Eredeti cikk dátuma: 2020. szeptember 8.
Eredeti cikk címe: Breastfeeding safely during the COVID-19 pandemic
Eredeti cikk szerzői: UNICEF
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.unicef.org/coronavirus/breastfeeding-safely-during-covid-19-pandemic
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): Adolf Roland, videó fordítása: Adolf Roland
Lektor(ok): dr. Vidor Judit
Nyelvi lektor(ok): Tamási Dorottya
Szerkesztő(k): Vinkovits Mária

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!Hogyan táplálja gyermekét a legfrissebb szakmai javaslatok szerint?

Szoptatás a Covid19 idején

Várandósként vagy kismamaként természetes, hogy kérdései merülnek fel gyermeke biztonságával kapcsolatban a koronavírus-járvány (COVID19-pandémia) idején.

A bizonyítékok elsöprő többsége a szoptatás mellett szól. A bőrkontaktus és a korai, kizárólagos anyatejes táplálás hozzájárul gyermeke fejlődéséhez – nem indokolt tehát a kialakult vírushelyzet miatt felfüggeszteni a szoptatást. E cikk megjelenéséig nem bizonyított az aktív COVID19 (fertőzést okozó vírus) átvitele sem az anyatejen keresztül, sem szoptatással.

A kismamák számára fontos, hogy környezetük támogassa a biztonságos szoptatást, a bőrkontaktust, és azt, hogy egy szobában lehessenek az újszülöttel.

Íme néhány válasz a kismamák leggyakrabban felmerülő kérdéseire, melyek segítségével nagyobb biztonságban érezheti magát és gyermekét – függetlenül attól, hogy egészséges, vagy COVID19-tüneteket észlel magán.

Szoptassak-e egyáltalán a világjárvány alatt?

Mindenképpen. Az anyatejben antitestek találhatók, amelyek minden csecsemő számára védelmet nyújtanak számos fertőzéssel szemben. Ezek az antitestek és az anyatej más bioaktív alkotóelemei szembeszállhatnak a SARS-CoV-2-fertőzéssel, ha a csecsemő szervezete találkozik a vírussal.

A csecsemő 6 hónapos koráig a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt. 6 hónapnál idősebb gyermekek esetén biztonságos és egészséges ételekkel való hozzátáplálás mellett folytatódjon a szoptatás.

Megfertőzhetem-e szoptatás alatt COVID19-cel a gyermekem?

Mindeddig nem észlelték a COVID19 átvitelét sem az anyatejen keresztül, sem szoptatással – azonban a kutatók továbbra is vizsgálják az anyatejet.

Gyakorolja a bőrkontaktust az újszülöttel! Ha az újszülött közel van az anyához, lehetővé válik a szoptatás korai megkezdése, amely ugyancsak csökkenti a csecsemőhalandóságot. A szülést követő egy órán belül már ajánlott megkezdeni a szoptatást, ha lehetséges.

Szoptassak-e, ha SARS-CoV-2-fertőzött vagyok, vagy gyanakszom rá, hogy fertőzött lehetek?

Igen, továbbra is szoptasson a megfelelő óvintézkedések betartásával. Ilyen óvintézkedés lehet a maszkviselés, a gyakran megérintett felületek rendszeres fertőtlenítése, illetve a szappanos vízzel való kézmosás (vagy alkoholos kézfertőtlenítő szerrel való bedörzsölés) minden alkalommal mielőtt és miután gyermekéhez ér. A mellkasát csak akkor szükséges megmosnia, ha épp ráköhögött. Egyébiránt a mellet nem kell minden szoptatás előtt megmosni.

Mit tegyek, ha túl betegnek érzem magam a szoptatáshoz?

Ha túlságosan gyenge a szoptatáshoz, próbálja meg más biztonságos módon anyatejhez juttatni gyermekét. Próbálja meg lefejni a tejét és egy tiszta bögréből vagy kanálból adni gyermekének. Esetleg szóba jöhet az adományozott női tej igénylése is, ha elérhető a lakhelyén. Beszélje meg szoptatási tanácsadójával vagy védőnőjével, mely lehetőségeket veheti igénybe!

Az anyatej fejése fontos a tejtermelés fenntartásához is, így az anyák a gyógyulásuk után tudják folytatni a szoptatást. Az igazolt/feltételezhető SARS-CoV-2-fertőzés után nincs meghatározott várakozási időtartam.

Ha nem lehetséges sem a saját tej lefejése, sem az adományozott női tej beszerzése, szóba jöhet dajka alkalmazása (ha kulturálisan elfogadott), vagy helyesen elkészített, biztonságos forrásból származó csecsemőtápszer adása.

Szoptassam-e a gyermekem, ha megbetegszik?

Akkor is folytassa a szoptatást, ha gyermeke megbetegszik. Fontos, hogy továbbra is anyatejjel táplálja gyermekét, függetlenül attól, hogy COVID19-et, vagy más betegséget kapott el. A szoptatás erősíti a csecsemő immunrendszerét és az anyatej ellenanyagai felszívódnak a szervezetében, így segítve a fertőzésekkel szembeni védekezést.

Milyen óvintézkedéseket kell tennem, ha szoptatok?

Kövesse a helyes kézmosási irányelveket! Mielőtt és miután hozzáér gyermekéhez, mossa meg szappanos vízzel a kezeit! Alkoholos kézfertőtlenítő szert is használhat a kezei bedörzsölésére. Fontos továbbá, hogy tisztítsa és fertőtlenítse a felületeket, amelyeket megérintett.

Minden egyes használat után megfelelően meg kell tisztítani a mellszívókat, az anyatejtárolókat és a tápláláshoz használt edényeket, ahogy eddig is.

Szoptatás a koronavírus-járvány idején

Írta: Mandy Rich, az UNICEF digitális tartalomírója

A cikk eredetileg 2020. május 28-án jelent meg. Utoljára 2020. szeptember 8-án frissült.