Eredeti cikk dátuma: 2020. május 12.
Eredeti cikk címe: Manifestations and prognosis of gastrointestinal and liver involvement in patients with COVID-19: a systematic review and meta-analysis
Eredeti cikk szerzői: Prof Ren Mao, MD; Yun Qiu, MD; Jin-Shen He, MD; Jin-Yu Tan, MD; Xue-Hua Li, MD; Prof Jie Liang, MD
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(20)30126-6/fulltext
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): dr. Czintner Dóra
Lektor(ok): dr. Baricsa Anna
Nyelvi lektor(ok): Rét Anna
Szerkesztő(k): Lehoczki-Bárány Réka
Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.
Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Összegzés
Háttér
COVID19-betegek emésztőrendszeri érintettségének prevalenciája és prognózisa, beleértve a gyomor-bélrendszeri tüneteket és a májkárosodást is, többnyire ismeretlen. Célunk az volt, hogy számszerűsítsük a SARS-CoV-2-fertőzés emésztőrendszeri hatásait.
Módszerek
Szisztematikus irodalmi áttekintésünk és metaanalízisünk során módszeresen átnéztük a PubMed, az Embase és a Web of Science oldalakon 2020. január 1. és 2020. április 4. közötti időszakban közzétett tanulmányokat. Szintén átnéztük a WHO (World Health Organization, Egészségügyi Világszervezet) és a CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) honlapját, valamint a jelentős orvosi szaklapokat is. A metaanalízisbe bevontuk azokat a tanulmányokat, amelyekben szerepeltek a SARS-CoV-2-fertőzés epidemiológiai és klinikai jellemzői, valamint a fertőzött betegek gyomor-bélrendszeri vizsgálatainak prevalenciája is. Kizártuk azonban az előnyomatokat, duplikációkat, összefoglaló közleményeket, szerkesztői cikkeket, az egyetlen esetet bemutató esettanulmányokat, más koronavírussal összefüggésbe hozható betegségekkel kapcsolatos tanulmányokat, illetve az alacsony (< 10) esetszámú vizsgálatokat. A kinyert adatok a következők voltak: szerző, dátum, vizsgálati terv, ország, a betegek demográfiai adatai, résztvevők száma súlyos és nem súlyos betegségcsoportokban, gyomor-bélrendszeri tünetek (hányás, hányinger, hasmenés, étvágytalanság, hasi fájdalom, böfögés) prevalenciája, emésztőszervi társbetegségek, beleértve a gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket és a májbetegségeket is. A hatáselemzés elvégzéséhez összesítettük a tanulmányokból származó nyers adatokat.
Eredmények
35 tanulmányból összesen 6686, a kiválasztási kritériumoknak megfelelő COVID19-beteg adatait elemeztük. 29 tanulmányban (n = 6064) számoltak be gyomor-bélrendszeri tünetekről a diagnózis felállításakor SARS-CoV-2-fertőzötteknél, az emésztőrendszeri társbetegségek összesített prevalenciája 4% volt (95% CI: 2–5; tartomány: 0–15; I2 = 74%). Az emésztőszervi tünetek összesített prevalenciája 15% volt (10–21; tartomány: 2–57; I2 = 96%). A három leggyakoribb tünet a hányinger vagy hányás, az étvágytalanság és a hasmenés volt. A májfunkciós eltérések összesített prevalenciája (12 tanulmány, n = 1267) 19% volt (9–32; tartomány: 1–53; I2 = 96%). Az alcsoportokból szármató adatok azt mutatták, hogy a súlyos COVID19-betegekben – összehasonlítva a kevésbé súlyos betegek adataival – gyakrabban fordultak elő gyomor-bélrendszeri tünetek (odds ratio [OR], esélyhányados 1,60 [95% CI 1,09–2,36]; p = 0,0020; I2 = 44%) és májkárosodás (2,20 [1,60–3,02]; p < 0,00001; I2 = 36%). A Hupej tartományból származó betegeknél, ahonnan a COVID19-járvány indult, nagyobb eséllyel alakult ki májfunkciós eltérés (p < 0,0001), mint a Hupej tartományon kívüli betegeknél. A SARS-CoV-2-fertőzött gyermekek esetében gyomor-bélrendszeri tünetek hasonló prevalenciával fordultak elő, mint a felnőtteknél. Az esetek 10%-ában (95% CI 4–19; tartomány: 3–23; I2 = 97%) a betegeknek csak gasztrointesztinális panaszaik voltak, légzőszervi tünetek nélkül. Gyomor-bélrendszeri érintettség esetén a diagnózis később került megállapításra (standardizált átlagos különbség 2,85 [95% CI 0,22–5,48]; p = 0,030; I2 = 73%). Gasztroinszetinális érintettség estén a szövődmények prevalenciája magasabb volt (OR 2,51 [95% CI 1,62–3,89]; p < 0,0001; I2 = 0%).
Értelmezés
Tanulmányunk alapján COVID19-betegek esetében a májkárosodás és az emésztőszervi tünetek nem ritkák. A betegek ezen sajátos csoportjára ellátásuk során fokozott figyelmet kell fordítani.
Finanszírozás
Nincs.
Bevezetés
A COVID19 megjelenése és terjedése 2019 decembere óta világszerte komoly kihívás elé állítja az egészségügyi ellátórendszereket. 2020. április 23-ig több mint 2,5 millió igazolt esetet és több mint 175 000 halálesetet jelentettek világszerte.1
COVID19-betegeknél a légzőszervi érintettségre utaló tünetek (láz és köhögés) a leggyakoribbak. 2 Az emésztőrendszeri érintettségre utaló bizonyítékokat egy kínai vizsgálócsoport közölt először. 3
Egyre több adat utal arra, hogy a gasztrointesztinális rendszer és a máj szintén célszerve lehet a súlyos akut légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírus 2-nek (SARS-CoV-2), aminek alapja, hogy a kutatások során a SARS-CoV-2 fő receptoraként azonosított angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) expresszálódik a gasztrointesztinális rendszerben és a májsejteken is.4 A SARS-CoV-2 vírus RNS-ének kimutatása a betegek székletből, valamint a betegség lehetséges terjedése szájon át és a széklettel komoly aggodalomra ad okot, és kihívás jelent a SARS-CoV-2-fertőzés megfékezésben és megelőzésben. 5,, 67
Összefüggés a kutatásokkal
Vizsgálat előtti bizonyítékok
A 2019-es koronavírus-betegség (COVID19) megjelenése és terjedése világszerte komoly kihívás elé állítja az egészségügyi ellátórendszereket. Egyre több vizsgálatban számolnak be COVID19-betegeknél gasztrointesztinális tünetekről és májkárosodásról. Súlyos állapotú betegek esetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki gasztrointesztinális tünetek és májfunkciós eltérések. A különböző vizsgálatok eredményei nem egységesek, nagy a heterogenitás közöttük, így nem állnak rendelkezésre pontos adatok a gasztrointesztinális és májérintettségről. Részletes, összesített becslésekre van szükség a COVID19 gasztrointesztinális és májérintettségének prevalenciájára vonatkozóan. Továbbra sem tisztázott, hogy a betegség rosszabb lefolyású-e az érintett betegeknél. Áttekintettük a PubMed, az Embase, a Web of Science, a WHO adatbázisában található publikációkat, valamint a The Lancet COVID-19 Resource Centre, a New England Journal of Medicine, a JAMA, a BMJ, a Gastroenterology, a Gut, az American Journal of Gastroenterology ésaz Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (US Centers for Disease Control and Prevention) 2020. január 1. és április 10. között közzétett, COVID19-cel kapcsolatos publikációit. Az alábbi kulcsszavakat használtuk: „coronavirus”, „severe acute respiratory syndrome coronavirus 2”, „SARS-CoV-2”, „novel coronavirus”, „nCoV”, „2019-nCoV” és „COVID-19”. Azok a tanulmányok kerültek kiválasztásra, amelyek a fertőzött betegek gyomor-bélrendszeri vizsgálatainak prevalenciáját is tartalmazták. Kizárásra kerültek a előnyomatok, duplikációk, az összefoglaló közlemények, a szerkesztői cikkek, illetve az alacsony (< 10) esetszámú vizsgálatok.
A vizsgálat hozzáadott értékei
Összesített becslést végeztünk COVID19-betegek esetében az emésztőrendszeri tünetek és a májkárosodás prevalenciájának vonatkozásában. Alcsoportanalízisünk során összehasonlítottuk a súlyos és a kevésbé súlyos, a Hupej tartományon belüli és kívüli eseteket, illetve a gyermek- és felnőttkorban fellépő fertőzéseket. Összegeztük a már korábban emésztőszervi betegségben szenvedő és a megbetegedés kezdetekor emésztőrendszeri tüneteket mutató betegek jellemzőit. Az emésztőrendszeri tünetekkel rendelkező betegek esetében elemeztük a betegség lefolyását. Az első alcsoportanalízis során összehasonlítottuk a Hupej tartományon belüli eseteket a tartományon kívüliekkel, illetve a gyermekkori fertőzéseket a felnőttkorban fellépő megbetegedésekkel.
A rendelkezésére álló bizonyítékokon alapuló következtetések
A COVID19-betegeknél nem ritkák az emésztőszervi tünetek és a májkárosodás. A kevésbé súlyos esetekhez képest a súlyos COVID19-betegeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki gasztrointesztinális tünetek és májkárosodás. A SARS-CoV-2-fertőzött gyermekeknél a gyomor-bélrendszeri tünetek hasonló prevalenciával fordultak elő, mint a felnőtteknél. A Hupej tartományban elő COVID19-betegeknél nagyobb prevalenciával fordult elő májfunkciós eltérés, mint a tartományon kívüli eseteknél. Körülbelül a COVID19-betegek 10%-nál léptek fel gasztrointesztinális panaszok légzőszervi tünetek nélkül. A COVID19 diagnózisának felállítása azoknál a betegeknél, akiknek a betegség kezdetén gasztrointesztinális tünetei voltak, később történt meg. Az emésztőrendszeri érintettség hajlamosít súlyos vagy kritikus állapotok kialakulására, valamint rosszabb lehet a betegség lefolyása. Ezen betegeknek a korai azonosítására fokozott figyelmet kell fordítani.
Egyre több vizsgálatban számolnak be COVID19-betegeknél gasztrointesztinális tünetekről és májkárosodásról. A súlyos állapotú betegek esetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki gasztrointesztinális tünetek és kóros májfunkciós értékek. 2
Mivel az eredmények nem egységesek, nagy a heterogenitás a vizsgálatok között, nem állnak rendelkezésre pontos adatok a gasztrointesztinális és májérintettségről. Úgy tűnik, a gyermekeknél (18 év alatt) enyhébb klinikai tünetek lépnek fel, illetve a radiológiai és laboratóriumi vizsgálatok során kevesebb súlyos eltérés volt kimutatható, mint felnőttek esetében. 8
Továbbra sem tisztázott teljesen, hogy gyermekkorban alacsonyabb-e a gasztrointesztinális és májérintettség kockázata. Azonkívül számos tanulmányban közöltek epidemiológiai és klinikai adatokat a kínai Hupej tartományon kívül fellépő megbetegedésekről. Azonban kevés olyan vizsgálat történt, amely a Hupej tartományon belüli betegek gasztrointesztinális érintettségének és májkárosodásának a megjelenését hasonlítja össze a tartományon kívüli esetek adataival. 9, 10
A legfontosabb pedig az, hogy továbbra sem ismert azon COVID19-betegek prognózisa, akiknek gasztrointesztinális tünetei vannak. Az eddigi vizsgálatok11 , 12alapján feltételezhető, hogy azoknál a betegeknél, akiknek emésztőszervi panaszai vannak, rosszabb klinikai kimenetel várható, mint azoknál a betegeknél, akiknek nincs ilyen jellegű panasza. A vizsgálatok kihangsúlyozzák a panaszok (többek között a hasmenés) fontosságát, amelyek elősegíthetik a SARS-CoV-2-fertőzés korai diagnózisát. Egy vizsgálatban11 arról számoltak be, hogy a gasztrointesztinális tüneteket mutatók között sokkal magasabb volt a súlyos vagy kritikus állapotú COVID19-betegek száma azokhoz a betegekhez képest, akiknek nem voltak ilyen jellegű panaszai. Továbbá COVID19-betegeknél gasztrointesztinális tünetek mellett szignifikánsan gyakrabban alakult ki szövődményként akut légzési distressz szindróma (ARDS) és májkárosodás, összehasonlítva a gasztrointesztinális tüneteket nem mutató betegekkel. 11 Pan és munkatársai 12 azt is kimutatták, hogy a betegség súlyosbodásával az emésztőszervi tünetek egyre kifejezettebbé váltak.
Szisztematikus irodalmi áttekintést és metaanalízist végeztünk a betegség súlyossága, korcsoportok és földrajzi megoszlás vonatkozásában azokat a tanulmányokat figyelembe véve, amelyek beszámoltak COVID19-betegek gasztrointesztinális tüneteiről és májkárosodásáról. Megvizsgáltuk továbbá a gasztrointesztinális tüneteket mutató betegeknél a betegség lefolyását.
Megbeszélés
Egyre több vizsgálatban számoltak be a COVID19-betegek emésztőrendszeri érintettségéről. Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk a COVID19-betegeknél fellépő emésztőrendszeri tünetek és májkárosodások összesített prevalenciáját. A COVID19-betegek 15%ászámoltak be gasztrointesztinális tünetekről, 19%-uknál pedig májkárosodásról. A betegség súlyosbodásával egyre gyakoribbá váltak az emésztőszervi tünetek és a májkárosodás. A betegek 10%-ánál csak gasztrointesztinális panaszok léptek fel légzőszervi tünetek nélkül. A COVID19 diagnózisának felállítása ezeknél a betegeknél később történt meg. A gasztrointesztinális tüneteket mutató COVID19-betegeknél nagyobb a kockázata a súlyos vagy kritikus állapot, illetve akut légzőszervi distressz szindróma kialakulásának.
A COVID19-pandémia során a betegek egy részénél már a betegség kezdetén hasi panaszok léptek fel légúti tünetek és láz nélkül. 58 Egy nagy, multicentrikus vizsgálatban 12, amelyet három súlyosan érintett kínai kórházban végeztek a járvány elsődleges kitörésekor, 204 beteg közül 103 (50%) betegnek voltak emésztőszervi panaszai vezető tünetként. Hat esetben (3%) az emésztőszervi panaszok mellett nem voltak légzőszervi tünetek. Egy nagy (n = 1141) esetszámú vizsgálatban 40 a kórházi felvételre kerülő COVID19-betegek közül 183-nak (16%) csak gasztrointesztinális panaszai voltak. Wang és munktársai 33 arról is beszámoltak, hogy körülbelül a betegek 10%-nál a nehézlégzés és a láz kialakulását megelőző 1–2 napban hasmenés és hányinger jelentkezett.
Az emésztőszervi érintettségnek változatos tünetei lehetnek, mint étvágytalanság, hasmenés, hányás vagy hasi fájdalom. 12 A COVID19-betegek kórbonctani vizsgálatai fontosak ahhoz, hogy megismerhessük az emésztőrendszerben létrejövő kórszövettani elváltozásokat. Egyelőre csak egy 85 éves, férfi COVID19-beteg kórbonctani leírása került publikálásra, amely részletezi a gasztrointesztinális eltéréseket. A boncolás során a vékonybélben dilatált és sztenotizált szakaszokat észleltek. 64 További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy tisztázzuk, vajon ezek az elváltozások a COVID19 következményei, vagy már a fertőzés előtt is meglévő gasztrointesztinális betegség jelei voltak.
Mindezek mellett az is elmondható, hogy az emésztőrendszeri tüneteket mutató COVID19-betegeknél magasabb a kockázata a májkárosodás kialakulásának. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a betegeknél igen különböző mértékű májfunkciós eltérések alakultak ki (incidencia 1–53%). Enyhén emelkedett bilirubinszintek mellett főleg a GOT (aszpartát-aminotranszferáz) és a GPT (alanin-aminotranszferáz) értékében észleltek eltéréseket. A súlyos esetekben az albuminszint alacsony volt (26,3–30,9 g/l). 32 Vizsgálati eredményeink alapján elmondható, hogy ötből egy betegnél, főleg a súlyos állapotú eseteknél várható májfunkciós eltérés. COVID19-betegek kórházi kezelése során fokozott figyelmet kell fordítani a májfunkciós zavarokra. A májkárosodásokra jellemző volt májsejtekből származó enzimek (beleértve a GPT-t és a GOT-t) szintjének enyhe emelkedése. Emellett pár betegnél a kolangiocitákból származó enzimek (alkalikus foszfatáz és γ-glutamil transzpeptidáz) enyhe emelkedéséről is beszámoltak. 65 Ezideáig kevés vizsgálat foglalkozott a SARS-CoV-2-fertőzés alatt fellépő májkárosodás pontos mechanizmusának a tisztázásával. A COVID19-betegeknél észlelt májfunkciós eltérések oka lehet a májsejtek közvetlen vírusfertőzése, de az eltéréseket okozhatja gyógyszertoxicitás vagy a szisztémás gyulladás is. 66 COVID19-betegek kórboncolását követően elvégzett szövettani vizsgálatok során mérsékelt mikrovaszkuláris szteatózis, valamint enyhe lobuláris és portális gyulladás jeleit észlelték a májban, amelynek oka egyaránt lehetett a SARS-CoV-2-fertőzés, illetve gyógyszer okozta károsodás is. 67,68 Hasonlóan a SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, súlyos akut légzőszervi szindróma) betegséghez, a COVID19-betegeknél alkalmazott vírusellenes gyógyszerek is okozhatnak májkárosodást.69 Egy tanulmányban beszámoltak arról, hogy nem észleltek szignifikáns különbséget a májkárosodás prevalenciájában azzal összefüggésben, hogy a betegek kaptak-e a kórházi felvételt megelőzően gyógyszeres terápiát vagy sem, figyelembe véve az antibakteriális, antivirális (abidol, oszeltemivir, acyclovir) és lázcsillapító (például paracetamol) terápiát.68 Ebben a kérdésben további vizsgálatokra van szükség.
Felmerült tehát a COVID19 súlyossága és a gasztrointesztinális érintettsége közötti összefüggés. Egy multicentrikus vizsgálatban Pan és munkatársai12 megvizsgálták a gasztrointesztinális tüneteket mutató COVID19-betegek prevalenciáját és betegségük kimenetelét. A vezető panaszként gasztrointesztinális tüneteket mutató 99 beteg esetében a kórházi felvétel később történt meg, mint a gasztrointesztinális tünetekkel nem rendelkező betegeké (9,0 nap vs 7,3 nap). A betegség súlyosbodásával az emésztőszervi tünetek száma is emelkedett. A gasztrointesztinális tünetekkel nem rendelkező betegek gyógyhajlama jobb volt, nagyobb valószínűséggel bocsátották őket haza, mint a gasztrointesztinális tüneteket mutató betegeket (60% vs34%). 12 Ezek az adatok összhangban állnak Wang és munkatársainak vizsgálati eredményeivel,33 amelyek szerint az intenzív osztályos ellátást igénylő betegeknél nagyobb valószínűséggel fordult elő hasi fájdalom és étvágytalanság, mint az intenzív osztályos ellátást nem igénylő betegeknél.33 Alcsoportelemzéseket végeztünk, hogy megvizsgáljuk a súlyos és nem súlyos COVID19-betegek közötti különbséget a gasztrointesztinálos tünetek vonatkozásában. A súlyos COVID19 betegeknél nagyobb prevalnciával fordultak elő gasztrointesztinális tünetek, beleértve az étvágytalanságot és a hasi fájdalmat is, mint a nem súlyos állapotú betegeknél. Cai és munkatársai 37 megállapították, hogy gyakrabban fordult elő májkárosodás súlyos állapotú betegeknél, mint a nem súlyos állapotúaknál. Eredményeink alapján szintén megállpítható, hogy szignifikánsan nagyobb volt a kockázata a májfunkciós eltérések kialakulásának a súlyos állapotú betegeknél a nem súlyos állapotúakhoz képest. Az elhunyt COVID19-betegeknél a májkárosodás előfordulása aránya elérheti az 58%-ot 70, vagy akár a 78%-ot is. 71 Egy vizsgálat során egy súlyos COVID19-betegnél a szérum GPT 7590 U/l-ig, a szérum GOT szintje pedig 1445 U/l-ig emelkedett. 32
További alcsoportelemzéseket végeztünk az emésztőszervi érintettséget mutató betegeknél, amelyek során a betegség lefolyását és kimenetelét vizsgáltuk. Az elemzés során azt találtuk, hogy a gasztrointesztinális tüneteket mutató betegek kórházi felvétele a betegség kezdetétől számítva később történt meg. A gasztrointesztinális tüneteket mutatók között sokkal magasabb volt a súlyos vagy kritikus állapotú betegek aránya azokhoz képest, akiknek nem voltak ilyen jellegű panaszai. A gasztrointesztinális tüneteket mutató betegeknél az akut respirációs distressz szindróma kialakulásának a kockázata is nagyobb volt. Az összesített adatokat figyelembe véve nem volt szignifikáns különbség a gasztrointesztinális tüneteket mutató és nem mutató betegek között a hazabocsátás, a kórházi tartózkodás hossza és a halálozási arány vonatkozásában. Ez az eredmény valószínűleg ez esetek alacsony incidenciájának volt köszönhető. Továbbá nem emelkedett a súlyos betegség kialakulásának a kockázata azoknál a COVID19-betegeknél, akiknek már korábbról ismert gasztrointesztinális vagy májbetegsége volt, összehasonlítva azokkal a betegekkel, akiknek nem volt ilyen betegsége. Elmondható tehát, hogy az újonnan fellépő gasztrointesztinális tünetek súlyosabb lefolyást jeleztek, mint a korábban diagnosztizált emésztőszervi megbetegedések. Mindezeket figyelembe véve a vizsgálati eredményeink alátámasztják ezen tünetek (pl. hasmenés) fontosságát a SARS-CoV-2-fertőzés korai diagnózisának felállításában.
A Hupej tartományon kívüli megbetegedések jellemzői eltérhetnek a Hupej tartományon belüli megbetegedésektől. Egy korai, Jiangsu tartományban készült, 80 COVID19-beteg esetét feldolgozó tanulmány azt mutatta, hogy az ebben a tartományban élő COVID19-betegeknél enyhébb formában vagy kevesebb panasszal és ritkábban léptett fel májkárosodás, mint a Vuhanban megbetegedőknél. 38 Alcsoportelemzésünk alapján felmerült, hogy nem volt különbség a gasztointesztinális panaszok gyakoriságában a Hupej tartpományon belüli, illetve kívüli megbetegedések között. A Hupej tartományban elő betegeknél nagyobb volt a kockázata a májfunkciós eltérések kialakulásának, mint a tartományon kívül megbetegedőknél. A különbségeknek egyik magyarázata az lehet, hogy a Hupej tartományban elő betegek között több volt a súlyos megbetegedés, mint a tartományon kívül megbetegedők között, mindez pedig azt okozhatta, hogy sokkal nagyobb arányban alakultak ki ezeknél a betegeknél májfunkciós eltérések. A vizsgálatunkba bevont tanulmányok analízise során azonban nem találtunk szignifikáns különbséget a súlyos megbetegedések arányában a Hupej tartományon belüli és kívüli betegek között. Jövőbeli tanulmányok során ez a földrajzi különbség mindenképpen további vizsgálatokat igényel.
Jelenleg még csak néhány gyermekgyógyászati COVID19-esettanulmány áll rendelkezésre és az esetekhez társuló klinikai megjelenési formák teljes vizsgálata még nem történt meg. Egy kínai vizsgálatba 8 tíz SARS-CoV-2-fertőzött gyermeket (átlagéletkor 80 hónap, [IQR 2–188]) vontak be. A felnőtt betegekkel összehasonlítva ezeknél a betegeknél a klinikai tünetek enyhébbek voltak, kevesebb radiológiai és laboratóriumi eltérést észleltek. Vizsgálatunkba négy gyermekgyógyászati tanulmányból összesen 227 eset került be.8,37, 43, 54 Alcsoportelemzésünk során azt találtuk, hogy a SARS-CoV-2-fertőzött gyerekeknél alacsonyabb a kockázata a GPT-szint emelkedésének, mint a felnőtt betegeknél. A gasztrointesztinális tünetek előfordulása viszont hasonló volt a gyermekek és a felnőttek körében.
Egyre több adat utal arra, hogy a SARS-CoV-2 RNS elnyújtott jelenléte a székletmintákban és a rektális kenetekben még akkor is kimutatható, amikor a betegek légúti mintái már negatívvá váltak. 8, 60
A gyomor-bélrendszeren keresztüli vírusürítés lehetőségére, így a fertőzés szájon át és széklet útján történő terjedésére több figyelmet kell fordítani. Egy vizsgálatban 8 tíz gyermekgyógyászati esetből nyolcnál (80%) találtak pozitivitást a rektális törletekben azután, hogy a betegek orrgaratából vett minták már negatívak lettek.8
Az általunk vizsgált összes székletmintában a SARS-CoV-2 eredetű virális RNS pozitivitásának prevalenciája 54% (95% CI: 44–64) volt. A tünetek megjelenésétől számítva a víruspozitivitás 47 napig fennállhat (appendix p 6). 61 Wu és munkatársainak vizsgálati adatai 60 felvetik a lehetőségét a széklettel történő vírusürítés hosszú távú fennállásának, amely a légúti minták SARS-CoV-2-tesztjeinek negatívvá válását követően közel 5 hétig eltarthat. Továbbra sem ismert azonban a székleten keresztüli elnyúló vírusürítés klinikai jelentősége, beleértve a betegség lefolyásával, súlyosságával és az ismétlődő SARS-CoV-2-fertőzésekkel való összefüggést. További vizsgálatok szükségesek, hogy megállapítsuk a vírus replikációs képességét, előfordulási gyakoriságát a székletben, valamint környezeti stabilitását. 72,,73
Metaanalízisünknek számos lehetséges korlátozó tényezője volt. Először, a vizsgálatba bevont tanulmányok módszertani minőségének felmérése során hiányosságokat észleltünk — mind a 35 beválasztott vizsgálat korlátozott minőségűnek bizonyult. Másodszor pedig az eredeti közlemények hiányos adatai miatt nem tudtuk megbecsülni egyéb tényezők (pl. nem, életkor, társbetegségek) gasztrointesztinális tünetekre és a májkárosodás kockázatára gyakorolt hatását. Harmadszor a súlyos COVID19 kritériumai eltérők voltak a vizsgálatokban, ami a metaanalízis heterogenitásához vezethetett. Végezetül pedig jelentős heterogenitást és publikációs torzítást észleltünk a számítások során az emésztőrendszeri tünetek prevalenciájának vonatkozásában. A vizsgálatok értékelését követően vált egyértelművé, hogy a heterogenitáshoz leginkább az étvágytalanság nem specifikus tünetei, valamint két vizsgálat járult hozzá 40, 49, amelyek elsődleges témája a gasztrointesztinális tüneteket mutató betegek volt. Miután ezeket a vizsgálatokat kizártuk az analízisből, az emésztőrendszeri panaszok összesített prevalenciája tekintetében a heterogenitás mérsékeltté vált. További három tünetnek (hányinger vagy hányás, hasmenés és hasi fájdalom) az összesített aránya az eredeti eredményekhez hasonló maradt, csak enyhe vagy mérsékelt heterogenitást mutatott.
Végezetül eredményeink alapján elmondható, hogy a COVID19-betegeknél nem ritkák az emésztőszervi panaszok és a májkárosodás. Összehasonlítva a súlyos és a nem súlyos eseteket, a súlyos COVID19-betegeknél nagyobb kockázata volt a gasztrointesztinális tünetek és a májkárosodás kialakulásának. A Hupej tartományon belül és kívül élő betegeknél a gasztrointesztinális tünetek kialakulásának hasonló kockázata volt, a tartományon belüli betegeknél azonban a májkárosodás kialakulásának kockázata nagyobb. SARS-CoV-2-fertőzött gyermekeknél a gasztrointesztinális tünetek kialakulásának hasonló volt a kockázata, mint a felnőtteknél. A COVID19-betegek tizedénél fordulhatnak elő gasztrointesztinális tünetek légúti panaszok nélkül, ezeknek a betegnél a diagnózis megállapítása késhet. A gasztointesztinális tüneteket mutató betegek között gyakrabban alakul ki súlyos vagy kritikus állapotú betegség, illetve rosszabb lehet a betegség lefolyása. A betegek ezen sajátos csoportjára ellátásuk során fokozott figyelmet kell fordítani.
Közreműködők
A vizsgálat tervezői: RM and M-HC A vizsgálatot felügyelte: SG, M-HC és RM. A kéziratot készítette: RM és YQ. Az adatokat elemezte: RM, YQ, J-SH, J-YT és X-HL. A kéziratot ellenőrizte: JS, JL, L-RZ, YC, SCN és MI.
Összeférhetetlenségi nyilatkozatok
A szerzőknél nem áll fenn összeférhetetlenség.
Referenciák
- 1.
- WHOCoronavirus disease 2019 (COVID-19) Situation Report – 94.https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200423-sitrep-94-covid-19.pdf?sfvrsn=b8304bf0_4Date accessed: April 24, 2020View in Article
- 2.
- Guan WJ
- Ni Z
- Hu Y
- et al.Clinical characteristics of coronavirus disease 2019 in China.N Engl J Med. 2020; (published online Feb 28.)DOI:10.1056/NEJMoa2002032View in Article
- 3.
- Xiao F
- Tang M
- Zheng X
- et al.Evidence for gastrointestinal infection of SARS-CoV-2.Gastroenterology. 2020; (published online March 3.)DOI:10.1053/j.gastro.2020.02.055View in Article
- 4.
- Qi F
- Qian S
- Zhang S
- et al.Single cell RNA sequencing of 13 human tissues identify cell types and receptors of human coronaviruses.Biochem Biophys Res Comm. 2020; (published online March 18.)DOI:10.1016/j.bbrc.2020.03.044View in Article
- 5.
- Holshue ML
- DeBolt C
- Lindquist S
- et al.First case of 2019 novel coronavirus in the United States.N Engl J Med. 2020; 382: 929-936View in Article
- 6.
- Wölfel R
- Corman VM
- Guggemos W
- et al.Virological assessment of hospitalized patients with COVID-2019.Nature. 2020; (published online April 1.)DOI:10.1038/s41586-020-2196-xView in Article
- 7.
- Yao X
- Li T
- He Z
- et al.A pathological report of three COVID-19 cases by minimally invasive autopsies.Chin J Pathol. 2020; 49: E009View in Article
- 8.
- Xu Y
- Li X
- Zhu B
- et al.Characteristics of pediatric SARS-CoV-2 infection and potential evidence for persistent fecal viral shedding.Nat Med. 2020; 26: 502-505View in Article
- 9.
- Chang D
- Lin M
- Wei L
- et al.Epidemiologic and clinical characteristics of novel coronavirus infections involving 13 patients outside Wuhan, China.JAMA. 2020; 323: 1092-1093View in Article
- 10.
- Wang L
- Gao Y
- Lou L
- et al.The clinical dynamics of 18 cases of COVID-19 outside of Wuhan, China.Eur Respir J. 2020; (published online March 26.)DOI:10.1183/13993003.00398-2020View in Article
- 11.
- Jin X
- Lian J
- Hu J
- et al.Epidemiological, clinical and virological characteristics of 74 cases of coronavirus-infected disease 2019 (COVID-19) with gastrointestinal symptoms.Gut. 2020; (published online March 24.)DOI:10.1136/gutjnl-2020-320926View in Article
- 12.
- Pan L
- Mu M
- Ren H
- et al.Clinical characteristics of COVID-19 patients with digestive symptoms in Hubei, China: a descriptive, cross-sectional, multicenter study.Am J Gastroenterol. 2020; (published April 14.)DOI:10.14309/ajg.0000000000000620View in Article
- 13.
- National Heart, Lung, and Blood InstituteStudy quality assessment tools.http://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/study-quality-assessment-toolsDate accessed: February 16, 2020View in Article
- 14.
- Wang Z
- Yang B
- Li Q
- et al.Clinical features of 69 cases with coronavirus disease 2019 in Wuhan, China.Clin Infect Dis. 2020; (published online March 16.)DOI:10.1093/cid/ciaa272View in Article
- 15.
- Huang C
- Wang Y
- Li X
- et al.Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China.Lancet. 2020; 395: 497-506View in Article
- 16.
- Wu C
- Chen X
- Cai Y
- et al.Risk factors associated with acute respiratory distress syndrome and death in patients with coronavirus disease 2019 pneumonia in Wuhan, China.JAMA Int Med. 2020; (published online March 13.)DOI:10.1001/jamainternmed.2020.0994View in Article
- 17.Coronavirus disease (COVID-19) technical guidance: laboratory testing for 2019-nCoV in humans.https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/laboratory-guidanceDate accessed: April 12, 2020View in Article
- 18.
- Hozo SP
- Djulbegovic B
- Hozo IEstimating the mean and variance from the median, range, and the size of a sample.BMC Med Res Method. 2005; 5: 13View in Article
- 19.
- Egger M
- Smith G
- Schneider M
- et al.Bias in meta-analysis detected by a simple, graphical test.BMJ. 1997; 315: 629-634View in Article
- 20.
- Li Q
- Guan X
- Wu P
- et al.Early transmission dynamics in Wuhan, China, of novel coronavirus-infected pneumonia.N Engl J Med. 2020; 382: 1199-1207View in Article
- 21.
- Pan Y
- Zhang D
- Yang P
- et al.Viral load of SARS-CoV-2 in clinical samples.Lancet Infect Dis. 2020; 20: 411-412View in Article
- 22.
- Chen Q
- Quan B
- Li X
- et al.A report of clinical diagnosis and treatment of nine cases of coronavirus disease 2019.J Med Virol. 2020; (published online March 12.)DOI:10.1002/jmv.25755View in Article
- 23.
- Chan JF
- Yuan S
- Kok K
- et al.A familial cluster of pneumonia associated with the 2019 novel coronavirus indicating person-to-person transmission: a study of a family cluster.Lancet. 2020; 395: 514-523View in Article
- 24.
- Wang Z
- Chen X
- Lu Y
- et al.Clinical characteristics and therapeutic procedure for four cases with 2019 novel coronavirus pneumonia receiving combined Chinese and Western medicine treatment.Bioscience Trends. 2020; 14: 64-68View in Article
- 25.
- Zhang Z
- Li X
- Zhang W
- et al.Clinical features and treatment of 2019-nCov pneumonia patients in Wuhan: report of a couple cases.Virol Sin. 2020; (published Feb 7.)DOI:10.1007/s12250-020-00203-8View in Article
- 26.
- Lescure F
- Bouadma L
- Nguyen D
- et al.Clinical and virological data of the first cases of COVID-19 in Europe: a case series.Lancet Infect Dis. 2020; (published online March 27.)DOI:10.1016/S1473-3099(20)30200-0View in Article
- 27.
- Luo C
- Yao L
- Zhang L
- et al.Possible transmission of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) in a public bath center in Huai’an, Jiangsu Province, China.JAMA Netw Open. 2020; 3e204583View in Article
- 28.
- Yu N
- Li W
- Kang Q
- et al.Clinical features and obstetric and neonatal outcomes of pregnant patients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective, single-centre, descriptive study.Lancet Infect Dis. 2020; (published online March 24.)DOI:10.1016/S1473-3099(20)30176-6View in Article
- 29.
- Zeng L
- Xia S
- Yuan W
- et al.Neonatal early-onset infection with SARS-CoV-2 in 33 neonates born to mothers with COVID-19 in Wuhan, China.JAMA Pediatr. 2020; (published online March 24.)DOI:10.1001/jamapediatrics.2020.0878View in Article
- 30.
- Arentz M
- Yim E
- Klaff L
- et al.Characteristics and outcomes of 21 critically ill patients with COVID-19 in Washington State.JAMA. 2020; (published online March 19.)DOI:10.1001/jama.2020.4326View in Article
- 31.
- Young BE
- Ong S
- Kalimuddin S
- et al.Epidemiologic features and clinical course of patients infected with SARS-CoV-2 in Singapore.JAMA. 2020; 323: 1488-1494View in Article
- 32.
- Chen N
- Zhou M
- Dong X
- et al.Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study.Lancet. 2020; 395: 507-513View in Article
- 33.
- Wang D
- Hu B
- Hu C
- et al.Clinical characteristics of 138 hospitalized patients with 2019 novel coronavirus-infected pneumonia in Wuhan, China.JAMA. 2020; (published online Feb 7.)DOI:10.1001/jama.2020.1585View in Article
- 34.
- Song F
- Shi N
- Shan F
- et al.Emerging 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) pneumonia.Radiology. 2020; 295: 210-217View in Article
- 35.
- Zhou F
- Yu T
- Du R
- et al.Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study.Lancet. 2020; 395: 1054-1062View in Article
- 36.
- Shi H
- Han X
- Jiang N
- et al.Radiological findings from 81 patients with COVID-19 pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study.Lancet Infect Dis. 2020; 20: 425-434View in Article
- 37.
- Cai J
- Xu J
- Lin D
- et al.A case series of children with 2019 novel coronavirus infection: clinical and epidemiological features.Clin Infect Dis. 2020; (published online Feb 28.)DOI:10.1093/cid/ciaa198View in Article
- 38.
- Wu J
- Liu J
- Zhao X
- et al.Clinical characteristics of imported cases of COVID-19 in Jiangsu Province: a multicenter descriptive study.Clin Infect Dis. 2020; (published online Feb 29.)DOI:10.1093/cid/ciaa199View in Article
- 39.
- Liu K
- Fang Y
- Deng Y
- et al.Clinical characteristics of novel coronavirus cases in tertiary hospitals in Hubei Province.Chin Med J. 2020; (published online Feb 7.)DOI:10.1097/CM9.0000000000000744View in Article
- 40.
- Luo S
- Zhang X
- Xu HDon’t overlook digestive symptoms in patients with 2019 novel coronavirus disease (COVID-19).Clin Gastroenterol Hepatol. 2020; (published online March 20.)DOI: 10.1016/j.cgh.2020.03.043View in Article
- 41.
- Ng M
- Lee E
- Yang J
- et al.Imaging profile of the COVID-19 infection: radiologic findings and literature review.Radiology: Cardiothoracic Imaging. 2020; 2e200034View in Article
- 42.
- Yang W
- Cao Q
- Qin L
- et al.Clinical characteristics and imaging manifestations of the 2019 novel coronavirus disease (COVID-19): a multi-center study in Wenzhou city, Zhejiang, China.J Infect. 2020; 80: 388-439View in Article
- 43.
- Lu X
- Zhang L
- Du H
- et al.SARS-CoV-2 infection in children.N Engl J Med. 2020; 382: 1663-1665View in Article
- 44.
- Xu X
- Yu C
- Qu J
- et al.Imaging and clinical features of patients with 2019 novel coronavirus SARS-CoV-2.Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2020; 47: 1275-1280View in Article
- 45.
- Xu X
- Wu X
- Jiang X
- et al.Clinical findings in a group of patients infected with the 2019 novel coronavirus (SARS-Cov-2) outside of Wuhan, China: retrospective case series.BMJ. 2020; 368: m606View in Article
- 46.
- Liu Y
- Yang Y
- Zhang C
- et al.Clinical and biochemical indexes from 2019-nCoV infected patients linked to viral loads and lung injury.Sci China Life Sci. 2020; 63: 364-374View in Article
- 47.
- Zhou Z
- Zhao N
- Shu Y
- et al.Effect of gastrointestinal symptoms on patients infected with COVID-19.Gastroenterology. 2020; (published online March 18.)DOI:10.1053/j.gastro.2020.03.020View in Article
- 48.
- Zhang J
- Dong X
- Cao Y
- et al.Clinical characteristics of 140 patients infected with SARS-CoV-2 in Wuhan, China.Allergy. 2020; (published online Feb 19.)DOI:10.1111/all.14238View in Article
- 49.
- Han C
- Duan C
- Zhang S
- et al.Digestive symptoms in COVID-19 patients with mild disease severity: clinical presentation, stool viral RNA testing, and outcomes.Am J Gastroenterol. 2020; (published online April 15.)DOI:10.14309/ajg.0000000000000664View in Article
- 50.
- Cao B
- Wang Y
- Wen D
- et al.A trial of lopinavir-ritonavir in adults hospitalized with severe Covid-19.N Engl J Med. 2020; (published online March 18.)DOI:10.1056/NEJMoa2001282View in Article
- 51.
- Guo W
- Li M
- Dong Y
- et al.Diabetes is a risk factor for the progression and prognosis of COVID-19.Diabetes Metab Res Rev. 2020; (published online March 31.)DOI:10.1002/dmrr.3319View in Article
- 52.
- Jin X
- Lian J
- Hu J
- et al.Epidemiological, clinical and virological characteristics of 74 cases of coronavirus-infected disease 2019 (COVID-19) with gastrointestinal symptoms.Gut. 2020; (published online March 24.)DOI:10.1136/gutjnl-2020-320926View in Article
- 53.
- Du M
- Cai G
- Chen F
- et al.Multi-omics evaluation of gastrointestinal and other clinical characteristics of SARS-CoV-2 and COVID-19.Gastroenterology. 2020; (published online March 28.)DOI:10.1053/j.gastro.2020.03.045View in Article
- 54.
- Qiu H
- Wu J
- Hong L
- et al.Clinical and epidemiological features of 36 children with coronavirus disease 2019 (COVID-19) in Zhejiang, China: an observational cohort study.Lancet Infect Dis. 2020; (published online March 25.)DOI:10.1016/S1473-3099(20)30198-5View in Article
- 55.
- Shi S
- Qin M
- Shen B
- et al.Association of cardiac injury with mortality in hospitalized patients with COVID-19 in Wuhan, China.JAMA Cardiol. 2020; (published online March 25.)DOI:10.1001/jamacardio.2020.0950View in Article
- 56.
- Wu P
- Duan F
- Luo C
- et al.Characteristics of ocular findings of patients with coronavirus disease 2019 (COVID-19) in Hubei Province, China.JAMA Ophthalmol. 2020; (published online March 31.)DOI:10.1001/jamaophthalmol.2020.1291View in Article
- 57.
- Zheng M
- Gao Y
- Wang G
- et al.Functional exhaustion of antiviral lymphocytes in COVID-19 patients.Cell Mol Immunol. 2020; (published online March 19.)DOI:10.1038/s41423-020-0402-2View in Article
- 58.
- Song Y
- Liu P
- Shi X
- et al.SARS-CoV-2 induced diarrhoea as onset symptom in patient with COVID-19.Gut. 2020; (published online March 5.)DOI:10.1136/gutjnl-2020-320891View in Article
- 59.
- Hosoda T
- Sakamoto M
- Shimizu H
- et al.SARS-CoV-2 enterocolitis with persisting to excrete the virus for about two weeks after recovering from diarrhea: a case report.Infect Control Hosp Epidemiol. 2020; (published online March 15.)DOI:10.1017/ice.2020.87View in Article
- 60.
- Ghinai I
- McPherson TD
- Hunter JC
- et al.First known person-to-person transmission of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) in the USA.Lancet. 2020; 395: 1137-1144View in Article
- 61.
- Wu Y
- Guo C
- Tang L
- et al.Prolonged presence of SARS-CoV-2 viral RNA in faecal samples.Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020; 5: 434-435View in Article
- 62.
- Carvalho A
- Alqusairi R
- Adams A
- et al.SARS-CoV-2 gastrointestinal infection causing hemorrhagic colitis: implications for detection and transmission of COVID-19 disease.Am J Gastroenterol. 2020; (published online April 17.)DOI:10.14309/ajg.0000000000000667View in Article
- 63.
- Chen C
- Gao G
- Xu Y
- et al.SARS-CoV-2-positive sputum and feces after conversion of pharyngeal samples in patients with COVID-19.Ann Int Med. 2020; (published online March 30.)DOI:10.7326/M20-0991View in Article
- 64.
- Liu Q
- Wang R
- Qu G
- et al.Macroscopic autopsy findings in a patient with COVID-19.J Forensic Med. 2020; 36 (in Chinese).: 1-3View in Article
- 65.
- Zhang C
- Shi L
- Wang FSLiver injury in COVID-19: management and challenges.Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020; 5: 428-430View in Article
- 66.
- Chai X
- Hu L
- Zhang Y
- et al.Specific ACE2 expression in cholangiocytes may cause liver damage after 2019-nCoV infection.bioRxiv. 2020; DOI:10.1101/2020.02.03.931766View in Article
- 67.
- Xu Z
- Shi L
- Wang Y
- et al.Pathological findings of COVID-19 associated with acute respiratory distress syndrome.Lancet Respir Med. 2020; 8: 420-422View in Article
- 68.
- Fan Z
- Chen L
- Li J
- et al.Clinical features of COVID-19 related liver damage.medRxiv. 2020; DOI:10.1101/2020.02.26.20026971View in Article
- 69.
- Yang X
- Yu Y
- Xu J
- et al.Clinical course and outcomes of critically ill patients with SARS-CoV-2 pneumonia in Wuhan, China: a single-centered, retrospective, observational study.Lancet Respir Med. 2020; (published Feb 24.)https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30079-5View in Article
- 70.
- Huang Y
- Yang R
- Xu Y
- et al.Clinical characteristics of 36 non-survivors with COVID-19 in Wuhan, China.medRxiv. 2020; (preprint).DOI:10.1101/2020.02.27.20029009View in Article
- 71.
- Zhang B
- Zhou X
- Qiu Y
- et al.Clinical characteristics of 82 death cases with COVID-19.medRxiv. 2020; (preprint).DOI:10.1101/2020.02.26.20028191View in Article
- 72.
- van Doremalen N
- Bushmaker T
- Morris DH
- et al.Aerosol and surface stability of SARS-CoV-2 as compared with SARS-CoV-1.N Engl J Med. 2020; 382: 1564-1567View in Article
- 73.
- Yeo C
- Kaushal S
- Yeo DEnteric involvement of coronaviruses: is faecal-oral transmission of SARS-CoV-2 possible?.Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020; 5: 335-337View in Article
Article Info
Publication History
Published: May 12, 2020
Identification
DOI: https://doi.org/10.1016/S2468-1253(20)30126-6