Eredeti cikk dátuma: 2021. január 29.
Eredeti cikk címe: COVID-19 Vaccine Frequently Asked Questions
Eredeti cikk szerzői: ATA Public Health Committee
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.thyroid.org/wp-content/uploads/2021/02/Public-Health-Committee-COVID-Vaccine-FAQ-for-Patients_FINAL_2_2_21.pdf
Eredeti cikk státusza: megjelent
Fordító(k): dr. Molnár Zita
Lektor(ok): Kovácsné Tesléry Beáta
Nyelvi lektor(ok): Rét Anna
Szerkesztő(k): Vinkovits Mária

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!


Összeállította az amerikai pajzsmirigyszövetség (ATA) közegészségügyi bizottsága.

 • Mi a COVID19 elleni oltás előnye?
  • A COVID19-oltás a leghatékonyabb módja a COVID19-betegség elleni védekezésnek. Amíg megfelelő számú ember meg nem kapja az oltást, a szakemberek a folyamatos maszkhasználatot és a szociális távolságtartás szabályainak betartását javasolják. Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) az oltást követően is javasolja a maszkhasználatot és a fizikális távolságtartást.
 • Melyek a jelenleg elérhető vakcinák és hány adag beadására van szükség?
  • A cikk írásának idején az USA-ban az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósága) által jóváhagyott vakcinák a Pfizer-BioNTECH és a Moderna oltóanyagai; mindkettőből 2 dózisra van szükség.
   A Pfizer esetében a 2 adag 21 nap különbséggel kerül beadásra. A Moderna esetében a 2 adag 28 nap különbséggel kerül beadásra. Az oltások szükség esetén halaszthatók.
   Egyéb oltóanyagok használatát is jóváhagyták különböző országokban.
   Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a helyi egészségügyi hatóságokkal, hogy többet megtudjon a helyileg elérhető oltásokkal kapcsolatban.
 • Pajzsmirigybetegséggel élő páciensek is megkaphatják az oltást?
 • Pajzsmirigyeltérés esetén is biztonságos az oltás?
  • Az USA-ban a vakcina jelenlegi használatát az FDA tesztelte és jóváhagyta. A klinikai vizsgálatok során olyan páciensek ezreit vonták be, akiknek pajzsmirigybetegségük van. Jelenleg nincs arra bizonyíték, hogy pajzsmirigybetegség esetén nagyobb lenne az oltással kapcsolatos problémák kockázata.
 • Szükséges-e a pajzsmirigykezelés halasztása az oltási sorozat befejezése utánra?
  • Nem. Bár a vakcina jelenleg elérhető, nem tudjuk előre, hogy ki mikor fogja megkapni az oltást. Ezért a jelenlegi helyzetben nem javasolt a kezelés halasztása a teljes oltottság elérése utáni időszakra. Javasoljuk, hogy a kezelési tervvel kapcsolatban egyeztessen a kezelőorvosával.
 • Ha átestem a SARS-CoV-2-fertőzésen és vannak mérhető antitestjeim, szükséges az oltás?
  • Igen, a közegészségügyi szakemberek szerint még az igazolt SARS-CoV-2-fertőzésen átesett személyeket is javasolt oltani. Amennyiben Ön átesett a SARS-CoV-2-fertőzésen, kérjük, vegye fel a kapcsolatot egészségügyi szolgáltatójával az oltás időzítésével kapcsolatban.
 • Megkaphatom az oltást, ha várandós vagyok?
 • Ha a gyermekemnek pajzsmirigybetegsége van, megkaphatja az oltást?
  • Egyik USA-ban elérhető vakcina esetében sem hagyták jóvá a használatot 16 évnél fiatalabb gyermekeken, mivel ezen populáció nem vett részt a klinikai vizsgálatokban. Az USA-ban a Pfizer vakcina az egyetlen, amelyet már 16 éves kortól engedélyeztek. A Moderna oltóanyaga 18 éves kor felett alkalmazható.
 • Mikor kaphatom meg az oltást?
  • A vakcinák elérhetősége államról államra változik; a készlet és a prioritási csoportok határozzák meg. Kérjük, bővebb információért vegye fel a kapcsolatot az illetékes egészségügyi intézménnyel.
 • Hol kaphatom meg az oltást?
  • Kérjük, vegye fel a kapcsolatot az illetékes egészségügyi szervezetekkel azzal kapcsolatos bővebb információért, hogy hol kaphatja meg az oltást.
 • Lehet mellékhatása az oltásnak?
  • A mellékhatások nem gyakoriak, de előfordulhatnak. A CDC oldalán elérhető ezzel kapcsolatos információ: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html
  • Az USA-ban jóváhagyott oltásokkal kapcsolatos leggyakoribb tünetek enyhék, beleértve a fájdalmat és a bőrpírt az injekció beadási helyén, illetve a fáradékonyságot. Láz és influenzaszerű tünetek ritkábban fordulnak elő. Mellékhatások valószínűbbek a második dózist követően. Ezen mellékhatások rendszerint néhány napon belül megszűnnek. A tüneteket a szervezet immunrendszerének oltásra adott válaszreakciója okozza, és ezek nem a COVID-betegség jelei.
  • A súlyos anafilaxiás reakciók ritkák.
 • Megfertőződhetek a SARS-CoV-2 vírussal az oltástól?
  • Nem. A jelenlegi, használatra engedélyezett vakcinák nem okoznak SARS-CoV-2-fertőzést. Egyik említett vakcina sem tartalmazza a vírust, amely a betegséget okozza. Továbbá ezen oltóanyagok nem idéznek elő pozitív COVID19 PCR- vagy antigénteszt-eredményt.

További információkért, kérjük, keresse fel a következő oldalakat:

World Health Organization (Egészségügyi Világszervezet, WHO)

National Health Service (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, NHS, Nagy-Britannia)

Health Canada (Kanadai Egészségügyi Kormányhivatal)

A CDC (Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) oltással kapcsolatos anyagai

Az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósága) oltással kapcsolatos anyagai

Ezen GYIK-ben található ötleteknek és véleményeknek nem célja az orvosi, jogi, üzleti vagy az esetleges pénzügyi visszatérítésekkel kapcsolatos tanácsadás. Semelyik termék, szolgáltatás, cég, terápia vagy orvosi gyakorlat említése nem jelent jóváhagyást az ATA részéről. Az ATA nem vállal felelősséget a jelen GYIK-ben található, itt közzétett vagy ehhez kapcsolódó anyagok bármilyen felhasználásából eredő vagy ahhoz kapcsolódó személyi és vagyoni kárért, illetve bármilyen hibáért vagy mulasztásért.

A témával kapcsolatos további cikkeink:

Védőoltások és immunizálás: Mi a védőoltás?

Várandósság, szülés utáni gondozás és COVID19 elleni oltás 2021-ben

Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ közbenső ajánlásai teljesen beoltott emberek számára