Eredeti cikk dátuma: 2020. május 2.
Eredeti cikk címe: FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: Breastfeeding and COVID-19 For health care workers
Eredeti cikk szerzői: World Health Organization
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.who.int/docs/default-source/maternal-health/faqs-breastfeeding-and-covid-19.pdf?sfvrsn=d839e6c0_5
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): Wouters Krisztina
Lektor(ok): dr. Berta Gabriella
Nyelvi lektor(ok): Rét Anna
Szerkesztő(k): Kovács László

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!


Bevezetés

Ez a GYIK a WHO ideiglenes útmutatójának kiegészítése A súlyos akut légzőszervi betegség (SARI) klinikai ellátása COVID19 gyanúja esetén (2020. március 13 – http://www.who.int/publications-detail/clinical-management-of-severe-acute-respiratory-infection-when-novel-coronavirus-(ncov)-infection-is-suspected) valamint válaszok az ajánlások kapcsán felmerült kérdésekre.

Az ideiglenes útmutató és a GYIK a következőkre reagál:

i.      a COVID19 anyatejen keresztüli átvitelére vonatkozó elérhető bizonyítékok;

ii.     a szoptatás és a bőrkontaktus védő hatásai és

iii.    a nem megfelelő anyatej-helyettesítő tápszer használatból eredő káros hatások.

A GYIK ugyancsak merít a többi csecsemő- és kisgyermektáplálási WHO-ajánlásból és a Működési útmutató a csecsemők etetésére vészhelyzetben (OG-IFE) c. dokumentumból. A döntési fa megmutatja, hogy a szülészeti és társszakmákban dolgozók ezeket az ajánlásokat hogyan tudják használni az anyákkal és családokkal való napi munkájuk során.

1. A COVID19 átadható szoptatással?

A SARS-CoV-2-t a mai napig nem mutatták ki egyetlen igazoltan/feltételezetten fertőzött anya tejében sem. Emiatt valószínűtlennek tűnik, hogy a COVID19 átvihető lenne a szoptatással vagy az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya lefejt tejének az adásával. A kutatók tovább vizsgálják a igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anyák anyatejét.

2. Szoptassanak-e a COVID19-cel erősen érintett közösségekben az anyák?

Igen. A szoptatás minden társadalmi-gazdasági helyzetben javítja a halandósági mutatókat, továbbá élethosszig tartó egészségi és fejlődési előnyöket biztosít az újszülötteknek és a csecsemőknek. A szoptatás az anyák egészségi állapotát is javítja. Ezzel szemben sem az anyatejen keresztül, sem a szoptatással nem észlelték a COVID19 átvitelét. A szoptatás abbahagyását vagy időleges felfüggesztését semmi sem indokolja.

3. A szülés után a babát akkor is azonnali bőrkontaktusba kell helyezni és megszoptatni, ha az anya igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött?

Igen. Az azonnali és folytatólagos bőrkontaktus, ideértve a kenguruzást is, javítja az újszülöttek hőszabályozását és más fiziológiai funkcióit, valamint összefüggésbe hozható a neonatális halandóság csökkenésével. Ha az újszülöttet az anyához közel helyezzük, lehetővé tesszük a szoptatás korai kezdeményezését, amely ugyancsak csökkenti a neonatális halandóságot.

A bőrkontaktus és a szoptatás számos előnye lényegesen túlszárnyalja a SARS-CoV-2-vel összefüggésbe hozható betegség és átvitel lehetséges kockázatait.

4. Folytassa-e az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya a szoptatást?

Igen. Nem észlelték a COVID19 átvitelét sem az anyatejen keresztül, sem szoptatással. Az anya szoptatás közben továbbra is tartsa be a megfelelő higiéniai szabályokat, és amennyiben rendelkezésre áll, viseljen orvosi maszkot, hogy a csökkentse a COVID19 cseppfertőzéssel való átvitelének lehetőségét az újszülöttre.

Az anyákat és a családokat tájékoztathatjuk arról, hogy a gyerekekben csak néhány esetben igazolódott a SARS-CoV-2-fertőzés, és e néhány esetből a legtöbben csak enyhe vagy aszimptomatikus lefolyású betegséget tapasztaltak.

Ellenben kiváló minőségű bizonyíték támasztja alá, hogy a szoptatás csökkenti a neonatális, csecsemőkori és gyermekkori halandóságot a fejlett országokban is, és javítja az élethosszig tartó egészséget és fejlődést az összes földrajzi és gazdasági környezetben.

5. Mik a higiéniai ajánlások az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött szoptató anyák számára?

Amennyiben az anya igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött:

 • Rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel, vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítőt, különösen mielőtt megérinti a babát!
  • Szoptatás közben viseljen orvosi maszkot! Fontos, hogy:
  • Cserélje le a maszkot, amint az nedves lesz!
  • Azonnal dobja ki a használt maszkot!
  • Ne használjon többször egy védőmaszkot!
  • Ne érintse meg a maszk elülső felszínét, hátulról oldja ki!
  • Zsebkendőbe tüsszentsen vagy köhögjön, a zsebkendőt azonnal dobja ki, majd használjon alkoholos kézfertőtlenítőt vagy ismételten mosson kezet szappannal és tiszta vízzel!
  • Rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse a felületeket!

6. Folytassa-e a szoptatást az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya, ha nincs orvosi arcmaszkja?

Igen. A szoptatás megkérdőjelezhetetlenül csökkenti a neonatális és újszülöttkori halandóságot, továbbá a csecsemő/gyermek számos élethosszig tartó egészségi és agyi fejlődési előnyhöz jut általa. Orvosi maszk viselése ajánlott a COVID19-tüneteket mutató anyáknak, de ha ez nem is lehetséges, a szoptatást akkor is folytassák. A többi fertőzésmegelőzési szabály, azaz a kézmosás, a felületek tisztítása, a zsebkendőbe tüsszentés vagy köhögés ugyancsak fontos.

Eddig még nem értékelték a nem-orvosi (pl. házilag készített vagy szövetből készült) maszkokat. Jelenleg nem lehetséges sem a viselésük mellett, sem ellene ajánlásokat tenni.

7. Meg kell-e mosnia az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anyának a mellét a szoptatás vagy fejés előtt?

Ha az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya nemrég a fedetlen mellére vagy mellkasára köhögött, óvatosan mossa le a mellét szappannal és meleg vízzel legalább 20 másodpercig a szoptatást megelőzően.

Nem kell minden szoptatás vagy fejés előtt megmosni a mellet.

8. Mi a legjobb módja az újszülött/csecsemő táplálásának, ha az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya nem tud szoptatni?

Az újszülött vagy fiatal csecsemő szoptatásának legjobb alternatívái:

• Lefejt anyatej

 • Az anyatej fejését elsődlegesen kézi fejéssel tanítjuk és csináljuk, elektromos mellszívót csak szükség esetén használva. A kézi fejés és a mellszívó egyformán hatékonyak lehetnek.
  • A fejés módjának kiválasztása az anya preferenciájától, a felszerelés elérhetőségétől, a higiénés körülményektől és a költségektől függ.
  • Az anyatej fejése fontos a tejtermelés fenntartásához is, így az anyák a gyógyulásuk után tudnak szoptatni.
  • Az anya, vagy bárki, aki segít az anyának, mosson kezet az anyatej fejése vagy a mellszívó, illetve a cumisüveg részeinek megérintése előtt, és gondoskodjanak arról, hogy a mellszívót minden használat után megfelelően tisztítsák. (Lásd a 10. kérdést.)

– A gyermeknek a lefejt anyatejet lehetőleg tiszta pohárból és/vagy kanállal (könnyebb a tisztítása) olyan személy adja, akinek nincsenek betegségre utaló tünetei, valamint akivel a baba biztonságban érzi magát. Az anya/gondozó mosson kezet az újszülött/csecsemő táplálása előtt.

• Donor női tej

– Ha az anya nem tud fejni, ám az anyatejgyűjtő állomáson van elérhető tej, táplálhatják a babát donor női tejjel, amíg az anya felépül.

• Ha az anyatej fejése vagy a donor női tej nem megvalósítható vagy elérhető, megfontolandó:

 • A szoptatós dajka (lásd a 11. kérdést)
  • Az anyatej-helyettesítő tápszer, ha biztosítható a megfelelő elkészítés, a biztonság és a folyamatos elérhetőség.

9. Biztonságos-e az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya lefejt anyatejét adni?

Igen. A SARS-CoV-2-t a mai napig nem mutatták ki egyetlen igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya tejében sem. Valószínűtlen, hogy a vírus átvihető az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya lefejt tejével.

10. Szükségesek-e a mellszívóval, az anyatejtárolókkal vagy a táplálásra használt edényekkel való bánásmódra rendkívüli szabályok, ha az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya a babájának fej?

Még ha nem is vesszük számításba a COVID19-et, akkor is minden egyes használat után megfelelően meg kell tisztítani a mellszívókat, az anyatejtárolókat és a tápláláshoz használt edényeket.

 • A mellszívót/tárolókat minden használat után folyékony szappannal (mosogatószerrel) és meleg vízzel kell elmosni. Forró vízzel 10-15 másodpercig kell öblíteni.
  • Néhány mellszívó alkatrészei betehetők a mosogatógép felső fiókjába (ha van ilyen). Nézze meg a használati utasítást, mielőtt így tenne!

11. Javasolható-e szoptatós dajka, amennyiben az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya nem tud szoptatni vagy fejni?

A szoptatós dajkaság opció lehet, attól függően, hogy ez az anya/család számára mennyire elfogadható. Ezenkívül az országos ajánlásokat, a kulturális elfogadhatóságot, a szoptatós dajkák és az anyákat/szoptatós dajkákat támogató ellátások elérhetőségét is figyelembe kell venni.

 • A HIV-vel sújtott területeken a potenciális szoptatós dajkákat az országos irányelvek figyelembevételével, ha vannak ilyenek, HIV-tanácsadásra és gyorstesztre kell küldeni. Vizsgálati lehetőség hiányában készüljön HIV-kockázatelemzés, ha ez kivitelezhető. Ha a HIV-kockázatelemzés/tanácsadás nem lehetséges, tegyék lehetővé és támogassák a szoptatós dajkaságot. Biztosítson tanácsadást arról, hogy a szoptatás időszakában hogyan kerülhető el a HIV-fertőzés.
  • A legfiatalabb csecsemők álljanak a szoptatós dajkasági prioritási lista élén.

12. Mikor kezdheti újra a szoptatást az az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya, aki vagy túlságosan beteg volt a szoptatáshoz, vagy más betegség miatt nem tudott szoptatni?

Amint az anya elég jól érzi magát a szoptatáshoz, el is kezdhet szoptatni. Az igazolt/feltételezhető SARS-CoV-2-fertőzés után nincs meghatározott várakozási időtartam. Nincs arra bizonyíték, hogy a szoptatás megváltoztatja az anyánál a COVID19 klinikai lefolyását.

A teljes felépülés biztosításához támogatni kell az általános egészségi állapotát és a táplálkozását. Továbbá támogatni kell a szoptatás kezdeményezésében vagy a relaktációban.

13. A SARS-CoV-2-vizsgálat eredménye megváltoztatja-e az csecsemő- és kisgyermektáplálási ajánlásokat?

A SARS-CoV-2-vizsgálatnak nincs közvetlen következménye a csecsemő- és kisgyermektáplálással összefüggő döntésekre.

Mindamellett igazolt SARS-CoV-2 esetén az anya kövesse a megfelelő és ajánlott higiéniai előírásokat abban az időszakban, amikor valószínűleg fertőző,

azaz amíg tünetei vannak vagy a tünetek megjelenése utáni 14 napban, a hosszabb időszak figyelembevételével.

14. Tanácsolható-e az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött szoptató anyának, hogy a szoptatás után pótoljon anyatej-helyettesítő tápszerrel?

Nem. Ha az anya igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött és szoptat, nem szükséges a szoptatás után anyatej-helyettesítő tápszerrel pótolnia. A szoptatás utáni pótlás csökkenti az anya által termelt tejmennyiséget. A szoptató anyákat tájékoztatni és segíteni kell az optimális pozicionálásban és mellretapadásban a megfelelő tejtermelés biztosításához. Az anyákat tájékoztatni kell az igény szerinti táplálásról és a vélt elégtelen tejtermelésről, továbbá arról, hogy hogyan reagáljanak a csecsemők éhségjeleire azért, hogy a szoptatás gyakoriságát növelni tudják.

15. Melyek azok a legfontosabb információk, amelyeket el kell mondani annak az anyának, aki szeretne szoptatni, de fél attól, hogy megfertőzi SARS-CoV-2-vel a csecsemőjét?

A tanácsadás részeként el kell ismerni az anya vagy a család COVID19-re vonatkozó aggodalmát és a következőket lehet mondani:

 1. A SARS-CoV-2-t nem mutatták ki egyetlen igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anya tejében sem, és egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus szoptatás útján terjedne.
 2. Az újszülöttek és a csecsemők a SARS-CoV-2-fertőzés alacsony kockázati csoportjába tartoznak. A kisgyermekek között csak néhány esetben igazolódott a SARS-CoV-2-fertőzés, és e néhány esetből a legtöbben csak enyhe vagy aszimptomatikus lefolyású betegséget tapasztaltak.
 3. A szoptatás és a bőrkontaktus szignifikánsan csökkenti az újszülöttek és fiatal csecsemők között az elhalálozás kockázatát, továbbá azonnali és élethosszig tartó egészségi és fejlődési előnyöket biztosít. A szoptatás ugyancsak csökkenti a mell- és a petefészekrák kockázatát az anyánál.
 4. A szoptatás számos előnye lényegesen túlszárnyalja a SARS-CoV-2-vel összefüggésbe hozható betegség és átvitel lehetséges kockázatait.

16. Biztonságosabb az anyatej-helyettesítő tápszer a csecsemőknek, ha az anya igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött?

Nem. Az újszülöttek és a csecsemők anyatej-helyettesítő tápszerekkel táplálása minden körülmények között kockázatokkal jár együtt.

Az anyatej-helyettesítő tápszerrel összefüggésbe hozható kockázatok növekszenek, ha az otthoni és a közösségi feltételek hiányosak, pl. limitált hozzáférés az egészségügyi szolgáltatásokhoz, ha a baba rosszul lesz, limitált hozzáférés a tiszta vízhez, az anyatej-helyettesítő tápszerhez való hozzáférés nehéz vagy nem garantált, nem megfizethető és nem fenntartható.

A szoptatás számos előnye lényegesen túlszárnyalja a SARS-CoV-2-vel összefüggésbe hozható betegség és átvitel lehetséges kockázatait.

17. Melyik időszakra vonatkoznak a WHO Szoptatás és COVID19 ajánlásai?

Az igazoltan/feltételezhetően SARS-CoV-2-fertőzött anyák csecsemőinek ellátásáról és táplálásáról szóló útmutató arra az időszakra vonatkozik, amikor az anya valószínűleg fertőző, azaz amíg tünetei vannak, vagy 14 nappal a tünetek megjelenése utánig, a hosszabb időszak figyelembevételével.

18. Miért tűnnek különbözőnek az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anyákra és csecsemőikre, illetve az általános népességre vonatkozó fizikai távolságtartási ajánlások?

A fizikai távolságtartás fenntartására vonatkozó felnőtteknek és idősebb gyermekeknek szóló ajánlások a tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött személyekkel való kapcsolatok és a vírus lehetséges átvitelének csökkentését célozzák meg. Ez a stratégia csökkenti a COVID19 általános előfordulását és azokét a felnőttekét, akiknél a betegség súlyosabb formát ölt.

Az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anyák csecsemőinek és kisgyermekeinek ellátásáról és táplálásáról szóló ajánlások célja pedig az, hogy javítsák az újszülöttek és a csecsemők azonnali és későbbi túlélési esélyeit, egészségét és fejlődését. Ezen ajánlások figyelembe veszik a csecsemőknél a SARS-CoV-2 valószínűségét és lehetséges kockázatait, továbbá a súlyos betegség és a halál kockázatait, ha a csecsemőket nem szoptatják, vagy ha az anyatej-helyettesítő tápszereket nem megfelelően használják, valamint a szoptatás és bőrkontaktus védő hatásait is.

Általában az újszülöttek és a csecsemők a SARS-CoV-2-fertőzés alacsony kockázati csoportjába tartoznak. A gyermekekben csak néhány esetben igazolódott a SARS-CoV-2-fertőzés, és e néhány esetből a legtöbben csak enyhe vagy aszimptomatikus lefolyású betegséget tapasztaltak. A szoptatás számos előnye lényegesen túlszárnyalja a SARS-CoV-2-vel összefüggésbe hozható betegség és átvitel lehetséges kockázatait.

19. Rendben van-e, hogy az egészségügyi intézmények ingyenes tápszerszállítmányokat fogadjanak el az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anyák csecsemői számára?

Nem. Az anyatej-helyettesítő tápszerek adományait sem felkutatni, sem keresni nem szabad. Ha szükséges, a készleteket a felmért igények alapján kell beszerezni. Az adományozott tápszer sokszor különböző minőségű, rossz fajtájú, a szükségletekhez képest nem megfelelő mennyiségben szállított, rossz nyelven címkézett, nem kíséri babakészlet, válogatás nélkül szétosztott, nem csak az kap belőle, akinek szüksége van rá, nem fenntartható és a kockázatok csökkentéséhez túl sok időt és erőforrásokat vesz igénybe.

20. Miért különbözik az igazoltan/feltételezetten SARS-CoV-2-fertőzött anyák esetében az anya–csecsemő kapcsolatra és szoptatásra vonatkozó WHO-ajánlás néhány országos és szakmai szervezet ajánlásától?

A WHO anya–csecsemő kapcsolatra és szoptatásra vonatkozó ajánlásai nemcsak a csecsemő SARS-CoV-2-vel fertőződésének kockázatát, hanem a nem-szoptatással összefüggésbe hozható súlyos morbiditás és mortalitás kockázatát vagy az anyatej-helyettesítő tápszerek nem megfelelő használatát és a bőrkontaktus és szoptatás védőhatását is teljes körűen mérlegelik és ezeken alapulnak.

Más szervezetek ajánlásai talán csak a SARS-CoV-2-átvitel megelőzésére fókuszálnak a bőrkontaktus és a szoptatás jelentőségének teljes körű mérlegelése nélkül.

www.who.int/news-room/q-a-detail/ q-a-on-covid-19-and-breastfeeding

Felelősségi nyilatkozat:

A jelen dokumentumban megtalálható válaszok a WHO kiadványaiból és az Intézményközi munkacsoport dokumentumai közül az Operatív útmutatásból (a csecsemők és kisgyermekek vészhelyzetben történő etetéséről) származnak. A WHO ideiglenes útmutatóját a WHO globális, szakorvosokból és SARS, MERS, súlyos influenza vagy SARS-CoV-2 által fertőzött betegek ellátásában járatos orvosokból álló hálózata fejlesztette.

Kérdéseket az outbreak@who.int címre várunk, a címsorban a „COVID-19 clinical question” szöveggel.

Döntési fa szoptatáshoz a COVID19 összefüggésében: