Hogyan védjük meg magunkat és gyermekeinket?


Eredeti cikk dátuma: 2020. december 22.
Eredeti cikk címe: Coronavirus disease (COVID-19): What parents should know - How to protect yourself and your children.
Eredeti cikk szerzői: Unicef
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.unicef.org/coronavirus/covid-19
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): Tamási Dorottya Anna
Lektor(ok): dr. Serly Julianna
Nyelvi lektor(ok): Rét Anna
Szerkesztő(k): Vinkovits Mária

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!A koronavírus-járvány (COVID19) világszerte felborította a gyermekek és családjaik életét. A COVID19-hez hasonlóan terjednek a félrevezető információk is, amelyek fokozzák a diszkriminációt és a megbélyegzést is. Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja egészségügyi szakértőkkel karöltve azon dolgozik, hogy a tények diadalmaskodjanak a félelem felett, és a családok megbízható útmutatást és kérdéseikre válaszokat kaphassanak.

Mi a COVID19?

A koronavírus-betegség 2019 (COVID19) a koronavírus új faja által okozott betegség, amelyet először a kínai Vuhanban azonosítottak. A „CO” a koronát jelenti, a „VI” a vírust, a „D” pedig a betegséget (angolul disease).

A COVID19-et az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította. Mit jelent ez? 

A COVID19 világjárvánnyá nyilvánítása nem azt jelzi, hogy a vírus halálosabbá vált volna. Sokkal inkább a vírus földrajzi elterjedtségének elismerését jelenti.

Mik a tünetei?

A COVID19 számos tünete hasonló az influenza, a közönséges nátha és egyéb betegségek tüneteihez, tehát tesztelés szükséges ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy valaki valóban az újfajta koronavírussal fertőzött-e. A tünetek a vírussal történt találkozást követő 2-14. napon jelentkezhetnek és a nagyon enyhétől a súlyos megbetegedésig terjedhetnek. Vannak, akik megfertőződnek, de mégsem mutatnak tüneteket.

A leggyakoribb tünetek a láz, a köhögés és a fáradékonyság. Egyéb tünetek lehetnek többek között a légszomj, a mellkasi fájdalom vagy nyomás, az izomfájdalom vagy a testszerte jelentkező fájdalmak, a fejfájás, az ízlelés, illetve a szaglás elvesztése, a zavartság, a torokfájás, az orrdugulás vagy orrfolyás, a hasmenés, a hányinger és a hányás, a hasi fájdalom és a bőrkiütés. Ezeken a tüneteken kívül a csecsemőknél táplálkozási nehézségek jelentkezhetnek.

Bármilyen életkorú gyermek megfertőződhet a COVID19-cel. A gyermekek és a felnőttek hasonló tüneteket mutatnak, azonban a gyermekek esetében a betegség általában kevésbé súlyos lefolyású. (Lásd az Érinti-e a COVID19 a gyermekeket? című részt.)

Sürgős orvosi ellátást igénylő tünetek többek között a légzési nehézségek (szapora vagy gyenge légzés, valamint a hörgés, a szopásra való képtelenség csecsemők esetében), az ajkak vagy az arc elkékülése, a mellkasi fájdalom vagy nyomás, a zavartság, az ébrenlétre képtelenség/interakció hiánya, az ivásra vagy a folyadékok megtartására képtelenség, a súlyos hasi fájdalom.  

Az influenza ellen létezik védőoltás is, tehát tartsa magát és gyermekét napra készen a védőoltásokkal kapcsolatban. 

Hogyan terjed a COVID19-betegséget okozó SARS-CoV-2-vírus?

A vírus főleg úgy terjed, hogy a fertőzött személy (köhögése, tüsszentése, beszéde vagy éneklése során) váladékcseppeket bocsát ki, amelyek bejutnak a közelben tartózkodó emberek szájába, orrába vagy szemébe. Úgy is meg lehet fertőződni, ha egy fertőzött felülettel történő érintkezést követően megérintjük a szánkat, az orrunkat vagy a szemünket. A COVID19-et okozó SARS-CoV-2-vírus néhány órán vagy akár több napon át is megmaradhat a felületen, azonban egyszerű fertőtlenítőszerekkel elpusztítható. 

A vírus levegőbeni terjedése, amelyet aeroszolos átvitelnek is hívunk, történhet egészségügyi környezetben, ahol bizonyos orvosi eljárások rendkívül apró cseppeket, úgynevezett aeroszolokat generálnak, amelyek lebegnek a levegőben. Továbbá már bizonyára mindenki hallott a rövid távú, levegőbeni terjedés veszélyéről – különösen a rosszul szellőztetett, zsúfolt, zárt terek esetében, ahol a fertőzöttek hosszú ideig tartózkodnak mások közelében. Mindeddig nem bizonyított, hogy a SARS-CoV-2 képes lenne levegőben nagy távolságra terjedni.  

Jelenlegi tudásunk alapján a SARS-CoV-2 átvitele a tünetek jelenlétekor a legvalószínűbb (az enyhe tüneteket is beleértve), illetve előfordulhat akkor is, mielőtt a tünetek megjelennének, amennyiben a fertőzött személy hosszabb ideig mások közvetlen közelében tartózkodik. Ugyanakkor azok, akiknél nem alakulnak ki tünetek, szintén megfertőzhetnek másokat; folyamatban van annak vizsgálata, hogy ez milyen gyakran fordul elő.

Hogyan védhetem meg magam és másokat a COVID19-től?

Íme néhány óvintézkedés, amely segíthet nekünk és családunknak a fertőzés elkerülésében:

  • Gyakran mossunk kezet vízzel és szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel (Lásd: Minden, amit tudni kell a kézmosásról mint a COVID19 elleni védekezés egyik formájáról)
  • Takarjuk el a szánkat és az orrunkat behajlított könyökünkkel vagy zsebkendővel, ha köhögünk vagy tüsszentünk. Azonnal dobjuk ki a használt zsebkendőt.
  • Tartsunk legalább 1 méter távolságot másoktól.
  • Rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük a gyakran megérintett felületeket, például a mobiltelefonokat, a kilincseket, a villanykapcsolókat és az étkezésre használt felületeket.
  • Amennyiben mi vagy gyermekünk belázasodunk, köhögünk vagy más COVID19-tünetet mutatunk, minél előbb forduljunk orvoshoz.
  • Kerüljük a zsúfolt és zárt helyeket, ahol nem megfelelő a szellőzés, és nyilvános helyeken próbáljunk fizikai távolságot tartani másoktól.
  • Nyilvános helyeken, ahol magas a közösségi terjedés esélye és a fizikai távolságtartás nem lehetséges, viseljünk szövetmaszkot.
  • A zárt tereket szellőztessük megfelelően.

Orvosi maszkot kellene viselnünk?

Az orvosi maszk használata akkor javasolt, ha légzőszervi tüneteink vannak (köhögés vagy tüsszentés) mások védelme érdekében, vagy ha olyan személyt ápolunk, aki valószínűleg COVID19-cel fertőzött.

Ha maszkot viselünk, a hatékonyság biztosítása érdekében megfelelően kell használni és ártalmatlanítani, hogy véletlenül se növeljük a vírus átadásának veszélyét. Az eldobható szájmaszk csak egyszer használatos.

A maszk használata önmagában nem elegendő arra, hogy megakadályozza a fertőzést, így alkalmazása mellett gyakori kézmosással, köhögéskor és tüsszentéskor az orr és a száj eltakarásával, valamint a nátha- vagy influenzaszerű tüneteket (köhögés, tüsszögés, láz) produkáló személyekkel való szoros kontaktus elkerülésével védekezhetünk.

Ajánlott olvasmány: A COVID19 és a maszkok – Tippek családoknak

Érinti-e a COVID19 a gyermekeket?

Ez egy új vírus, és jelenleg még vizsgálják, hogy milyen hatással van a gyermekekre és a várandós nőkre. Tudjuk, hogy bármilyen életkorú személy megfertőződhet és továbbadhatja a vírust, noha az idősebbek, illetve azok, akiknek valamilyen alapbetegsége van, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg súlyosan.

Egyes beszámolók ritkán előforduló, de komoly több szervrendszert érintő gyulladásos szindrómáról írnak, amely gyermekek és serdülők esetében jelentkezik, valószínűleg a COVID19-cel összefüggésben. A klinikai jellemzők többek között, de nem kizárólagosan a következők: tartós láz; bőrkiütés; vörös vagy rózsaszín szem; duzzadt és/vagy piros ajkak, nyelv, kéz, láb; gyomor-bélrendszeri panaszok; alacsony vérnyomás; gyenge véráramlás a szervekben; a gyulladás egyéb jelei.

Az ilyen tüneteket mutató gyermekek közül sokaknak lett pozitív a COVID19-tesztje. Azonban azt nem tudhatjuk biztosan, hogy a SARS-CoV-2-fertőzés váltotta-e ki ezt az állapotot. Eddig ezeket az eseteket főleg Észak-Amerikában és Európában jelentették. Még nem tudjuk, hogy ez az állapot jelen van-e a világ más részeiben is, csak még nem ismerték fel.

Az ilyen tüneteket mutató gyermekekkel orvoshoz kell fordulni. A korai diagnózis és kezelés kritikus fontosságú, de az elsődleges jelentések szerint a legtöbben jól reagáltak a gyulladáscsökkentő kezelésre. 

Gyermekeket aránytalanul érinthetik a COVID19-járvány kontrollálásának érdekében hozott intézkedések, például az iskolák bezárása és a szociális érintkezés korlátozásai. Amennyire lehetséges, különleges figyelmet kell fordítani a gyermekekre gyakorolt negatív hatások elkerülésére és minimalizálására.

Mit tegyek, ha a gyermekem COVID19-tüneteket mutat?

Forduljunk orvoshoz, de ne feledjük, hogy a COVID19 egyes tünetei, mint például a köhögés vagy a láz, hasonlók lehetnek a sokkal gyakoribb influenza vagy közönséges nátha tüneteihez.

Próbáljuk betartani a helyes kézhigiéniát, például a rendszeres kézmosást, valamint a légzési és köhögési etikettet, hogy gyermekünk védve legyen más vírusokkal és baktériumokkal szemben, amelyek betegségeket okozhatnak.

Hasonlóan más légzőszervi megbetegedésekhez, például az influenzához, ha nekünk vagy gyermekünknek tünetei vannak, minél előbb forduljunk orvoshoz, és próbáljunk minél kevesebb időt nyilvános helyeken (munkahelyen, iskolában, tömegközlekedésen) tölteni, hogy ne fertőzzünk meg másokat.

Milyen óvintézkedéseket kell tennünk a családunk érdekében, ha elutazunk?

Az utazás tervezése során mindenkinek a helyi és az országos útmutatást kell szem előtt tartania azzal kapcsolatban, hogy tanácsos-e elutazni. Ha az utazást választjuk, ellenőriznünk kell úti célunk iránymutatásait arra vonatkozóan, hogy milyen korlátozások vonatkoznak a belépőkre, kell-e karanténba vonulni a megérkezést követően, vagy van-e bármilyen más releváns tanács utazással kapcsolatban. Az utazás során ugyanazokat a személyi védelmi intézkedéseket alkalmazzuk, mint otthon.

Az alapvető óvintézkedések betartása mellett, valamint annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő, hogy karanténba kerülünk vagy megtagadják tőlünk a belépést saját országunkba, javasoljuk, hogy tekintse át a legújabb COVID19-cel kapcsolatos információkat a Nemzetközi Légifuvarozási Szövetség weboldalán, amely tartalmazza az országok listáját a vonatkozó korlátozó intézkedésekkel.

Utazás közben minden szülőnek az alapvető higiéniai intézkedéseket kell alkalmaznia magára és gyermekeire nézve, mint a megfelelő kézmosás, valamint a köhögő vagy tüsszögő személyekkel történő kontaktus kerülése. További javaslatok: Tisztítsuk le az ülést, a karfát, az érintőképernyőt stb. fertőtlenítőkendővel, miután felszálltunk a repülőre vagy bármilyen más járműre. Szintén fertőtlenítőkendő segítségével tisztítsuk meg a kulcsokat, az ajtókilincseket, a távirányítókat stb. a hotelben vagy a szálláson, ahol mi és gyermekeink megszállunk.

A várandós nők átadhatják a koronavírust magzatunknak? 

Jelenleg nem áll rendelkezésre kellő bizonyíték arra nézve, hogy a vírus átkerül-e az édesanyából a magzatba a várandósság során, illetve hogy milyen hatásai lehet a babára. Ez jelenleg vizsgálat alatt áll. A várandós nőknek szintén be kell tartaniuk a megfelelő óvintézkedéseket, hogy megvédjék magukat a vírusnak való kitettségtől, és ha tüneteket tapasztalnak, mint például láz, köhögés vagy nehézlégzés, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulniuk.

Biztonságos a szoptatás, ha az édesanya koronavírussal fertőzött?

Minden érintett és veszélyeztetett területen tartózkodó édesanyának, aki lázas, köhög vagy nehézlégzése van, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnia és orvosa utasításait kell követnie. 

Tekintettel a szoptatás előnyeire és az anyatej elhanyagolható szerepére az egyéb légúti megbetegedések átvitelében, az édesanya folytathatja a szoptatást, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett.

Aggódom a zaklatás, a megkülönböztetés és a megbélyegzés miatt. Mi a legjobb módja annak, hogy beszéljünk arról, ami történik?

Érthető, ha aggaszt minket a koronavírus-járvány. De a félelem és a megbélyegzés csak ront a helyzeten. Például hallhattunk beszámolókat a világ minden tájáról, miszerint bizonyos személyek, különösen az ázsiai származásúak, szóbeli vagy fizikai bántalmazásnak vannak kitéve.

A közegészségügyi vészhelyzetek minden érintett számára stresszes időszakot jelentenek. Fontos, hogy tájékozódjunk, valamint kedvesek és támogatók legyünk egymással. A szavak számítanak, és a létező sztereotípiákat megerősítő szóhasználat eltérítheti az embereket attól, hogy teszteltessék magukat, és megtegyék a megfelelő intézkedéseket önmaguk és közösségük védelme érdekében.

Rengeteg információ elérhető a koronavírussal kapcsolatban a világhálón. Mit kellene tennünk?

Sok mítosz és félrevezető információ kering az interneten a koronavírussal kapcsolatban. Az UNICEF elindított egy weboldalt, ahol több információ és iránymutatás található a COVID19-cel kapcsolatban. Tanácsos tájékozottnak maradni az országos vagy a helyi hatóságok utazással, oktatással és egyéb területekkel kapcsolatban nyújtott iránymutatásait illetően, hogy tisztában legyünk a legfrissebb ajánlásokkal és hírekkel. Továbbá a WHO oldalán elérhető egy olyan hasznos rész is, amely a leggyakrabban elhangzó kérdések megválaszolásával foglalkozik.

Mit tesz az UNICEF, hogy segítsen? 

Az UNICEF együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), a kormányokkal és partnereivel, hogy ellássa a gyermekeket, várandós nőket és családjaikat az összes olyan információval, amely segíthet a COVID19 terjedésének megelőzésében. Mindez magában foglalja az online képzési modulok kifejlesztését az egészségügyi dolgozók számára, és a gyakran ismételt kérdések és iránymutatások kidolgozását a szülők, a várandós nők és a gyermekek számára. 

Az UNICEF azon is dolgozik online partnereivel (például a Facebook, az Instagram, a LinkedIn és a TikTok) együttműködve, hogy kezelje a vírussal kapcsolatos félrevezető információkat és biztosítsa a helyes tanácsok elérhetőségét.

A cikk eredetileg 2020. február 17-én jelent meg. Utoljára 2020. augusztus 17-én frissült.
További információért a COVID19-cel kapcsolatban lásd a WHO weboldalát.