Eredeti cikk dátuma: 2020. március 16.
Eredeti cikk címe: Irish-developed kit confirms infection in 15 minutes
Eredeti cikk szerzői: Laura Lynott
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.independent.ie/world-news/coronavirus/irish-developed-kit-confirms-infection-in-15-minutes-39046582.html?fbclid=IwAR3HVHz_2sS1rT35eZul-y5vHve4wwQbfT9QZ3QAyupxDLAFd-zjBXGocUo&utm_source=Alumni%20Ezine%20March%202020&utm_campaign=308597cdd3-EMAIL_CAMPAIGN_2019_11_14_11_47_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_46a7b13ef8-308597cdd3-616207437
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): Béres-Deák Rita
Lektor(ok): dr. Serly Julianna
Nyelvi lektor(ok): Bugár-Buday Orsolya
Szerkesztő(k): Lehoczki-Bárány Réka

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!


Akár egy héten belül megjelenhetnek a piacon az első termékek

teszt
Minták a hagyományos kithez, amely hosszabb idő alatt mutatja ki az eredményt. Fotó: PA

Egy ír cég hamarosan piacra dob egy Covid19 gyorsteszt-kitet, amely 15 percen belül ki tudja mutatni az eredményt, így „klinikai fegyver” lehet a koronavírus elleni küzdelemben.

A teszt ugyanazt a technológiát alkalmazza, mint a terhességi tesztek, és bár még csak kísérleti fázisban van, a tesztelési időt négy óráról 15 percre csökkentheti.

Az Assay Genie, a Reagent Genie csoport tagja, a POC (Point of Care) gyorsteszteket heteken belül forgalomba hozza az egész világon. Colm Ryan biokémikus, az Assay Genie ügyvezető igazgatója szerint néhány ír kórház már kapcsolatba lépett velük, hogy kipróbálják a terméket.

A teszt egyetlen vércseppből szűr, és Seán Mac Fhearraigh, a cég társalapítója és műszaki igazgatója szerint „klinikai fegyver lehet a vírus terjedése elleni küzdelemben.”

Ryan és Mac Fhearraigh az UCD-n (University College Dublin) ismerkedtek meg, amikor biokémiát tanultak.

Mindkettejüknek doktori fokozata van biokémiából, és miután már a járvány elején megértették, hogyan terjedhetett el a vírus olyan gyorsan a kínai Vuhan tartományban, ahol először azonosították, kifejlesztették ezt a tesztet.

„Azonnal elkezdtünk ezen dolgozni, amint értesültünk a koronavírusról, ugyanis vannak kapcsolataink Kínában” – mondta Ryan (Tipperary megye). „Ezért járhattunk mindenki előtt.”

„Úgyhogy egy partnercéggel együttműködve fejlesztettük ki a kitet, amely diagnosztikai célokra már megkapta a CE-jelölést Írországban.”

„Ezt a csatát együtt kell megvívnunk.”

„Kicsit hasonlít egy háborúhoz, de ha összetartunk, túl fogunk jutni rajta.”

A kit laterális immunpróbával mutatja ki a Covid19-et egyetlen csepp vérből.

Jelenleg a vírus kimutatására a bonyolultabb, kvantitatív valós idejű PCR-módszert használják, amellyel négy óra alatt adható eredmény.

Az Assay Genie kitje aranykolloid immunkromatográfiával mutatja ki a vírust és az antitesteket az emberi vérből, szérumból és plazmából.

Pozitív eredmény esetén a teszten színváltozás történik.

A teszt egyelőre még csak kutatási célra használható, de Ryan szerint számos kórház vette már fel velük a kapcsolatot Írországból, az Egyesült Királyságból és más országokból.

„Az első adag teszttel ingyenes vizsgálatokat végeznek. Hét napon belül tudjuk teljesíteni a rendeléseket.”

„Sok frontvonalban dolgozóval állunk kapcsolatban, különösen gyógyszertári dolgozókkal.”

„Olyan eszközre van szükségünk, amellyel gyorsan reagálhatunk a vírusra.”

„A jelenleg használt tesztkitek alapanyagaiból világszerte hiány mutatkozik.”

„És azt hiszem, sokan fel sem mérik, milyen óriási feladat a tesztelés.”

Ryan szerint azokat, akik tüneteket mutatnak, mindenképpen le kellene tesztelni, és gyorsteszteket kellene végezni azokon az egészségügyi dolgozókon, akik közvetlenül részt vesznek a válságkezelésben.

Több nagyvállalat is érdeklődött a gyorstesztek iránt, mivel aggódnak amiatt, hogy munkavállalóik önkéntes karanténban, otthonról dolgoznak.

A megfázásos tüneteket mutató munkatársak gyorstesztes szűrésével ki lehetne zárni a koronavírus-fertőzést, illetve jelezni lehetne, ha orvosi segítségre van szükség.

Ryan szerint az idős és veszélyeztetett emberekről gondoskodók számára is biztosítani kellene, hogy könnyebben hozzáférhessenek a tesztekhez.

Azt is hozzátette, hogy a gyorsteszteket csak háziorvosoknak vagy más egészségügyi dolgozóknak kellene használniuk.

Irish Independent

Információk a COVID19 globális hatásáról itt.

Elfogadták az első CRISP tesztet az USA-ban, a cikk itt. (angol)