Eredeti cikk dátuma:
Eredeti cikk címe: pregnancy-breastfeeding
Eredeti cikk szerzői: Centers for Disease Controls and Prevention
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): dr. Geszti Franciska
Lektor(ok): Szemők Ildikó
Nyelvi lektor(ok): Szemők Ildikó
Szerkesztő(k): Novák Zsuzsanna

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!


Információk a 2019-ben észlelt koronavírus okozta megbetegedésről 

Terhesség 

Milyen eséllyel betegednek meg a várandós nők COVID19-ben? Könnyebben fertőződnek meg a várandós nők ezzel a betegséggel? Ha megfertőződnek, betegebbek lesznek, mint a többi ember? Egyelőre nem tudjuk, hogy a várandós nők nagyobb eséllyel fertőződnek-e meg, mint a közösség többi tagja. Az sem ismert, hogy súlyosabb lefolyású lesz-e a betegségük. Várandósság alatt számos változás történik a testükben, amely fokozhatja bizonyos fertőzések kialakulásának esélyét. A SARS-CoV-2-höz hasonló vírusoknál, illetve egyéb vírusos légúti fertőzéseknél, mint pl. influenzánál az ő esetükben nagyobb eséllyel alakul ki súlyosabb kórkép. Várandós nők esetén mindig kiemelten fontos a fertőzések elleni védelem. 

Hogyan védhetik magukat a várandós nők a COVID19 betegséggel szemben? A várandós nők ugyanazokat az óvintezkedéseket kell hogy megtegyék, mint a közösség többi tagja. A COVID19 terjedését a következő lépésekkel lehet megállítani: 

• Ha köhög, takarja el a száját, orrát! (A könyökhajlat használata megfelelő erre.) 

• Kerülje a beteg embereket! 

• Mosson gyakran kezet szappannal és vízzel vagy alkoholos kézfertőtlenítővel! 

A COVID19 betegség megelőzésével kapcsolatos további információért látogasson el a CDC honlapjára (Az új típusú koronavírussal kapcsolatos prevenciós lehetőségek). 

Okozhat-e problémát a COVID19 a várandósság során?

Egyelőre nem tudjuk, hogy a COVID19 okoz-e problémát a terhesség alatt vagy befolyásolja-e a baba egészségét a születést követően. 

Terhesség és szülés 

Átadhatja-e a várandós a COVID19-et a magzatnak vagy az újszülöttnek? 

Még nem tudjuk, hogy a COVID19-ben szenvedő várandós át tudja-e adni a vírust a magzatnak vagy az újszülöttnek a terhesség vagy a szülés során. COVID19-ben szenvedő anyák újszülöttjeinél nem volt pozitív COVID19-teszt. Ez eddigi elenyésző számú esetben a vírus nem volt kimutatható a magzatvízben vagy az anyatejben. 

Újszülöttek 

Ha a várandós terhessége során COVID19-ben szenved, az árt a babának?

Egyelőre nem tudjuk, hogy jelent-e bármilyen veszélyt az újszülöttre, ha a várandós COVID19-ben szenved. Kevés alkalommal számoltak be komplikációról a terhesség vagy a szülés során (pl. koraszülés) azokban az esetekben, ahol a terhesség során az anyánál pozitív lett a vírusteszt. Az azonban nem ismert, hogy ezek a komplikációk összefüggésben voltak-e az anyai fertőzéssel. 

Szoptatás 

Átmeneti ajánlások a szoptatással kapcsolatban COVID-19-ben szenvedő vagy annak gyanújával vizsgált anyák részére 

Ez az átmeneti ajánlás azon nők számára készült, akik igazoltan COVID19-ben szenvednek vagy jelenleg kivizsgálás alatt állnak COVID19-re és szoptatnak. Az átmeneti ajánlás a COVID19 megbetegedéssel és egyéb vírusos légúti megbetegedések átvitelével kapcsolatos jelenlegi ismereteink alapján készült. A CDC frissíteni fogja az átmeneti ajánlást, amint további információk válnak ismerté. A közvetlenül a szülést követő időszakra vonatkozó ajánlásokat Az átmeneti ajánlások a 2019-es koronavírus-megbetegedéssel (COVID19) kapcsolatos infekcióprevencióra és -kontrollra szülészeti fekvőbeteg intézmények részére alatt talál. 

A SARS-CoV-2 anyatejen keresztüli átvitele Sok mindent nem tudunk még azzal kapcsolatban, hogy hogyan terjed a COVID-19. Az emberről emberre való terjedés nagyrészt aeroszol útján történik, amelyek akkor keletkeznek, amikor egy fertőzött ember köhög vagy tüsszent, hasonlóan az influenzához vagy egyéb légúti kórokozókhoz. Egy limitált vizsgálat során COVID-19- ben és egyéb koronavírus (SARS-CoV) által okozott betegségben szenvedő nőknél nem volt kimutatható a vírus az anyatejben bár nem tudjuk, hogy a COVID19-ben szenvedő nők átadhatják-e a vírust az anyatejen keresztül. 

A CDC szoptatással kapcsolatos ajánlásai egyéb fertőző betegségek esetén Az anyatej védelmet nyújt számos betegséggel szemben. Ritkán van olyan eset, amikor a szoptatás vagy a lefejt anyatejjel való táplálás nem javasolt. A CDC- nek nincs speciális ajánlása a szoptatással kapcsolatban hasonló vírusokkal történt fertőzés esetére, mint a súlyos akut légúti szindróma (SARS-CoV) vagy a közel-keleti légúti szindróma (MERS-CoV). 

A közvetlenül a szülést követő időszakot leszámítva a CDC azt javasolja, hogy az influenzában szenvedő anyák folytassák a szoptatást vagy a lefejt anyatejjel történő táplálást, miközben megteszik a vírus átadása elleni óvintézkedéseket. 

A legtöbb újszülött számára az anyatej a legmegfelelőbb táplálék. Egyelőre sok mindent nem tudunk a COVID-19-ről. A szoptatás megkezdéséről, illetve annak folytatásáról az anyának kell döntenie családja és az egészségügyi személyzet segítségével.

Az igazoltan COVID19 fertőzőtt vagy jelenleg kivizsgálás alatt áló anya tegyen meg minden lehetséges megelőző intézkedést, hogy ne adja át gyermekének a vírust. Ez alatt értendő a kézmosás az újszülött érintése előtt, és amennyiben lehetséges, arcmaszk használata szoptatás alatt. Amennyiben az anyatej lefejésére kézi vagy gépi pumpát alkalmaz, az anya mosson alaposan kezet, mielőtt a pumpa bármelyik részét megérintené, és minden használat után kövesse a megfelelő pumpatisztítási ajánlásokat. Amennyiben lehetséges, mérlegelje azt a lehetőséget is, hogy a lefejt tejet egy egészséges ember adja oda a babának.

terhesség szoptatás covid-19
Photo by Dominika Roseclay from Pexels
www.Pexels.com


További információk közérthetően itt, terhesség és szoptatás témakörben itt.