Eredeti cikk dátuma: 2020. március 20.
Eredeti cikk címe: Safety and Immunogenicity Study of 2019-nCoV Vaccine (mRNA-1273) for Prophylaxis SARS CoV-2 Infection (COVID-19)
Eredeti cikk szerzői: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)
Eredeti cikk elérhetősége: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT04283461?term=mrna-1273&draw=2&rank=1 (a fordított verzió 2020. március 30-i!)
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): dr. Szalayné Vozár Ágnes
Lektor(ok): dr. Lőrincz Orsolya
Nyelvi lektor(ok):
Szerkesztő(k): Novák Zsuzsanna

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!Az MRNA-1273 kísérleti védőoltás vizsgálata folyamatban van, ezért a fenti linken elérhető oldal állandóan frissül. Jelen fordítás a 2020. március 30-i változatról készült, ami pdf formátumban letölthető a fordítás alatt. (A fordító és a lektor megjegyzése.)

Ismertetés

Rövid összefoglaló

Ez egy I. fázisú, nyílt, dózis kereső klinikai vizsgálat, mely a beválasztási kritériumoknak megfelelő, 18- 55 éves egészséges férfiak, és nem-várandós nők körében zajlik. A klinikai vizsgálat célja feltérképezni a ModernaTX Zrt. által előállított mRS-1273 biztonságosságát, reaktogenitását és immunogenitását. Az mRNS-1273 egy új lipid nanorészecske (LNP-lipid nanoparticle), tok nélküli mRNS-alapú vakcina, ami egy teljes hosszúságú SARS-CoV-2 prefúzió előtti állapotban stabilizált spike proteinje.
A jelentkezők beválogatását egy hazai (USA) vizsgálóhelyen kezdik meg. A negyvenöt kiválasztott jelöltet a három vizsgálati csoport egyikébe soroljuk, és intramuscularis injeciót kapnak a musculus deltoideusba az 1. és a 29. napon. Az alanyok utánkövetési ideje a második vakcinálástól számított 12 hónap lesz (394 nap). A tanulmány elsődleges végpontja a kétlépcsős oltási rendű, 28 napos időközönként, 3 különböző dózisban adagolt mRNS-1273 vakcina biztonságosságának és reaktogenitásának vizsgálata egészséges felnőttek körében.

Részletes leírás:

Ez egy I. fázisú, nyílt, dózis kereső klinikai vizsgálat, mely a beválasztási kritériumoknak megfelelő, 18- 55 éves egészséges férfiak, és nem-várandós nők körében zajlik. A klinikai kísérlet célja feltértépezni a ModernaTX Zrt. által előállított mRS-1273 biztonságosságát, ractogenitását és immunogenitását. Az mRNS-1273 egy új lipid nanorészecske (LNP-lipid nanoparticle), tok nélküli mRNS-alapú vakcina, ami egy teljes hosszúságú SARS-CoV-2 prefuzió előtti állapotban stabilizált spike proteinje. A vizsgálatban résztvevők beválogatását egy hazai vizsgálóhelyen kezdik meg. A negyvenöt kiválasztott jelölt a három csoport (25 microgramm [mcg], 100 mcg, 250 mcg) egyikébe kerül, és kap intamuscularis injekciót (0,5 milliliter (mL) a musculus deltoideusba az 1. és a 29. napon. Az alanyok utánkövetési ideje a 2. vakcinálástól számított 12 hónap lesz (394 nap). 


Az utánkövetési vizitek 1, 2 és 4 héttel az oltásokat követően történnek (a 8., 15., 29., 36., 43., 57. napon). A második oltást követően pedig 3, 6, és 12 hónap múlva (a 119, 209, 394. napon). A vizsgálat elsődleges célja a 2 lépcsős oltási rendben alkalmazott, 3 különböző dózisban adagolt mRNS-1273 vakcina biztonságosságágának és reaktogenitásának vizsgálata egészséges felnőttek körében. A másodlagos célkitűzés az immunogenitás 57 napon történő értékelése, az immunglobulin G (IgG) enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálattal (ELISA).

Kutatási terv:

kísérlet típusa: Intervenciós (klinikai próba);

kísérleti alanyok: 45 résztvevő;

allokáció: nem randomizált;

vizsgálati modell: szekvenciális hozzárendelés;

maszkolás: nincs (nyílt);

elsődleges cél: prevenció;

hivatalos cím: I. fázisú, nyílt, dóziskereső vizsgálat a 2019-nCoV Vakcina (mRNS-1273) biztonságosságáról és immunogenitásáról egészséges felnőttekben;

vizsgálat kezdete: 2020. március 3;

a vizsgálat végének becsült napja: 2021. június 1.

Vizsgálati karok és beavatkozások:
KarBeavatkozás/kezelés
Kísérleti: Kar 1
25 mcg mRNS-1273 0,5 mL intramuscularis injekció a musculus deltoideusba az 1. és 29. napon (n=15; 4 sentinel, 11 non-sentinel)
Biológiai: mRNS-1273
Lipid nanorészecske (LNP) oldat, amely mRNS-t tartalmaz, ami a 2019- nCoV prefúziós stabilizált spike proteinje. Az mRNS-1273 egy olyan mRNS-ből álló gyógyszer részecske, amelyet LNP-be csomagoltak. Ez az LNP egy szabadalmazott ionizált lipidből, SM-102-ből és 3 hétköznapi lipidből, cholesterolból, DSPC-ből és PEG2000 DMG-ből áll.
Kísérleti: Kar 2
100 mcg mRNS-1273 0,5 mL intramuscularis injekció a musculus deltoideusba az 1. és 29. napon (n=15; 4 sentinel, 11 non-sentinel)
Biológiai: mRNS-1273
Lipid nanorészecske (LNP) oldat, amely mRNS-t tartalmaz, ami a 2019- nCoV prefúziós stabilizált spike proteinje. Az mRNS-1273 egy olyan mRNS-ből álló gyógyszer részecske, amelyet LNP-be csomagoltak. Ez az LNP egy szabadalmazott ionizált lipidből, SM-102-ből és 3 hétköznapi lipidből, cholesterolból, DSPC-ből és PEG2000 DMG-ből áll.
Kísérleti: Kar 3 
250 mRNS-1273 0,5 mL intramuscularis injekció a musculus deltoideusba az 1. és 29. napon (n=15; 4 sentinel, 11 non-sentinel)
Biológiai: mRNS-1273
Lipid nanorészecske (LNP) oldat, amely mRNS-t tartalmaz, ami a 2019- nCoV prefúziós stabilizált spike proteinje. Az mRNS-1273 egy olyan mRNS-ből álló gyógyszer részecske, amelyet LNP-be csomagoltak. Ez az LNP egy szabadalmazott ionizált lipidből, SM-102-ből és 3 hétköznapi lipidből, cholesterolból, DSPC-ből és PEG2000 DMG-ből áll.
Eredmények:

Elsődleges vizsgálati végpontok:

 1. A lokális, nemkívánatos reaktogenitási események előfordulási gyakorisága (Időkeret: az oltást követő 7 napon keresztül).
 2. Bármely a kezelésből eredő nemkívánatos esemény előfordulási gyakorisága  (Időkeret: 1-394 nap).
 3. Bármely újkeletű krónikus megbetegedés előfordulásának gyakorisága (Időkeret: 1-394. nap).
 4. Súlyos nemkívánatos események előfordulási gyakorisága (Időkeret: 1-394 nap).
 5. Nem várt nemkívánatos események előfordulási valószínűsége (Időkeret: 28 napon keresztül az oltást követően).
 6. Szisztémás, várt nemkívánatos események előfordulási gyakorisága (Időkeret: az oltást követő 7 napon keresztül).
 7. A nem-várt nemkívánatos események súlyossága. (Időkeret: 28 napig az oltást követően.)
 8. A várt lokális reaktogenitási nemkívánatos események súlyossága. (Időkeret: 7 napig az oltást követően.)
 9. A várt, szisztémás nemkívánatos események súlyossága. (Időkeret: 7 napig az oltást követően.)
Másodlagos vizsgálati végpontok
 1. Az IgG titer emelkedésének geometriai átlaga. 
  (Időkeret: 1-57. nap)
 2. Az antitestek geomatetriai átlaga.
  (Időkeret: 57. nap)
 3. Szerokonvertált résztvevők százalékos aránya.
  (Időkeret: 1-57. nap; Szerokonverzió alatt az antitest titerének négyszeres változását értjük a kiindulási értékhez képest.)
Beválasztási kritériumok

Életkor: 18-55 év
Nem: mindkét nem.
Egészséges jelentkező: igen

Feltételek:

Beválasztási feltételek
Az alábbi feltételek mindegyikének együttes fennállása esetén vehet részt a vizsgálatban az egyén:

 1. Bármely vizsgálati eljárás megkezdése előtt az írásbeli tájékoztatás során beleegyezését adta a vizsgálatban való részvételre.
 2. A jelentkező képes megérteni, elfogadni, és teljesíteni a kísérleti tervet, és megjelenni a szükséges viziteken.
 3. Beleegyezik a protokoll szerinti vérvételbe.
 4. Férfi, vagy nem várandós nő, aki a kutatás teljes időtartama alatt 18-55 év között van.
 5. BMI: 18-35 kg/m2
 6. A fogamzóképes korú nők* válallják az absztinenciát**, vagy egy megbízható fogamzásgátló módszert*** minimum használnak. ****Megjegyzés: Ez a kritérium csak a heteroszexuális kapcsolatban élő nőkre vonatkozik (az azonos neműek közti szexuális kapcsolatra nem).
  *Nem fogamzóképes a menopauzán átesett nő (legalább 1 éve amennorrhea) vagy dokumentáltan sebészileg meddővé tett nő (hiszterektomizált, bilaterális ooforektómián átesett, tuba ligation vagy szalpinegtómia átesett vagy Essure-placement beültetése volt).
  **Valódi absztinencia a kísérlet ideje alatt a szexuális közösülés 100%-os mellőzése (a penis nem kerül a vaginába) (A periodus absztinencia [pl: naptár módszer, oculáció vizsgálata, ébredési hőmérséklet mérése, ovuláció utáni közösülés] nem minősül elfogadható fogamzásgátló módszernek)
  ***Elfogadható fogamzásgátló módszerek: monogám kapcsolat olyan vazektomizált férfival, akin az eljárást több, mint 180 napja végezték el, intrauterin eszközök, hormonális fogamzásgátló tabletták, hormonális injekció, implantátum vagy hormontartalmú gyűrű.
  **** A fenti módszerek legalább egyikét alkalmazni kell az első oltást megelőző 30 napban, és az utolsó oltást követő 60 napban.
 7. A fogamzóképes nők terhességi tesztje (szérumból vagy vizeletből) minden vakcináció előtt 24 órával legyen negatív.
 8. Fogamzóképes férfiak vállalják, hogy óvszert használnak az első oltástól kezdődő, és az utolsó oltást követő harmadik hónapig terjedő időszakban azért, hogy elkerüljék szexuális aktus során elkerüljék a lehetséges megtermékenyítést.
 9. A férfi résztvevők elfogadják, hogy tartózkodnak a sperma donációtól az első vakcinációtól az utolsó vakcinációt követő 3 hónapig.
 10. A jelölt szájban mért testhőmérséklete ne legyen magasabb, mint 100 Fahrenheit fok (37,8 Celsius fok).
 11. Pulzusa <100/min.
 12. Szisztoles vérnyomás értéke 85-150 Hgmm.
 13. A jelölt vizsgált laboratóriumi értékei (fehérvérsejt szám (WBC), hemoglobin (Hgb), vérlemezkeszám (Plt)alanin-aminotranszferáz (ALT), aszpartát-aminotranszferáz (AST), kreatinin (Cr), alkalikus-foszfatáz (ALP), teljes bilirubin (T.Bili), lipáz, prothrombin idő (PT), és parciális thromboplastin idő (PTT), a normál referenciaértékek közt mozognak.
 14. A résztvevőknek bele kell egyezniük, hogy a tőlük vett mintákat másodlagos kutatási célokra is felhasználhatják.
 15. A résztvevők beleegyeznek, hogy a vizsgálat ideje alatt betartják az elvárt életmódra vonatkozó tanácsokat.
 16. A résztvevők beleegyeznek, hogy a vizsgálat végéig nem adnak vért és/vagy plazmát (leszámítva jelen vizsgálat céljából történő donációt).

Kizárási feltételek:

Az a résztvevő, akinél az alábbi kritériumok bármelyike teljesül, kizárásra kerül a vizsgálatból:

 1. Pozitív terhességi teszt akár a beválasztáskor, akár az oltásokat megelőző szűréseken.
 2. Szoptató nők, vagy olyan nők, akik szoptatni terveznek az első oltás felvételétől az utolsó oltás felvételét követő 60 napig tartó időszakban.
 3. A beválogató orvosok, vagy kutatók szerint fennálló társbetegség, vagy bármely olyan állapot, amely ellentétes a vizsgálatban való részvétel kritériumaival.*
  * Ide értve akut, szubakut, intermittáló, vagy krónikus megbetegedéseket, vagy állapotokat, amelyek megléte növeli az egészségkárosodás rizikóját, nem egyeztethető össze a beválasztási protokollal, vagy meghamisíthatja a klinikai próba eredményét.
 4. Önbevallás alapján fennálló, orvosilag dokumentált szomatikus, vagy pszichiátriai kórkép.*
  *Ide tartoznak a teljesség igénye nélkül: légzőszervi megbetegedések (COPD, asztma), rendszeres gyógyszerszedést igénylő légúti betegségek exacerbációja (asztma exacerbáció) az elmúlt 5 évben. Asztma gyógyszerek alkalmazása (inhalációs, orális vagy intravénás kortikoszteroidok, leukotrién-antagonisták, hosszú-, és rövid hatású ß-agonisták, teophyllin, ipratorpium, biológiai terápiák.)
  Jelentős kardiovaszkuláris megbetegedések (pl: pangásos szívelégtelenség, kardiomiopátia, iszkémiás szívbetegség), vagy miokarditis vagy perikarditis a felnőttkori anamnézisben.
  Neurológiai vagy veleszületett idegrendszeri betegség (pl. migrén az elmúlt 5 évben, epilepszia, sztrók, rohamok az elmúlt 3 évben, enkefalopátia, fokális neurológiai deficit, Guillain-Barré szindróma, enkefalomielitisz vagy mielitisz transzverza).
  Fennálló, vagy az elmúlt 5 évben diagnosztizált malignitás az anamnézisben kivéve a bőr basal sejtes és laphám carcinomáját, amely engedélyezett.
  Autoimmun betegség, ide értve a tisztázatlan eredetű hipotireózist, vagy a pszoriázist.
  Bármely okból származó immundeficiencia.
 5. Akutan fennálló betegség, amit a vizsgálatban résztvevő orvosok állapítanak meg. Ez lehet lázzal (>38 Celsius fok), vagy láz nélkül jelentkező megbetegedés, amely a vakcinációt megelőző 72 órában jelentkezett.
 6. Pozitív HBsAg, Hepatitis C, vagy HIV1,2 teszt a szűrésen.
 7. A résztvevő más kutatási vizsgálatban is részt vett az elmúlt 60 napban, vagy a vizsgált szer* felezési idejének 5-szörös időtartamán belül a jelen tanulmányba való felvételét megelőzően.
  *Vizsgálati gyógyszer, biológiai kezelés vagy eszköz.
 8. Jelenleg is részt vesz, vagy tervez részt venni más kutatásban olyan hatóanyaggal*, amelyet jelen kutatás időtartama alatt fog megkapni.**
  *Szabadalmazott, vagy még nem szabadalmazott oltóanyag, gyógyszer, biológiai kezelés, eszköz, vérkészítmény vagy gyógykezelés.
  **Az első oltást követő 13 hónapon belül.
 9. Előzetesen részt vett olyan kutatásban, ahol lipid nanorészecskét vizsgáltak.
 10. Hypersensitivitás vagy súlyos allergia az anamnézisben (pl.: anaphylaxia, generalizált urticaria, angiooedema, egyéb jelentős reakció) más szabadalmazott, vagy még nem szabadalmaztatott oltás kapcsán.
 11. Bármely olyan gyógyszer krónikus (több, mint 14 napja fennálló) alkalmazása, amely az immunválaszt módosítja.*
  *Ide értve, de nem kizárólagosan: szisztémás kortikosteroidok, amely mennyisége megegyezik 10 mg/nap prednisolonéval, allergia-injeció, immunglobulin, interferon terápia, immunmodulárok, cytotoxikus gyógyszerek, vagy bármilyen hasonló, vagy toxicus szerek, amelynek alkalmazása az első kísérleti napot megelőző 6 hónapban történt. Alacsony dózisú lokális, ophtalmicus, inhalációs és intranazális steroidkészítmények megengedettek.
 12. Immunglobulin, transzfúzió, vagy bármely vérkészítmény alkalmazása a kísérlet első napját megelőző 4 hónapban, vagy a vizsgálat során.
 13. Bármely véralvadási, vagy vérképzőszervi zavar.
 14. Bármely krónikus májbetegség, ide értve a zsírmájat is.
 15. Alkohol függőség, vagy rekreációs droghasználat (kivéve kannabisz) a kísérlet első napját megelőző 6 hónapban.
 16. Pozitív drogteszt a beválasztási vizsgálatok során, vagy a kutatás első napján. Amennyiben a kannabisz az egyetlen kimutatható drog, a részvétel engedélyezett.
 17. Bármilyen testi abnormalitás vagy testmódosítás (pl. tetoválás), ami befolyásolja az injeciós terület vizsgálatát (m. deltoideus) a lokális reakciók szempontjából.
 18. Bármely szabadalmazott, élő vakcina alkalmazása négy héttel a kísérleti oltás előtt, vagy után.
 19. Bármely szabadalmazott inaktivált vakcina alkalmazása három héttel a kísérleti oltás előtt vagy után.
 20. Bármely más SARS-CoV-2 vagy más kutatás alatt álló koronavírus elleni oltás jelen kutatás előtt vagy alatt.
 21. A kísérlet első napját megelőző 30 napban szoros kontaktus SARS-CoV-2 fertőzött személlyel.
 22. A vizsgáló orvos által jóvá nem hagyott, bármely vényköteles, vagy nem vényköteles gyógyszer használata a vakcinációt megelőző hét napban.
 23. Utazási szándék az USA-n kívülre a beválasztástól kezdve a 2. vakcina beadását követő 8. napig.
Kapcsolat, vizsgálati helyek
20-0003 Central Contact12062872061KPWA.vaccine@kp.org
kísérleti védőoltás - vizsgálati helyek

A vizsgálatot a Allergiák és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete (National Institute of Allergy and Infectious Deseases) támogatja.

A kísérleti védőoltásról szóló cikk 2020. március 30-i változata itt letölthető: study2019-nCoV-VaccinemRNA-1273.pdf

study2019-nCoV-VaccinemRNA-1273

kísérleti védőoltás - még több cikk

További cikkek új kutatásokról itt.