Eredeti cikk dátuma: 2020. március 16.
Eredeti cikk címe: How To Support People In Health Care Working During Coronavirus
Eredeti cikk szerzői: Nicola Pajer
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/how-to-support-health-care-workers-coronavirus_l_5e6f840ac5b6747ef121c749
Fordító(k): Erdélyi Dorottya
Lektor(ok): Furka Tünde
Nyelvi lektor(ok): Papp Eszter, PhD
Szerkesztő(k): Novák Zsuzsanna

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!


Az egészségügyi területeken dolgozók nagyon túlterheltek a COVID19-járvány kitörése óta. Figyeljünk oda rájuk.

VENIMO VIA GETTY IMAGES

Az egészségügyi területeken dolgozók – az orvosok, a nővérek, az orvos-asszisztensek, a betegfelvételen dolgozók és a kiszolgáló személyzet – a COVID19-járvány frontvonalában harcolnak. A következő módokon segíthetünk nekik megbirkózni a mentális terhekkel.

Miközben az új koronavírus továbbra is központi probléma, az egészségügyi szakemberek dupla műszakban dolgoznak. Ápolják a COVID19 betegeket, szűrik a potenciális betegeket, és közben mindenkinek igyekeznek megválaszolni a kérdéseit.

Mindenhonnan azt halljuk, hogy fontos a megfelelő mennyiségű alvás, a kézmosás és az, hogy kerüljük a tömeget, de mi a helyzet az egészségügyi területen dolgozó szomszédainkkal, családtagjainkkal vagy barátainkkal? Ebben a nehéz időszakban nekik is támogatásra van szükségük, és sokan közülük túlságosan kimerültek ahhoz, hogy segítséget kérjenek.

„Aki ismer egészségügyi területeken dolgozókat, legyenek azok nővérek, takarítók, konyhai alkalmazottak, biztonsági őrök, orvosok, gyógyszerészek, laboratóriumi munkatársak, az ellátási láncban dolgozók, fontos, hogy segítsen nekik megőrizni a lélekjelenlétüket ebben a kritikus időszakban” – magyarázta Terry Hudson-Jinks, a Tufts Medical Center alelnöke és ápolási igazgatója.

Hudson-Jinks szerint előfordulhat, hogy ezeknek az elfoglalt szakembereknek a következő hetekben át kell alakítaniuk a munkarendjüket, hogy az egészségügyi központok és a kórházak kezelni tudják a rengeteg új beteget.

„Fontos, hogy nyitva álljon az ajtónk ezek előtt az emberek előtt, és gondoskodjunk róluk, és aki ilyen embert ismer, annak a segítsége most sokat számíthat” – tette hozzá.

Megkérdeztünk néhány szakértőt, akik a koronavírus-járvány frontvonalában dolgoznak, hogy tudnának-e tanácsot adni arról, hogyan segíthetünk a hozzájuk hasonló szakembereknek:

Kövessük a szakértőktől származó, megbízható tanácsokat

Natasha Bhuyan, Phoenixben praktizáló családorvos szerint azzal segítünk a legtöbbet, ha betartjuk a szakértők és a kormányzatok által közzétett tanácsokat. Ebbe beletartozik a kézmosás és a közösségi távolságtartás.

„Továbbá ne halmozzunk fel otthon sebészi maszkot és kézfertőtlenítőt, hogy jusson a frontvonalban dolgozó egészségügyi szakembereknek és a rászoruló betegeknek” – tette hozzá.

Az ismeretlen forrásból származó egészségügyi információkban ne bízzunk meg és ne osszuk meg a közösségi oldalakon. Inkább látogassunk el az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) és az Egészségügyi Világszervezet webhelyére.

„Az egyik leghasznosabb dolog, amit tehetünk, ha figyelmen kívül hagyjuk a kattintásvadász tartalmakat, és csak a CDC-hez hasonló megbízható forrásból szerzünk információt” – mondta Tiffany Clemmy, aki ápolóként dolgozik a sürgősségi ellátásban az észak-karolinai Onslow megyében. Kiemelte, hogy az interneten elérhető információk nagy része nem pontos (vagy kiragadják a kontextusából), és csak feleslegesen növelik a pánikot.

Konzultáljunk orvossal, mielőtt bemennénk a sürgősségi ügyeletre

Ha valaki betegnek érzi magát, de nincs életveszélyben, forduljon a háziorvosához telefonon vagy kérjen távegészségügyi időpontot. Ez akkor is érvényes, ha a COVID19 enyhe tüneteit tapasztalja magán, például köhögést vagy hőemelkedést.

Ha mindannyian pánikszerűen elrohanunk a sürgősségi osztályra vagy az ügyeletes orvoshoz, az „túlterheli a rendszert, meghosszabbítja a várakozási időt a válságos állapotban lévő betegek számára, még nagyobb stressznek teszi ki az egészségügyi szakembereket, ráadásul közben más betegségeket is elkaphatunk” – magyarázta Clemmy.

Kérdezzük meg, hogy van

Egy egyszerű „Hogy vagy?” is sokat jelenthet azoknak, akiknek a mindennapjai a koronavírus okozta káoszban telnek. Ashley McGirt seattle-i mentális egészségügyi terapeuta szerint fontos szem előtt tartani, hogy „az emberek többsége nagyobb valószínűséggel mondja azt, hogy jól van, mint hogy bevallja, stresszes”.

A kulcs a figyelmük elterelése. McGirt azt javasolja, hogy küldjünk nekik egy kedves SMS-t, osszunk meg velük valamilyen vicces történetet vagy viccet, hogy oldjuk a feszültséget, vagy beszélgessünk velük Skype-on, FaceTime-on vagy Zoomon.

Főzzünk rá

Mivel ezek a szakemberek rendkívül stresszes és fárasztó időszakon mennek keresztül, nagy könnyebbség lehet számukra, ha nem nekik kell kitalálniuk, mi legyen vacsorára.

Ha az Ön lakótársa vagy házastársa egészségügyi szakember, főzzön neki. Továbbá „nagyon ajánlott ételt rendelni házhozszállítással, vagy összekészíteni egy csomagot a kedvenc rágcsálnivalóiból otthonra vagy a munkahelyére” – mondta el Sharon Cobb, a Charles R. Drew University of Medicine and Science programigazgatója és docense.

Cobb szerint az is segíthet, ha odafigyel rá, hogy a szerettei elég folyadékot vigyenek be, és ha Önnel élnek, reggelire elkészítheti számukra a kedvenc lattéjukat vagy turmixukat.

MOMO PRODUCTIONS VIA GETTY IMAGES egészségügyi szakember
Ha van rá lehetőségünk, ajánljuk fel, hogy vigyázunk a gyerekekre

Rengeteg iskola és óvoda bezárt a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, ami komoly gyermekfelügyeleti problémákat okoz az egészségügyi dolgozók számára. „A legtöbb egészségügyi dolgozónak nincs lehetősége otthonról dolgozni, ráadásul közülük sokaknak a szokásosnál jóval nagyobb a munkaterhelése” – magyarázta Clemmy, hozzátéve, hogy bizonyos munkakörökben a túlórát akár kötelezővé is tehetik.

Ha felajánljuk, hogy vigyázunk egy egészségügyi dolgozó gyermekeire, „azzal nagy terhet veszünk le a válláról, és lehetővé tesszük számára, hogy azoknak az ápolásával foglalkozhasson, akiknek most a legnagyobb szükségük van rá” – tette hozzá Clemmy.

Azonban ehhez a következőket érdemes szem előtt tartani: Csak akkor vállalkozzunk ilyesmire, ha tudjuk kezelni a helyzetet. Győződjünk meg arról, hogy nem vagyunk betegek és nem is érintkeztünk betegekkel. Nagyon fontos, hogy minél gyorsabban megfékezzük a vírus terjedését, ezért csak akkor vállalja a feladatot, ha úgy véli, hogy az nem jelent kockázatot senkinek az egészségére.

Hallgassuk meg

„A testvérem… a frontvonalon dolgozik rezidensként az egyik kórházban, és egy koronavírusos beteget kezel. Fizikailag nem tudok ott lenni, hogy segítsek neki, de mindig meghallgatom, ami legalább annyira támogató és megnyugtató a számára” – mondta Bindiya Gandhi, aki háziorvosként dolgozik a Georgia állambeli Decaturban.

Hozzátette, szerinte „nagyon sokat számít”, hogy támogatja a testvérét és kimutatja felé az együttérzését és szeretetét.

Hagyjunk neki időt az átállásra

A hazaérkezés utáni percek a feszültség levezetésére szolgálnak, és egyénenként változó, hogy ehhez kinek mennyi időre van szüksége Laurie Helgoe szerint, aki a Ross University School of Medicine viselkedéstudományi tanszékének docense, és klinikai pszichológusként egészségügyi szakemberekkel dolgozik együtt.

Laurie Helgoe elmondta, hogy „az emberek egy részének, főként az introvertált személyiségűeknek néha szükségük van egy kis nyugalomra – csendre, magányra, időre átöltözni, lezuhanyozni, vagy kimenni egy rövid sétára egyedül, vagy akár futni”, mások azonban „beszélgetéssel vagy közös programokkal vezetik le a feszültséget”.

„A munkám során nagyon sokat beszélek betegekkel, ezért otthon nem beszélek, ha nem muszáj” – mondta Giuseppe Aragona, a Prescription Doctor háziorvosa. „Inkább a következő munkanapra tartogatom a hangom, és persze szükségem van néhány percre, miután hazaértem, hogy mentálisan regenerálódni tudjak.”

YIU YU HOI VIA GETTY IMAGES - egészségügyi szakember
Ne kérdezgessük a koronavírusról

Tracey Evans, az egyesült királyságbeli University of Plymouth kutatási munkatársa és tudományos szakszövegíró azt javasolja, ne zaklassuk a szerettünket a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel, mert most az utolsó dolog, amire szüksége van, hogy ő legyen az információforrásunk.

„Teljesen ki van merülve fizikailag és mentálisan is” – mondta.

Evans hozzátette, ha beszélgetünk vele, „mondjuk azt, hogy a koronavírus tabutéma”.

„Az egész élete a vírus és az azzal kapcsolatos kérdések és aggodalmak körül forog. Ne hozzuk fel a koronavírust a beszélgetéseinkben, csak ha ő kezdeményezi” – tette hozzá.

Nyújtsuk neki a normalitást

„Krízis idején az egyszerű dolgok kapaszkodót jelenthetnek” – mondta Helgoe. Az olyan gesztusok, mint ha megkérdezzük a szerettünket, szívesen nézne-e velünk sorozatot, vagy ha készítünk egy adag pattogatott kukoricát, sokat segíthetnek neki, hogy maga mögött hagyja a napi stresszt.

Helgoe szerint az egyik munkatársa elmondta, hogy az jelent számára fogódzót, hogy egy tiszta lakásba érkezik haza, és van egy hely, ahol relaxálhat, például fürdés közben, és lehetősége van olyan mindennapi tevékenységekre mint a társasjátékozás vagy az olvasás. „Ezek a tevékenyégek emlékeztetnek minket arra, hogy a világunk és a létezésünk bizonyos területe továbbra is ép, egészséges, megújító, megerősítő” – tette hozzá Helgoe.

Küldjünk neki olyan tartalmakat, amelyek felvidítják

Látott egy videót egy hegyről leguruló kutyáról, amit nagyon viccesnek talált? Ossza meg az egészségügyi területen dolgozó szerettével.

Egy olyan kis egyszerű gesztus is sokat jelenthet, mint amikor küldünk neki egy mémet, egy jó hírt vagy egy aranyos videót Alexandra Friedmann Finkel, a New York-i Kind Minds Therapy társtulajdonosa és terapeutája szerint.

„Az egészségügyi dolgozóknak egy kis kikapcsolódásra és pozitív gondolatokra van szükségük, hogy megszakadjon az a szorongás- és feszültségspirál, amelyet a kórházakban és a közösségben tapasztalnak” – mondta.

Legyünk türelmesek, ha betegek vagyunk

„Fontos, hogy a betegek megértők legyenek, ha várniuk kell az orvosra ebben a krízishelyzetben” – mondta Janette Nesheiwat, New York-i háziorvos és sürgősségi ellátásban dolgozó orvos.

„Azért legyenek megértők, mert ebéd-, kávé- és cigiszünet nélkül dolgozunk végig 13–14 órás műszakokat, megállás nélkül meleg, kényelmetlen és szoros maszkokban, amelyekben nehéz lélegezni” – magyarázta.

Fejezzük ki a hálánkat

„Néha az olyan egyszerű dolgok esnek a legjobban, ha valaki köszönetet mond azért, hogy reagáltunk a panaszára és elérhetők voltunk, amikor szükség volt ránk” – mondta David Nazarian, a Beverly Hills-i My Concierge MD orvosa.

„Ha kifejezzük a hálánkat és az együttérzésünket, az mindennél többet jelent egy egészségügyi dolgozó számára” – tette hozzá. „Amikor valamilyen egészségügyi krízis van, vagy a jelenlegi pandémia idején, nagyra értekelek minden támogatást, bizalmat és megértést, amit én és a csapatom kapunk.”

MASKOT VIA GETTY IMAGES - egészségügyi szakember

Biztosítsuk neki azokat az alapvető termékeket, amelyekből mindenki tartalékol

Ha nekünk több van valamiből, osszuk meg azokkal, akiknek a leginkább szükségük van rá.

„Ebben az időszakban, amikor az egészségügyi dolgozók szokatlan munkabeosztásban és hosszú műszakokban dolgoznak, előfordulhat, hogy nem volt idejük megvenni a legszükségesebb dolgokat otthonra, például a tisztítószert, a lázmérőt vagy a fertőtlenítőt” – mondta Jagdish Khubchandani, az indianai Ball State University egészségtudományi professzora. „Egy csomagban fertőtlenítőszer, multivitamin és csokoládé és mellé néhány sor nagyon megható és támogató tud lenni – a gesztus számít.”

Végezzünk házimunkát

Aragona szerint már egy kis segítség is sokat jelenthet, különösen azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik túlságosan leterheltek, és nincs idejük azokra az egyszerű dolgokra, amikre korábban igen.

Ha tudunk, mossunk a szerettünkre vagy intézzünk el helyette valamit (persze csak akkor, ha ezzel nem kockáztatjuk a saját egészségünket). Neki valószínűleg nem lesz rá ideje, és ezzel levesszük ezt a mentális terhet a válláról.

Tegyük félre a viccet, és vegyük komolyan a COVID19-et

További, közérthető információk, nem csak egészségügyi szakembereknek itt.