Eredeti cikk dátuma: 2020. március 16.
Eredeti cikk címe: Clinical Utility and Technique for Lung Ultrasound in COVID-19 Cases
Eredeti cikk szerzői: Daniel J. Kim, MD FRCPC
Eredeti cikk elérhetősége: https://clarius.com/en_gb/clinical-utility-and-technique-for-lung-ultrasound-in-covid-19-cases/
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): Kovács László
Lektor(ok): Bugár-Buday Orsolya
Nyelvi lektor(ok):
Szerkesztő(k): Lehoczki-Bárány Réka, Novák Zsuzsanna

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!


Az új koronavírus 2019. decemberi vuhani felbukkanása és az ezt követő 2020. márciusi világjárvánnyá alakulása óta növekvő érdeklődés mutatkozik a tüdőultrahang felhasználása iránt a COVID19 diagnosztikájában és kezelésében.

Szűrés

Figyelembe véve, hogy az ultrahangos képalkotó eljárás által talált jelek nem specifikusak, a klinikai értelemben jó állapotúnak minősülő, enyhe tüneteket mutató beteg esetében a tüdőultrahangnak nincs szerepe. Ezeket a betegeket a helyi közegészségügyi-járványügyi előírásoknak megfelelően orrgaratból vett mintán végzett RT-PCR vizsgálattal kell tesztelni.

Leírtak olyan eseteket, amikor az első negatív RT-PCR ellenére a betegek mellkas-CT-je a COVID19-re jellemző eltéréseket mutatott. A későbbiekben a megismételt RT-PCR tesztek mind az öt páciens esetében pozitív eredményt mutattak. A tüdőultrahang olyan betegek esetében jelenthet segítséget, akiknél bár az RT-PCR teszt negatív, de nagy a COVID19 klinikai valószínűsége, és jellemző ultrahang-elváltozásokat mutatnak. 1

Az ultrahangvizsgálat technikája

Két kisebb, a COVID19 tüdőultrahangos eltéréseit leíró tanulmány 12 mezős megközelítést alkalmaz. 2-3 Az elülső és hátsó hónaljvonal mentén mindkét tüdőt 3 részre osztjuk: anterior, lateralis és posterior területekre. E területek mindegyike további felső és alsó mezőre oszlik, így mindkét tüdő összesen 6-6 területtel ábrázolódik. A vizsgálat érzékenységének maximalizálása céljából a területek lehető legnagyobb részét célszerű megjeleníteni.

A pleurális és szubpleurális eltérések felismeréséhez lineáris transducer használata javasolt. A B-vonalak vizsgálatára jobb a konvex (hasi) vagy a phased array (kardiális) vizsgálófej. A tüdő vizsgálatát a pleuravonal kontúrjára merőlegesen kell végezni.

Diagnózis

A 20 páciens vizsgálatára épülő két kisebb tanulmány mindegyike a következő ultrahangos eltéréseket írja le COVID19-ben: 2-3

Változó megjelenésű B-vonalak (fokális, multifokális, összefolyó)

Szubpleurális konszolidáció

tüdőultrahang kép 1
@drmarcogarrone: https://twitter.com/drmarcogarrone/status/1236256917800050688

Nagyobb konszolidációk helyenként levegő-bronchogramokkal

Megvastagodott pleura és a pleuravonal szabálytalanságai

Gyakori az eltérések multilobáris megoszlása. Az ultrahangos B-vonalak megfelelnek a mellkas CT-n látható tejüveghomályoknak. A pleurális beszűrődések (kisebb lokális beszűrődésektől eltekintve) ritkák. Az eltérések leggyakrabban a posterior és az inferior tüdőmezőkben ábrázolódnak.

A fertőzés korai szakaszában az ultrahangon főleg fokális B-vonalakat találunk. A betegség előrehaladtával a B-vonalak multifokálissá és összefolyóvá válnak, a továbbiakban pedig egyértelmű konszolidációvá alakulnak. A gyógyulás során ismét megjelennek az A-vonalak.

A tüdő ultrahang-vizsgálatának szenzitivitása és specificitása COVID19 esetén még nem került meghatározásra. A vizsgálat specificitása valószínűleg alacsony, mivel a B-vonalak jelenléte bármely más, a tüdő interstíciumát érintő tüdőbetegségre is jellemző (például tüdőödéma, pneumonitis, vírusos tüdőgyulladás, tüdőfibrózis, ARDS).

Felmerült, hogy légzési elégtelenségben szenvedő betegnél a normál tüdőultrahang kizárja COVID19 meglétét. Végül, de nem utolsósorban a tüdőultrahang kiegészítő információt nyújt a teljes klinikai kép kialakításához.

Utánkövetés – Monitoring

A Gruppo Italiano per la Valutazione degli interventi in Terapia Intensiva (GIVITI) március 10-i ülésének jegyzőkönyve beszámol az intenzív ellátásban részesülő COVID19 betegekkel kapcsolatos tapasztalatokról. 4 Monitorozási szempontból úgy tűnik, hogy a tüdőultrahangon diffúz B-vonalmintázatot mutató betegek jól reagálnak PEEP-re. Posterolateralis és inferior területeken lévő konszolidációk esetén a beteg hasra fordítása tűnik kedvező hatásúnak.

Irodalomjegyzék

1. Xie X, Zhong Z, Zhao W, et al. Chest CT for Typical 2019-nCoV Pneumonia: Relationship to Negative RT-PCR Testing. Radiology 2020;200343. doi:10.1148/radiol.2020200343.

2. Huang Y,  Wang S, Liu Y, et al. A preliminary study on the ultrasonic manifestations of peripulmonary lesions of non-critical novel coronavirus pneumonia (COVID-19). SSRN 2020. doi:10.2139/ssrn.3544750.

3. Peng Q, Wang X, Zhang L. Findings of lung ultrasonography of novel corona virus pneumonia during the 2019–2020 epidemic. Intensive Care Med 2020. doi:10.1007/s00134-020-05996-6.

4. Gruppo italiano per la Valutazione degli interventi in Terapia Intensiva (GIVITI). COVID ITU Patients – Italian Experience. March 3, 2020. 

További információ tüdőultrahangról itt.