Eredeti cikk dátuma: 2020. március 20.
Eredeti cikk címe: COVID-19 hos gravida kvinnor, ammande kvinnor och barn och ungdomar
Eredeti cikk szerzői: Professzor Inge Axelsson, Gyerekklinika/Östersund kórház/Mittuniversitetet, lektor: Professor Lars Hagberg, Infektion/Göteborgs Universitet
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=9368&fbclid=IwAR1-lT8MgXi-NcKJtt4ntXSZD4laoKTU8WL7JAHCFW6ho2rBt199dj_VQvA
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): Regele Barbara
Lektor(ok): Elődi Anna
Nyelvi lektor(ok): Elődi Anna
Szerkesztő(k): Novák Zsuzsanna

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!


Háttér

Ezt a tanulmányt jelenleg hetente kétszer frissítik. A fordítás a 2020.március 25-i frissítés alapján készült.

2019 decemberében Kína középső részén felfedeztek egy új koronavírust, amelyet gyorsan izoláltak, és nukleinsavkódját szekvenálták. A vírust a WHO új koronavírusnak (2019-nCoV) nevezte el, és a Nemzetközi Vírusrendszertani Bizottság SARS-CoV-2-nek hívja. Az általa okozott betegséget COVID19-nek hívják. A WHO ma a SARS-CoV-2 vírus nevet használja, ezért ebben a feljegyzésben ezt az elnevezést használjuk.

A koronavírus egy RNS-vírus, vagyis a genetikai kódot (géneket) tartalmazó nukleinsav nem DNS, hanem RNS.

A COVID19 esetében alacsonyabb a halálozás (halálozási ráta), mint a Súlyos Akut Légzőszervi Szindrómánál (SARS) és a Közel-Keleti Légzőszervi Szindrómánál (MERS), amelyeket szintén koronavírus okoz. A COVID19 azonban könnyebben terjed, ezért a halálesetek száma meghaladja a SARS és a MERS járványban tapasztaltat. A vírus elsősorban olyan kis cseppekben található, amelyek köhögésnél és tüsszentéskor kerülnek a levegőbe. A székletben, és a vérben is kimutatták, de nem ismert, hogy ilyen formában fertőz-e. (del Rio 2020)

Epidemiológia

Március 2-án Johan Carlson, a Népegészségügyi Hivatal igazgatója kijelentette, hogy Svédország számára a lehető legrosszabb forgatókönyv az, hogy a lakosság 1–1,5 ezreléke lesz fertőzött. A számítás a kínai „Vuhan” statisztikán alapult, írta a DN (Ewa Stenberg, március 2.). Később négy matematikai statisztika professzor írta: „Mivel jelenleg Svédországnak nincs immunitása, vagy oltása a koronavírusra, így, ha semmilyen intézkedés nem történik, akkor a lakosság kb. 70% -a meg fog fertőződni”. (Tom Britton, SvD, március 11.) A 70% az egy ezrelék 700-szorosa. 

Norvégiában a hatóságok a népesség 14%-nak (733 000 ember) megbetegedését jósolják, ebből 22 000 kórházi kezelésre, 5500 pedig intenzív kezelésre szorul majd (FHI 2020).

Röviden: A világjárvány az északi országokban lehet akár enyhébb az éves influenzajárványnál, de lehet a 20. század legnagyobb influenzajárványa óta tapasztalt legsúlyosabb járvány is. A Sars-CoV-2 körülbelül tízszer halálosabb, mint az influenzavírus, de gyerekekre kevésbé veszélyes.

Egyidejűleg zajlik egy influenzajárvány is, amit a Népegészségügyi hivatal viszonylag enyhének minősített, és már visszavonulóban van. Az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention) szerint az Egyesült Államokban az idén legalább 23 000 személy halt meg influenzában, ebből 149 gyerek (<18 éves; CDC FLUVIEW 2020). A kínai COVID19 betegek gyakran fertőződtek influenzával is (ld. a tüneteket és a klinikai észlelést lejjebb).

Terhes nők

Jelenleg valószínűleg a legjobb áttekintés a COVID19-ről a terhes nők vonatkozásában Liang (2020) és az RCOG (2020) publikációi. A szülések és újszülöttek kezelésével kapcsolatos svéd nemzeti iránymutatások: (SFOG 2020).

A légutak vírusos fertőzései – az influenza vagy koronavírusfertőzések, SARS és a MERS – gyakran súlyosabb betegségeket okoznak terhes nőkben, mint nem terhes nők esetében. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy ez nem érvényes a COVID19-re (Chen H 2020, RCOG 2020, Schwartz 2020).

Vertikális fertőzés

Nem erősítettek meg a vertikális fertőzés lehetőségét, de a vizsgált esetek száma alacsony (68 gyermek, lásd alább az áttekintést). Sem a SARS, sem a MERS esetében nem észleltek vertikális fertőzést. Londonban egy néhány perces újszülöttnél csináltak SARS-CoV-2 vírustesztet. Ez a teszt és az anya tesztje egyaránt pozitív lett. Azt azonban nem lehetett eldönteni, hogy a csecsemő születéskor vagy az anyaméhben fertőződött meg (Murphy 2020).

Ezek az adatok örömteljesek, de a terhesség különböző fázisaira irányuló további vizsgálatokra van szükség olyan hüvelyi úton született újszülöttek bevonásával, ahol az anya SARS-CoV-2 fertőzött volt. Csak e vizsgálatok után jelenthetjük ki, hogy a vertikális fertőzés ritka vagy nem fordul elő (Chen H 2020).

Komplikációk

Nagyobb a koraszülés és/vagy az alacsony születési súlyú csecsemő kockázata azoknál az anyáknál, akik a terhesség alatt SARS vagy MERS koronavírussal fertőződtek. Az eddigi tapasztalatok azonban reményt adnak arra, hogy terhesség alatti SARS-CoV-2 fertőzés szerencsésen végződik, legalábbis akkor, ha a fertőzés a terhesség vége előtt történik. 

Brit nőgyógyászok úgy vélik, hogy nincs bizonyíték a magzat SARS-CoV-2 fertőződéséről, és ezért valószínűtlen, hogy az anyában levő SARS-CoV-2 a gyermekben szülési rendellenességeket idézne elő (RCOG 2020).

Az 1. táblázatban szereplő gyermekek egyike (Zhu 2020) meghalt. Az anyának a szülés után 3 nappal láza volt, és a diagnózis igazolta a SARS-CoV-2 fertőzést. A gyermek 8 napos korában sokkos állapot, többszervi elégtelenség és DIC alakult ki, majd másnap meghalt. Zhu arra utal, hogy a gyermek vírusfertőzött volt a halálakor, de a szöveg nem egyértelmű.

Olyan kínai terhességek áttekintése, ahol az anyáknak SARS-CoV-2 fertőzése volt.

Három esetben a COVID19 csak a születés utáni első napokban jelentkezett először.

 • Terhességek száma: 69 (vaginal/sectio: 20/49) 
 • Gyerekek száma: 70 (egy ikerpár) 
 • Terhesség hossza születéskor: 30-41 hét (több teljes terhesség) 
 • Halál vagy súlyos sérülés az anyák esetében: 0 (a tanulmány megjelenésekor egy anya volt ECMO-ra kapcsolva (Liu Y 2020)). 
 • Halva születés vagy súlyos sérülés újszülöttnél: Egy csecsemő halva született (Liu Y 2020). Egy 34. hétre és 5.napra született újszülött kilencnapos korában meghalt DIC-ben és többszervi elégtelenségben. Az anya három nappal a szülés után lázas lett, és a szülés után 8 nappal megbetegedett. A szöveg megemlíti a vírusfertőzést, de nem világos, hogy ez egy hipotézis (valószínűleg), vagy tény.
   
 • Vertikális fertőzés: A vizsgált 68 újszülöttből 19-nél vettek garat- vagy orrmintát. A további 44 újszülöttnél mintákat vettek még a magzatvízből, a köldökzsinórvérből, az anyatejből, a placentából és általában a torokból és/vagy az orrból is. 2-3 napos korban 4 orr-garat teszt lett SARS-CoV-2 pozitív. Ezek a babák nehezen lélegeztek, egy koraszülöttnek pedig több problémája is volt, azonban ezek valószínűleg inkább a koraszülöttséggel függtek össze, mint a SARS-CoV-2 vírussal. Minden gyerek és anya meggyógyult.

Források: 13 tanulmány Kínából (Chen H, Chen S, Fan, Liang, Liu D, Liu W, Liu Y, Wang,Wen, Yu, Zeng, Zhang, Zhu).

Szoptató nők

A SARS-CoV-2 vírust nem mutatták ki fertőzött anyák anyatejében (lásd a fenti áttekintést). A CDC azt ajánlja, hogy a nemrégiben szült, SARS-CoV-2-vel fertőzött nők az egészségügyi személyzettel konzultáljanak arról, hogy szoptathatnak-e, vagy sem. Ugyanez ajánlott (03/17 óta) Svédországban (SFOG 2020). A higiéniai előírásokat is be kell tartaniuk: tüsszentés és köhögés a könyökhajlatba, gyakori és hosszabb kézmosás, illetve maszk használata. (CDC 2020)

Gyermekek és serdülők

A korábbi koronavírus-járványok, a SARS és a MERS, viszonylag ritkán érintették a gyermekeket. Úgy tűnik, ugyanez a helyzet a COVID19 esetében is. A Kínában megerősített 44 672 eset közül csak 2% volt 0 és 19 év közötti, és csak egy halt meg közülük. Az olasz és dél-koreai halálesetek közül egyik sem volt 30 év alatti. (1. táblázat)

Kínában hét SARS-CoV-2 fertőzött újszülöttről számoltak be, akik 0- 17 naposak voltak a diagnózis felállításakor. A fertőzéses tünetek enyhék voltak (egy gyerek volt koraszülött és a többieknél súlyosabb állapotú, ld. a Vertikális fertőzésről szóló részt fent). A betegség lefolyása szerencsés volt mindegyik újszülött és anya esetében. A szerzők még további három, kínai nyelven publikált esetet említenek, ahol az újszülöttek SARS-CoV-2 fertőzöttek voltak, és a betegségkép mindhárom esetben enyhe lefolyású volt. 

Három olyan tanulmány jelent meg, amelyek szerint a gyermekek gyakran tünetmentes SARS-CoV-2 hordozók. Ha a fertőzőforrást vizsgáljuk egy családban, akkor 13% (199-ből 26) az esélye, hogy a SARS-CoV-2 pozitív személyek 15 évnél fiatalabbak voltak (Liu 2020). Egy másik fertőzőgócot vizsgáló tanulmányban a 391 eset 1 286 kontaktjának vizsgálata arra világított rá, hogy a gyermekek ritkán betegszenek meg, de ugyanúgy fertőződnek meg, mint a felnőttek (Bi 2020).

Másrészről egy másik, ahol 10 SARS-CoV-2 fertőzött gyermeket vizsgáló tanulmány eredményei szerint  a COVID19-betegekkel kapcsolatba kerülve a gyerekek mindössze 1,3%-a fertőződött meg, szemben a felnőttekkel, akiknek 3,5%-a (P = 0,002). A vírus hosszabb ideig választódik ki a végbélben, mint a garatban, és a vírusmassza nagyobb volt a végbélben, azonban nem ismert, hogy a vírus megtartotta-e szaporodási képességét.

A SARS-CoV-2 fertőzött felnőtteknél a vírus tüdő CT-vel jobban diagnosztizálható, mint PCR-rel (RNS-analízis), de mindössze a gyermekek felének voltak tüdőelváltozásai. (Xu 2020)

Összefoglalva: a gyermekek ugyanolyan, vagy kisebb mértékben fertőződnek meg, mint a felnőttek. A gyermekeknek gyakran aszimptomatikus fertőzései vannak. Nem ismert, hogy ezen gyermekek milyen mértékben fertőztek más embereket, de nincs ismert bizonyíték gyermekektől származó fertőzöttségről. A gyermekek enyhe tünetei, és az alacsony vírusmassza azt jelzi, hogy a gyermekek nem különösebben fertőznek.

Tünetek és klinikai megállapítások

Gyermekek és serdülők

A tüneteket mutató SARS-CoV-2 fertőzött gyermekek esetében a tünetek felsőlégúti fertőzések („megfázás”) vagy láz voltak. Egy kínai gyerekkórházban 171 vizsgált gyereknél, ahol a teszt SARS-CoV-2-t mutatott ki, a következő tünetek jelentek még meg (Lu X 2020):

 • Száraz köhögés 49%
 • Torokpír 46%
 • Láz 37,5C felett 42%
 • Hasmenés 9%
 • Fáradtság 8%
 • Orrfolyás 8%
 • Hányás 6%

Egy 20 gyermekkel végzett kínai tanulmány kimutatta, hogy a társfertőzések gyakoriak (40%). A SARS-CoV-2-vel fertőzött gyerekek jeleiről és tüneteiről ld. (Ludvigsson 2020).

Kezelés

A SARS-CoV-2 fertőzött terhességeknél az anyák szoros kontrollja javallt. Mind császármetszést, mind hüvelyi szülést alkalmaztak Kínában (lásd áttekintést fentebb és Liang 2020). A brit nőgyógyászok iránymutatásai szerint a COVID19 nem feltétlenül befolyásolja a szülési mód megválasztását (hüvelyi vagy sectio; RCOG 2020). A svéd neonatológiai és szülészeti társaságok ajánlásai (2020-03-17) SARS-CoV-2 fertőzött anyák esetében a következők:   

 • Szülési módot (hüvelyi vagy császár) nem befolyásolhatja a SARS-CoV-2 fertőzés
 • Ne használjon dinitrogén-oxidot, mert aeroszolt képezhet
 • Egyeztessenek a szülőkkel, hogy anya-gyermek együtt- vagy külön gondozást szeretnének
 • Alapos higiénia szükséges szoptatáskor vagy anyatej lefejéskor
 • SARS-CoV-2 mintavétel újszülöttnél legkorábban a 4.órában javasolt

A részleteket lásd a példaértékű ajánlásban (SFOG 2020).

A kínai irányelvek szerint az újszülötteket a születés után azonnal el kell választani az anyától, ha az anyának aktív SARS-CoV-2 fertőzése van. Az elválasztásnak legalább 2 hétig kell tartania. Az anya lefejheti az anyatejet, amit valaki más oda tud adni a csecsemőnek (Liang 2020). A brit nőgyógyászok szervezete (RCOG) kritizálja ezeket a kínai irányelveket, és az anya-gyermek együtt gondozását javasolja (kellően körültekintő higiéniával), de hozzáteszi, hogy az ajánlások változhatnak (RCOG 2020). A svéd szülészek és neonatológusok egyetértenek a brit kollégákkal (lásd az előző bekezdést).

Az RCOG szoptatást is javasol, azzal a megkötéssel, hogy ezek az ajánlások változhatnak. Az SFOG (2020) azt ajánlja, hogy az anya szoptasson, vagy fejje le az anyatejet, amelyet azután egy olyan személy adhat az újszülöttnek, aki nem fertőzött SARS-CoV-2-vel.

A brit gyermekgyógyászok szervezete (RCPCH) azt ajánlja, hogy az újszülött-osztályon gondozott gyermekeket csak a SARS-CoV-2 negatív szülők látogassák (RCPCH 2020). Hangsúlyozzák, hogy a CPAP, és a nagyáramlású-orrkanül kezelés (HHFNCO) aeroszolokat okoz, és a fertőzés a fertőzött újszülöttől tovább terjedhet a személyzetre és a szülőkre. A személyzetnek viselnie kell FFP3 maszkot, sisakot, kesztyűt és védőruhát.

A Remdesivir olyan antivirális szer, amely in vitro gátolja a SARS-CoV-2 vírust, ezért ezzel a szerrel jelenleg klinikai vizsgálatok folynak. A svéd gyógyszerészeti szakkönyvben (FASS) nem található, de a Svéd Gyógyszerellenőrzési Hatóság készenléti engedélyt adott ki, így kiírható lesz receptre. Az első kínai kísérletek várhatóan áprilisban vagy májusban fejeződnek be. A szer gyártását bővítették, de ha a tesztek igazolják a szer hatásosságát, a kereslet nagyobb mértékben nőhet, mint a kínálat (Trysell 2020).

A klorokin-foszfát, egy svéd piacon is kapható régi, bevált maláriaellenes gyógyszer, a Kínában végzett klinikai vizsgálatok szerint gyorsabb javulást hoz és kevesebb esetben eredményez súlyos szövődményt a SARS-CoV-2 fertőzéseknél. Forrásomban (Gao 2020) nincs szó arról, hogy gyermekeken tesztelték-e. A vizsgálatban „több mint 100 beteg” vett részt. Gao utal egy feljegyzésre (kínaiul) a Kínai Egészségügyi Hatóságok nyilatkozatából (2020-02-17). Nyilvánvalóan még nem lehet felülvizsgálni egyetlen közzétett klinikai vizsgálatot sem.

Konvaleszcens-plazma: SARS, Ebola és sertésinfluenza súlyos megbetegedésében szenvedő emberek kezelésként plazmát kaptak azoktól az emberektől, akik nemrégiben gyógyultak meg a fertőzésből. Az ilyen kovaleszcens-plazma immunoglobulinokkal töltött a fertőzés ellen. Egy kínai IVA-ban elhelyezett öt súlyos állapotú COVID19 beteg kapott infúzióban konvaleszcens plazmát, túlélték a betegséget, de a módszer ajánlása előtt még randomizált vizsgálatra is szükség van (Shen 2020).

Ibuprofen: Többek között a francia egészségügyi miniszter is figyelmeztetést adott ki az ibuprofenre vonatkozóan a COVID19 esetében. Az Európai Gyógyszerhatóság (EME) és a Svéd Gyógyszerellenőrzési Hatóság alaptalannak ítéli a figyelmeztetést (LV 2020). Mindazonáltal felmerül bizonyos gyanú arra vonatkozóan, hogy az ibuprofen (evidencia szint: C), és a paracetamol növeli a tüdőgyulladás szövődményeinek kockázatát (Skehin 2020). Amennyiben ibuprofent vagy paracetamolt szükséges adni, azt a fájdalomra adjuk, és ne lázra (Axelsson 2010).

Profilaxis

A brit nőgyógyászok ajánlása szerint (RCOG 2020-03-26) a várandós ápolószemélyzet a 26. terhességi hetet követően kerülje a közvetlen kapcsolatot a betegekkel, és inkább maradjanak otthon. Különösen kerülniük kell a műtői és az intenzív osztályokat, ahol a keletkező aeroszol vírust tartalmazhat. Az SFOG, a svéd társszervezet ezzel nem ért egyet, és véleménye szerint a terhesség nem rizikófaktor a COVID19 esetében.

Az ECDC (a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) megállapította március 2-án, hogy a SARS-CoV-2 nem okoz súlyos betegséget gyermekeknél, de még nem ismert, hogy a gyermekek fontos szerepet játszanak-e a vírus terjesztésében. Ezért fontolóra kell venni az iskolák proaktív bezárását a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, különösen akkor, ha az influenza és a COVID19 egyszerre fordul elő. Minden egyes esetben külön döntés szükséges arról, hogy bezárjon-e az iskola. Ha a döntés az iskola bezárása ellen szól, úgy más a fertőzés terjedésének megakadályozására irányuló intézkedéseket lehet hozni: kisebb létszámú tanulócsoportok, a távolság növelése a diákok között, kézmosás és szabadtéri órák (ECDC, gyors kockázatértékelés, 2020. március 2.).

A Svéd Közegészségügyi Hatóság most azt javasolja, hogy a gimnáziumok és a főiskolák váltsanak otthoni tanulásra, míg az általános iskolák, és az iskolaelőkészítők a szokásos módon működjenek (FHM 2020).

A legújabb ismeretek azt mutatják, hogy a gyermekek gyakran a SARS-CoV-2 tünetmentes hordozói (lásd fent: „Gyermekek és serdülők”), ezért a gyermekeket fertőzésforrásként kell kezelnünk mindaddig, míg be nem bizonyosodik, hogy a tünetmentes gyermekek ritkán terjesztik a COVID19-et. Fertőzött diákok esetében az osztályok vagy iskolák bezárása nem tűnik már annyira túlzó intézkedésnek, mint korábban.

Minden iskola bezárása szélsőséges intézkedés. Ez azt jelentené, hogy az egészségügyi személyzet  és más kulcsemberek nagy része arra kényszerülne, hogy otthon maradjon gondozni a valószínűleg egészséges gyermekét.

Az intézkedés előnyös, ha ezzel lassítani tudjuk a járvány terjedését. Még ha sok ember végül meg fog fertőződni, jobb, ha a járvány elhúzódik időben, mert így elegendő kórházi férőhely, légzőkészülék, és személyzet áll rendelkezésre. „Életet ment minden olyan erőfeszítés, amely vírus visszaszorítására és a terjedés lassítására irányul.” (WHO 2020-03-07).

Az immunoglobulin profilaktikusan nem működik, mivel a SARS-CoV-2 vírus egy olyan új vírus, amely ellen nincs antitestünk (immunoglobulin).

Prognózis

A SARS-CoV-2-el fertőzött terhes nők esetében lásd a fenti „EPIDEMIOLÓGIA” című részt.

Gyermekek és serdülők nagyon kis részében fejlődik ki súlyos megbetegedés SARS-CoV-2 fertőzés esetén (WHO 2020). Kínában a 1023 halálos kimenetel közül csak egy esetet, de Olaszországban nulla, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban pedig egy-egy esetet erősítettek meg, ahol a beteg 20 évnél fiatalabb volt. A halálesetek 94% -a (Kína) és 99%-a (Olaszország) az 50 éves vagy annál idősebb személyeket érintette. (1. táblázat)

1. táblázat Az esetek száma Kínában, Olaszországban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban. 

Az adatok Kína esetében a 2020. február 11-i, Olaszország esetében a március 27-i, Dél-Korea esetében a március 29-i, az Egyesült Államok esetében pedig a március 16-i állapotot mutatják. A diagnózist a SARS-CoV-2 vírus nukleinsav (RNS) kimutatásával erősítették meg.

KínaOlaszországDél-KoreaUSA
Életkor (év)Halálozások számaCFRHalálozások számaCFRHalálozások számaCFRCFR
0-90000000
10-1910,200000
20-2970,2000020-44: 0,1
30-39180,2170,310,1
40-49380,4670,710,145-54: 0,5
50-591301,32431,7100,655-64: 1,4
60-693093,67615,7211,765-74: 2,7
70-793128,0240316,9436,875-84: 4,3
≥8020814,8331024,47617,5≥85: 10,4
Minden korosztály1 023
(2020.03.27-én 2611)
2,368019,21521,51,8
CFR, halálozási ráta (eset %).
Forrás: CCDC 2020; ISS (2020); KCDC, CDC

Irodalomjegyzék

Axelsson I (2010) Feberkramper kan inte förebyggas. Medicinsk Kommentar, Läkartidningen 2010;107(19):1290-1291. Link

Bi Q, Wu Y, Mei S et al. (2020) Epidemiology and Transmission of COVID-19 in Shenzhen China: Analysis of 391 cases and 1,286 of their close contacts. medRxiv Link

CCDC (2020) Vital Surveillances: The Epidemiological Characteristics of an Outbreak of 2019 Novel Coronavirus Diseases (COVID-19) — China, 2020. Chinese Center for Disease Control and Prevention (CCDC). Link

CDC (2020) Information on COVID-19 and Pregnant Women and Children. Centers for Disease Control and Prevention (CDC, USA). Link

Chen H, Guo J, Wang C, et al. (2020) Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. Lancet. Published online February 12, 2020. Link

Chen L, Xiong J, Bao L, Shi Y (2020) Convalescent plasma as a potential therapy for COVID-19. Lancet Infect Dis 2020 Published Online February 27, 2020. Link

ECDC (2020) COVID-19. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Link

Fan C, Lei D, Fang C, et al. (2020) Perinatal Transmission of COVID-19 Associated SARS-CoV-2: Should We Worry? CID in press. Link

FHI (2020) COVID-19-EPIDEMIEN: Risikovurdering og respons i Norge Versjon 3. Utbruddsgruppa ved Folkehelseinstiuttet, 12.03.2020. Link

FHM (2020) Folkhälsomyndigheten Link

Gao J, Tian Z, X (2020) Breakthrough: Chloroquine Phosphate Has Shown Apparent Efficacy in Treatment of COVID-19 Associated Pneumonia in Clinical Studies. Biosci Trends 2020 Feb 19 [Online ahead of print]. Link

ISS (2020) Epidemia COVID-19: Aggiornamento nazionale 19 marzo 2020. Istituto Superiore di Sanità (ISS), Roma. Link

KCDC (2020) Press release. Korea Centers for Disease Control & Prevention.

Liang H, Acharya G (2020) Novel corona virus disease (COVID-19) in pregnancy: What clinical recommendations to follow? Acta Obstet Gynecol Scand. 2020;00:1–4. Link

Liu D, Li L, Wu X, et al. (2020) Pregnancy and Perinatal Outcomes of Women With Coronavirus Disease (COVID-19) Pneumonia: A Preliminary Analysis. AJR 2020; 215:1–6. Link

Liu H, Liu F, Li J et al. (2020) Clinical and CT Imaging Features of the COVID-19 Pneumonia: Focus on Pregnant Women and Children. Journal of Infection, in press. Link

Liu J, Liao X, Qian S, et al. (2020) Community Transmission of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, Shenzhen, China, 2020. Emerg Infect Dis. 2020 Jun 17;26(6) [Epub ahead of print] Link

Liu W, Wang Q, Zhang Q, et al. (2020) Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) During Pregnancy: A Case Series. Preprints 2020, 2020020373. Link

Liu Y, Chen H, Tang K, Guo Y (2020) Clinical Manifestations and Outcome of SARS-CoV-2 Infection During Pregnancy. J Infect 2020 Mar 4 [Online ahead of print]. Link

Liu Y, Yan LM, Wan L, et al. (2020) Viral dynamics in mild and severe cases of COVID-19 Lancet Infect Dis. Published online March 19, 2020. Link

Lu Q, Shi Y (2020) Coronavirus disease (COVID-19) and neonate: What neonatologist need to know. J Med Virol. 2020 Mar 1 [Epub ahead of print] Link

Lu X, Zhang L, Du H, et al. (2020) SARS-CoV-2 Infection in Children. NEJM.org March 18, 2020. Link

Ludvigsson JF (2020) Systematic Review of COVID-19 in Children Show Milder Cases and a Better Prognosis Than Adults. Acta Paediatr 2020 Mar 23 [Online ahead of print]. Link

LV (2020) Inga nya rekommendationer från Läkemedelsverket angående febernedsättande läkemedel vid covid-19. Läkemedelsverket 18 mars 2020. Link

Murphy S (2020) Newborn baby tests positive for coronavirus in London. The Guardian 2020-03-14.

Qiu H, Wu J, Hong L, et al. (2020) Clinical and epidemiological features of 36 children with coronavirus disease 2019 (COVID-19) in Zhejiang, China: an observational cohort study. Lancet Infect Dis. Published Online March 25, 2020. Link

Rasmussen SA, Smulian JC, Lednicky JA et al. (2020) Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) and Pregnancy: What obstetricians need to know. AJOG, in press. Link

RCOG (2020) Coronavirus (COVID-19) Infection in Pregnancy. Information for healthcare professionals Version 2: Published Friday 13 March 2020. Link

RCPCH (2020) COVID-19 – guidance for paediatric services. 13 mars 2020. Link

del Rio C, Malani PN (2020) COVID-19—New Insights on a Rapidly Changing Epidemic. JAMA Published online February 28,2020. Link

Schwartz DA (2020) An Analysis of 38 Pregnant Women with COVID-19, Their Newborn Infants, and Maternal-Fetal Transmission of SARS-CoV-2: Maternal Coronavirus Infections and Pregnancy Outcomes. Arch Pathol Lab Med, in press. Link

SFOG (2020) Rekommendation om handläggning av barn till kvinnor med verifierad/sannolik Covid-19. Svenska neonatalföreningen och Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi 2020-03-17. Link

Shen C, Wang Z, Zhao F, et al. (2020) Treatment of 5 Critically Ill Patients With COVID-19 With Convalescent Plasma. JAMA Published online March 27, 2020. Link

Skehin K, Thompson A, Moriarty P (2020) Is use of ibuprofen safe in children with signs and symptoms of lower respiratory tract infection? Arch Dis Child 2020;105:408–410. Link

Trysell K (2020) Läkemedelsverket beviljar beredskapslicens för remdesivir. Läkartidningen. 2020;117:F3AX. Link

WHO (2020) Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) 16-24 February 2020. World Health Organization. Link

Wang X, Zhou Z, Zhang J, et al. (2020) A case of 2019 Novel Coronavirus in a pregnant woman with preterm delivery. Clin Infect Dis. 2020 Feb 28. Link

Wen R, Sun Y, Xing QS (2020 A Patient With SARS-CoV-2 Infection During Pregnancy in Qingdao, China Microbiol Immunol Infect2020 Mar 10 [Online ahead of print]. Link

Xia W, Shao J, Guo Y, et al. (2020) Clinical and CT features in pediatric patients with COVID‐19 infection: Different points from adults. Pediatric Pulmonology 05 March 2020. Link

Xu Y, Li X, Zhu B, et al. (2020) Characteristics of pediatric SARS-CoV-2 infection and potential evidence for persistent fecal viral shedding. Nature Medicine in press. Link

Yu N, Li W, Kang Q, et al. (2020) Clinical features and obstetric and neonatal outcomes of pregnant patients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective, single-centre, descriptive study. Lancet Infect Dis. Published Online March 24, 2020. Link

Zeng L, Xia S, Yuan W, et al. (2020) Neonatal Early-Onset Infection With SARS-CoV-2 in 33 Neonates Born to Mothers With COVID-19 in Wuhan, China. JAMA Pediatrics. Published on line March 26, 2020. Link

Zheng F, Liao C, Fan Q, et al. (2020) Clinical Characteristics of Children with Coronavirus Disease 2019 in Hubei, China. Current Medical Science 40(2):1-6. Link

Zhu H, Wang L, Fang C, et al. (2020) Clinical analysis of 10 neonates born to mothers with 2019-nCoV pneumonia. Transl Pediatr 2020;9(1):51-60. Link

terhes nők
További információ a terhes nők, az újszülöttek és a COVID19 kapcsolatáról itt.