetmentes vagy tünetek megjelenése előtti fertőzést. Ezeken túl, a veszélyeztetett csoportok tagjainak, mint az időseknek vagy az alapbetegséggel küzdő személyeknek is viselnie kellene maszkot, ha az elérhető.

A maszkok általános használata átgondolandó, ha a készletek ezt lehetővé teszik. Ezzel párhuzamosan, az egyszer használatos maszkok védelmező képességégének idejére vonatkozó, az egyszer használatos maszkok védőképességégének meghosszabbítására törekvő, és további egyszer használatos maszkok kialakítására vonatkozó sürgős kutatások indítása ajánlott. Taiwan előrelátó módon nagy mennyiségben felhalmozta a maszkokat, más országok és régiók megfogadhatják ezt, mint a jövőbeli világjárványokra vonatkozó védekezési terv részét.

Oxford Vaccine Group, University of Oxford, Oxford, OX3 7LE, UK (SF); Department of Epidemiology and Biostatistics, Imperial College London, London, UK (CS); School of Public Health, Li Ka Shing Faculty of Medicine, The University of Hong Kong, Pokfulam, Hong Kong, Special Administrative Region, China (NX, BJC); Department of Chemistry, University of Oxford, Oxford, UK (MF); and Department of Economics and Related Studies, University of York, York, UK (WS)

†Egyenlő mértékben működtek közre.

Szerkesztői megjegyzés: A Lancet Csoport semleges álláspontot képvisel a megjelentetett térképek területi igényeire vonatkozóan és az intézeti kapcsolatokban.

1. WHO. Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: when and how to use masks. 2020. https://www.who.int/emergencies/diseases/novelcoronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks (accessed March 17, 2020).

2. State Council, China. Guidelines for the selection and use of different types of masks for preventing new coronavirus infection in different populations 2020 (in Chinese). Feb 5, 2020. http://www.gov.cn/xinwen/2020-02/05/content_5474774.htm (accessed March 17, 2020).

3. The Department of Health, Hong Kong. Guidelines on prevention of coronavirus disease 2019 (COVID-19) for the general public. Mar 13, 2020. https://www.chp.gov.hk/files/pdf/nid_guideline_general_public_en.pdf (accessed March 17, 2020).

4. Ministry of Health, Singapore. Updates on COVID-19 (coronavirus disease 2019) local situation. https://www.moh.gov.sg/covid-19 (accessed March 17, 2020).

5. Ministry of Health, Labour and Wellfare, Japan. Q & A on coronavirus 2019 (COVID-19): when should I wear a facemask? 2020. https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/kenkou_iryou/dengue_fever_qa_00014.html (accessed March 17, 2020).

6. CDC. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): steps to prevent illness. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/preventiontreatment.html (accessed March 17, 2020).

7. National Health Service. Are face masks useful for preventing coronavirus? 2020. https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/commonquestions/ (accessed March 5, 2020).

8. Federal Ministry of Health, Germany. Daily updates on the coronavirus: is wearing a surgical mask, as protection against acute respiratory infections, useful for members of the general public? 2020. https://www.bundesgesundheitsministerium.de/en/press/2020/coronavirus.html (accessed March 5, 2020).

9. WHO. Shortage of personal protective equipment endangering health workers worldwide. March 3, 2020. https://www.who.int/news-room/detail/03-03-2020-shortage-of-personal-protective-equipmentendangering-health-workers-worldwide (accessed March 17, 2020). 10. Tsang A. EU seeks solidarity as nations restrict medical exports. March 7, 2020. https://www.nytimes.com/2020/03/07/business/euexports- medical-equipment.html (accessed March 17, 2020).

arcmaszk
Arcmaszkok fertőtlenítésére vonatkozó ajánlások itt.