Eredeti cikk dátuma: 2021. április 21.
Eredeti cikk címe: Science of Vaccines (Infographic)
Eredeti cikk szerzői: Deeba Masood, MD
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.nm.org/healthbeat/covid-19/believe-in-the-vaccine/science-of-vaccines-infographic
Eredeti cikk státusza: megjelent
Fordító(k): dr. Morvai Illés Blanka
Lektor(ok): Kovácsné Tesléry Beáta
Nyelvi lektor(ok): Ladó Klára
Szerkesztő(k): Szabó Edit, Vinkovits Mária

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!Az immunrendszer edzése

Az egészséges immunrendszer azáltal véd meg a betegségektől, hogy azonosítja és elpusztítja a betörő kórokozókat, mint például a baktériumokat és vírusokat. A védőoltások megtanítják a szervezetünket arra, hogyan küzdjön meg ezekkel a behatolókkal. Így amikor megfertőződünk, az immunrendszerünk le tudja győzni őket anélkül, hogy megbetegednénk.

„A vakcinák egyfajta edzőtáborok az immunrendszer számára,” – magyarázza dr. Deeba Masood, a Northwestern Medicine allergológusa és immunológusa. „Előkészítik a szervezetet, hogy képes legyen tünetek kialakulása nélkül megküzdeni a betegséggel.”

A védőoltások 2-3 millió halálesetet előznek meg évente.

Az Egyesült Államok vakcinabiztonsági rendszerének protokollja biztosítja, hogy a védőoltások a lehető legbiztonságosabbak legyenek.

Sok vakcinától eltérően, amelyekben gyengített vagy inaktivált vírus van, két COVID19-védőoltás is egy új technológiát alkalmaz: hírvivő RNS-t (messenger RNS – mRNS) tartalmaz. A beadott mRNS-vakcinák megtanítják a sejtjeinket a COVID19-betegséget okozó vírus felszínén található fehérje egy darabjának előállítására.

  • Amikor ez a fehérje megjelenik egy sejt felszínén, az immunrendszerünk nem ismeri fel.
  • Ezt követően kezd a szervezet immunválaszt kialakítani antitestek képzésével, hogy elpusztítsa a betolakodót.
  • Ez a folyamat pont ugyanúgy zajlik, mintha magával a vírussal fertőződtünk volna meg.
  • Amikor a „képzés” véget ért, az immunrendszerünk tudni fogja, hogyan küzdjön meg a COVID19-et okozó vírussal, ha esetleg a későbbiekben találkozunk vele.

Ahogy a sejtjeink elkezdik gyártani a fehérjét, elpusztítják az mRNS-t. Fontos megjegyezni, hogy ezek a védőoltások nem befolyásolják a sejtjeink DNS-ét.

A védőoltások – beleértve az új mRNS-vakcinákat – a következőképpen működnek.

A különböző védőoltások összehasonlítása

A COVID19-vakcinák szétosztását az államok és helyi hivatalok végzik. Nem érhető el az összes vakcinatípus az összes Northwestern Medicine hálózat helyszínein. Tudjon meg többet a jelenlegi oltási tervről a Northwestern Medicine-től.