Eredeti cikk dátuma: 2021. szeptember 1.
Eredeti cikk címe: Infographic: The Havoc SARS-CoV-2 Wreaks on the Body
Eredeti cikk szerzői: Diana Kwon
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.the-scientist.com/infographics/infographic-the-havoc-sars-cov-2-wreaks-on-the-body-69111
Eredeti cikk státusza: megjelent
Fordító(k): Varga Klára
Lektor(ok): Papp Eszter PhD.
Nyelvi lektor(ok):
Szerkesztő(k): Lehoczki-Bárány Réka, Vinkovits Mária

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!A COVID19 egyáltalán nem csak a tüdőt támadja. A kutatók folyamatosan dokumentálják azokat a károsodásokat, amelyeket a betegség a szívben, az agyban, a májban és még sok máshol okoz.

Amikor a COVID19 először megjelent több mint másfél évvel ezelőtt a kínai Wuhanban, a szakértők kezdetben azt hitték, hogy ez egy tüdőbetegség, hiszen a kórházi betegágyakat olyan betegek töltötték meg, akik lélegeztetőgépre szorultak. De több mint 100 millió igazolt fertőzést követően világossá vált, hogy a betegséget okozó vírus, a SARS-CoV-2 a légzőrendszeren kívül is képes kárt okozni.  A COVID19 szerte a testben okoz tüneteket, pl. fejfájást, hasmenést, stb. A kutatók azonosították a vírus RNS-ét és azokat a receptorokat, amelyeken keresztül a SARS-CoV-2 bejut a különböző szöveteket és szerveket felépítő sejtekbe. Felmerül annak a lehetősége, hogy a vírus képes egyszerre több szervrendszert megfertőzni, bár eddig kevés esetben okozott a légzőrendszeren kívüli igazolt fertőzést. Továbbá abban az esetben, ha a vírus a tüdőn kívüli sejteket fertőz meg, a test fertőzésre adott immunválasza okozta gyulladás és vérrögképződés valószínűsíthetően szintén szerepet játszik a szövetspecifikus tünetekben.