Az egészségügyi dolgozók a COVID19-es betegek ellátásáért tett globális erőfeszítések frontvonalában dolgoznak, miközben magukat is a fertőzés kockázatának teszik ki. Több, mint ezren hunytak el eddig közülük, több tucat országból, különböző szakmák és szakterületek képviselői. A MedScape egy külön weboldalon emlékszik meg mindegyikükről: https://www.medscape.com/viewarticle/927976.

Orvosok, nővérek, asszisztensek, technikusok, kórházi kisegítők, adminisztrátorok, önkéntesek, sofőrök, beteghordók, sürgősségi orvosok, tűzoltók és mások ‒ újoncok vagy nyugállományúak ‒, mindenkire emlékezünk. Néhány olyan nevet is felvettünk a listára, akik nem a COVID19-fertőzés miatt haltak meg, de halálukban közrejátszott a pandémia miatt kialakult stressz és igénybevétel.

Ez a lista nem teljes, és szükségünk van a segítségére, hogy naprakészen tarthassuk. Kérjük, segítsen bővíteni a listát az adatlap segítségével, adjon meg neveket és annyi információt, amennyi csak lehetséges, beleértve az életkort, a kórház vagy intézmény nevét, helyét, szakmát vagy szakirányt és az adatforrás linkjét. A megadott linkek segítségével ellenőrizzük az eseteket. Sajnos nem tudjuk közölni azokat a neveket, amelyeknél nem került megerősítésre, hogy haláluk összefüggésben van a COVID19-cel.

Mindenkinek, aki közölte a kollégák, barátok és családtagok nevét, köszönjük, hogy segítségükkel emlékezhetünk rájuk, és együtt gyászoljuk a veszteségüket. Május 1-ig ez a lista több, mint 1000 nevet tartalmazott 64 országból. A legfiatalabb 20, a legidősebb 99 éves volt.

Sosem feledjük őket.

In memoriam