Eredeti cikk dátuma: 2020. március 16.
Eredeti cikk címe: Clinical Utility and Technique for Lung Ultrasound in COVID-19 Cases
Eredeti cikk szerzői: Daniel J. Kim, MD FRCPC
Eredeti cikk elérhetősége: https://clarius.com/clinical-utility-and-technique-for-lung-ultrasound-in-covid-19-cases/
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): Legendi Zsuzsanna
Lektor(ok): dr. Zergi Nóra
Nyelvi lektor(ok): Bugár-Buday Orsolya
Szerkesztő(k): Kovács László

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!Az új koronavírus 2019. decemberi vuhani felbukkanása és az ezt követő 2020. márciusi világjárvánnyá alakulása óta növekvő érdeklődés mutatkozik a tüdőultrahang felhasználása iránt a COVID19 diagnosztikájában és kezelésében.

Szűrés

Figyelembe véve, hogy az ultrahangos képalkotó eljárás által talált jelek nem specifikusak, a klinikai értelemben jó állapotúnak minősülő, enyhe tüneteket mutató beteg esetében a tüdőultrahangnak nincs szerepe. Ezeket a betegeket a helyi közegészségügyi-járványügyi előírásoknak megfelelően orrgaratból vett mintán végzett RT-PCR vizsgálattal kell tesztelni.

Leírtak olyan eseteket, amikor az első negatív RT-PCR ellenére a betegek mellkas-CT-je a COVID19-re jellemző eltéréseket mutatott. A későbbiekben a megismételt RT-PCR tesztek mind az öt páciens esetében pozitív eredményt mutattak. A tüdőultrahang olyan betegek esetében jelenthet segítséget, akiknél bár az RT-PCR teszt negatív, de nagy a COVID19 klinikai valószínűsége, és jellemző ultrahang-elváltozásokat mutatnak. <1>

Az ultrahangvizsgálat technikája

Két kisebb, a COVID19 tüdőultrahangos eltéréseit leíró tanulmány 12 mezős megközelítést alkalmaz. <2,3> Az elülső és hátsó hónaljvonal mentén mindkét tüdőt 3 részre osztjuk: anterior, lateralis és posterior területekre. E területek mindegyike további felső és alsó mezőre oszlik, így mindkét tüdő összesen 6-6 területtel ábrázolódik. A vizsgálat érzékenységének maximalizálása céljából a területek lehető legnagyobb részét célszerű megjeleníteni.

A pleurális és szubpleurális eltérések felismeréséhez lineáris transducer használata javasolt. A B-vonalak vizsgálatára jobb a konvex (hasi) vagy a phased array (kardiális) vizsgálófej. A tüdő vizsgálatát a pleuravonal kontúrjára merőlegesen kell végezni.

Diagnózis

A 20 páciens vizsgálatára épülő két kisebb tanulmány mindegyike a következő ultrahangos eltéréseket írja le COVID19-ben: <2,3>

Változó megjelenésű B-vonalak (fokális, multifokális, összefolyó)

Tüdőultrahang: Változó megjelenésű B-vonalak (fokális, multifokális, összefolyó)
@giovlpicelli: https://twitter.com/giovolpicelli/status/1238470459680870401

Szubpleurális konszolidáció

Tüdőultrahang: Szubpleurális konszolidáció
@drmarcogarrone: https://twitter.com/drmarcogarrone/status/1236256917800050688

Nagyobb konszolidációk helyenként levegő-bronchogramokkal

Tüdőultrahang: Nagyobb konszolidációk helyenként levegő-bronchogramokkal
@PARADicmSHIFT: https://twitter.com/PARADicmSHIFT/status/1238357156463869953

Megvastagodott pleura és a pleuravonal szabálytalanságai

Tüdőultrahang: Megvastagodott pleura és a pleuravonal szabálytalanságai
@yaletung: https://twitter.com/yaletung/status/1238059289094295552

Gyakori az eltérések multilobáris megoszlása. Az ultrahangos B-vonalak megfelelnek a mellkas CT-n látható tejüveghomályoknak. A pleurális beszűrődések (kisebb lokális beszűrődésektől eltekintve) ritkák. Az eltérések leggyakrabban a posterior és az inferior tüdőmezőkben ábrázolódnak.

A fertőzés korai szakaszában az ultrahangon főleg fokális B-vonalakat találunk. A betegség előrehaladtával a B-vonalak multifokálissá és összefolyóvá válnak, a továbbiakban pedig egyértelmű konszolidációvá alakulnak. A gyógyulás során ismét megjelennek az A-vonalak.

A tüdő ultrahang-vizsgálatának szenzitivitása és specificitása COVID19 esetén még nem került meghatározásra. A vizsgálat specificitása valószínűleg alacsony, mivel a B-vonalak jelenléte bármely más, a tüdő interstíciumát érintő tüdőbetegségre is jellemző (például tüdőödéma, pneumonitis, vírusos tüdőgyulladás, tüdőfibrózis, ARDS).

Felmerült, hogy légzési elégtelenségben szenvedő betegnél a normál tüdőultrahang kizárja COVID19 meglétét. Végül, de nem utolsósorban a tüdőultrahang kiegészítő információt nyújt a teljes klinikai kép kialakításához.

Utánkövetés – Monitoring

A Gruppo Italiano per la Valutazione degli interventi in Terapia Intensiva (GIVITI) március 10-i ülésének jegyzőkönyve beszámol az intenzív ellátásban részesülő COVID19-betegekkel kapcsolatos tapasztalatokról.

Monitorozási szempontból úgy tűnik, hogy a tüdőultrahangon diffúz B-vonalmintázatot mutató betegek jól reagálnak PEEP-re. Posterolateralis és inferior területeken lévő konszolidációk esetén a beteg hasra fordítása tűnik kedvező hatásúnak.

Irodalomjegyzék

1. Xie X, Zhong Z, Zhao W, et al. Chest CT for Typical 2019-nCoV Pneumonia: Relationship to Negative RT-PCR Testing. Radiology 2020;200343. doi:10.1148/radiol.2020200343.

2. Huang Y,  Wang S, Liu Y, et al. A preliminary study on the ultrasonic manifestations of peripulmonary lesions of non-critical novel coronavirus pneumonia (COVID-19). SSRN 2020. doi:10.2139/ssrn.3544750.

3. Peng Q, Wang X, Zhang L. Findings of lung ultrasonography of novel corona virus pneumonia during the 2019–2020 epidemic. Intensive Care Med 2020. doi:10.1007/s00134-020-05996-6.

4. Gruppo italiano per la Valutazione degli interventi in Terapia Intensiva (GIVITI). COVID ITU Patients – Italian Experience. March 3, 2020. Available at: https://www.dropbox.com/s/r2ca63ckaimp1f6/COVID%20ITU%20Patients%20Italian%20Experience.docx?dl=0