Eredeti cikk dátuma: 2020. április 13.
Eredeti cikk címe: COVID-19: Attacks the 1-Beta Chain of Hemoglobin and Captures the Porphyrin to Inhibit Human Heme Metabolism
Eredeti cikk szerzői: Wenzhong Liu, Hualan Li
Eredeti cikk elérhetősége: https://chemrxiv.org/articles/COVID-19_Disease_ORF8_and_Surface_Glycoprotein_Inhibit_Heme_Metabolism_by_Binding_to_Porphyrin/11938173
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): dr. Loboda Éva
Lektor(ok): dr. Dunay Katalin
Nyelvi lektor(ok): Katherine Poll
Szerkesztő(k): Novák Zsuzsanna

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!COVID19: A hemoglobin 1-béta láncát támadja meg, és a porfirin megkötésével gátolja a humán hem metabolizmust.

Absztrakt

Az új koronavírus okozta tüdőgyulladás (COVID19) járványos, akut, légzőszervi megbetegedés, amit az új koronavírus okoz. A vírus pozitív szálú RNS-vírus, amely nagyfokú egyezést mutat a denevér koronavírusával. A szerzők a jelen vizsgálatban az új koronavírus bizonyos fehérjéinek biológiai szerepét hasonlították össze konzervált domain analízis, homológiamodellezés és molekuláris dokkolás segítségével.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy mind az ORF8, mind a felszíni glikoprotein hozzá tud kapcsolódni a porfirinhez. Ezzel egyidejűleg az orf1ab, ORF10 és ORF3a fehérjék megtámadhatják a hemoglobin 1-béta láncán lévő hemet, hogy leválasztva a vas iont, porfirin képződjön. A támadás következtében a szervezetben egyre csökkenő mennyiségű, oxigén és szén-dioxid szállítására képes hemoglobin lesz jelen. A tüdősejtek az őket érő nagymértékű károsító hatások és a következményes gyulladás miatt nem képesek a megfelelő mértékű szén-dioxid- és oxigéncserére, ami végül a tüdő tejüvegszerű elváltozásához vezet. Ez a mechanizmus az emberi szervezetben akadályozza a hem normális anabolikus útvonalát is, ami valószínűsíthetően betegségek kialakulásához vezet.

A jelen megállapítások validációs elemzése alapján kijelenthető; a klorokin megakadályozhatja, hogy az orf1ab, ORF3a és ORF10 megtámadja a hemet, és porfirint képezzen, valamint bizonyos mértékig gátolhatja az ORF8 és a felszíni glikoproteinek porfirinhez való kötődését, hatékonyan enyhítve ezzel a légzési elégtelenség tüneteit. Mivel a klorokin strukturális fehérjéket gátló képessége nem teljesen egyértelmű, különböző embereknél eltérő lehet a terápiás hatás. A favipiravir gátolhatja a burokfehérje és az ORF7a fehérje porfirinhez való kötődését, megakadályozhatja a vírus gazdasejtbe való bejutását, és a szabad porfirinek megkötését.

Ez a publikáció kizárólag tudományos diszkusszió céljából íródott, más laboratóriumoknak még igazolniuk kell a helyességét. Kérjük, hogy a kezelés részleteivel kapcsolatban mindig konzultáljon egy képzett orvossal, a klorokin és a hozzá hasonló gyógyszerek által okozott mellékhatásokra és allergiás reakcióra való tekintettel ne egyedül döntsön egy készítmény alkalmazásáról!

porfirin megkötés

A teljes cikk elérhető itt (angolul).

További friss tanulmányok itt.