Eredeti cikk dátuma: 2020. április 9.
Eredeti cikk címe: Should Infants Be Separated from Mothers with COVID-19? First, Do No Harm
Eredeti cikk szerzői: Alison Stuebe
Eredeti cikk elérhetősége: https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/BFM.2020.29153.ams
Eredeti cikk státusza:
Fordító(k): Nagy Mihály
Lektor(ok): dr. Berta Gabriella
Nyelvi lektor(ok):
Szerkesztő(k): Szemők Ildikó

Figyelem! Az oldalon megjelenő cikkek esetenként politikai jellegű megnyilvánulásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem tekinthetők a fordítócsoport politikai állásfoglalásának, kizárólag az eredeti cikk írójának véleményét tükrözik. Fordítócsoportunk szigorúan politikamentes, a cikkekben esetlegesen fellelhető politikai tartalommal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállal, diskurzust, vitát, bizonyítást vagy cáfolatot nem tesz közzé.

Az oldalon található információk nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!


A koronavírus-járvány az élet minden területét érinti, a születés utáni első óráktól, napoktól kezdve. Annak érdekében, hogy „ellaposítsuk a görbét”, néhányan amellett érvelnek, hogy az elővigyázatosság azt diktálja, válasszuk el az újszülötteket azoktól az anyáktól, akik COVID-19-gyanúsnak vagy igazoltan fertőzöttnek számítanak, hogy csökkentsük az anyáról az újszülöttekre terjedő átvitel esélyét.

Kevés adat áll rendelkezésre, a születés utáni első napokra vonatkozó ajánlások pedig eltérőek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)1 ajánlása a csecsemők és a COVID-19-gyanús vagy igazoltan fertőzött édesanyák ellátásával kapcsolatban: „meg kellene teremteni a lehetőséget az együtt maradásra és a közvetlen bőrkontaktusra, a kenguruzásra és a rooming-inre.” A szoptatás nagyon ajánlott, ismerve annak élethosszig tartó jelentőségét az anya és a csecsemő egészségére nézve. Az anyákat ösztönzik a kézmosásra, köhögés esetén a maszkviselésre, és arra, hogy rutinszerűen fertőtlenítsék azokat a területeket, amelyeket megérintettek.

Az Amerikai Egyesült Államok Járványvédelmi Központja (CDC)2 azt tanácsolja, hogy a létesítmények „fontolják meg az anyák és csecsemőik átmeneti különválasztását” addig, amíg az anya már nem számít fertőzőnek. A különválasztás alatt a CDC ajánlása szerint az anyák fejjék le az anyatejüket, hogy egy egészséges gondozó azzal etesse az újszülöttet. Amennyiben az anya a rooming-int részesíti előnyben, vagy a létesítmény korlátai miatt ez elkerülhetetlen, leírják azokat a lépéseket, amelyek megtételével csökkenthetők a kockázatok. A CDC továbbá javasolja, hogy az „időleges különválasztás előnyeit és hátrányait beszéljék át egy egészségügyi csapattal”, de ezt nem fejti ki részletesen.

Naponta érkeznek új adatok, és mire ez a cikk megjelenik, lehet, már teljesen más lesz érvényes. Mindenesetre 2020. március végén mik lehetnek az átmeneti különválasztás előnyei és hátrányai?

A különválasztás előnye, hogy minimalizálja a SARS-CoV-2-nek az anyáról a csecsemőre történő átvitelének a kockázatát a kórházi tartózkodás ideje alatt. Ha azonban a cél az anya és gyermeke egészsége és jólléte a születés utáni hónapokban, akkor felmerülnek további szempontok.

 1. A különválasztás nem biztos, hogy megelőzi a fertőzést. Egy március végén megjelentetett tanulmány szerint a kínai Wuhanban a COVID-19-es anyák 33 újszülöttje közül 3 lett pozitív SARS-CoV-2-re; a kicsiket császárral segítették világra és szigorú izolációs óvintézkedések mellett foglalkoztak velük.3 Még ha a különválasztás meg is előzi a fertőzést az anya kórházi tartózkodása alatt, ez semmit mond el arról, mi lesz az újszülött vírusterhelésével, miután elbocsátják a kórházból. Különösen, ami a közösségi távolságtartást és az utazási korlátozásokat illeti, kevés családnak van annyi erőforrása, hogy otthon elkülönítse az újszülöttet, és felettébb valószínű, hogy a háztartás egyéb tagjai megfertőződnek. A kórházi különválasztás tehát késleltetheti, de nem akadályozhatja meg az újszülött fertőződését.
 2. A bőrkontaktus megzavarása felborítja az újszülött élettani értékeit. Azoknak az újszülötteknek, akiket különválasztanak az anyjuktól, gyorsabb a szívverésük, nagyobb a légzésszámuk, és alacsonyabb a glükózszintjük, mint azoknak a babáknak, akikkel bőrkontaktust tartanak fenn.4 Ez még azokra az újszülöttekre is igaz, akik inkubátorban fekszenek. Egy randomizált, ellenőrzött vizsgálatban 1200-2199 g közötti súlyú újszülöttek közül (akik között voltak olyan babák is, akikkel bőrkontaktust tartanak fent) 17%-nál tapasztaltak objektív szempontok szerint mért nyugtalanságot, szemben a hagyományos inkubátorban tartott újszülötteknél tapasztalható 92%-kal.5 Egy következő vizsgálatban az időre született babáknál, a bőrkontaktusos (egy óra bőrkontaktusban) és a „bölcsőben egyedül” (egy óra elválasztva) állapotokat összehasonlítva a különválasztás 176%-kal növelte a stresszszintet.6 Ahogy a Brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium megjegyezte; „az anya és az egészséges újszülött elővigyázatosságból történő, rutinszerű különválasztását nem szabadna félvállról kezelni, mert ez hátrányosan érintheti a szoptatást és a kötődést”.7 A különválasztás jelentős stresszkiváltó ok az újszülötteknél, és azoknál a babáknál, akiket már megfertőzött a SARS-CoV-2, a különválasztás súlyosbíthatja a betegség lefolyását.
 3. A különválasztás az anyákat is stresszeli. Amikor az anyák kenguruztak babájukkal az újszülött intenzív terápiás részlegen, a szívverésük, a nyálkortizol- és a stresszszintjük csökkent.8 Az anyák különválasztása a csecsemőjüktől, különösen akkor, amikor pandémiás betegséggel diagnosztizálják őket, nagymértékű szenvedést okozhat, és az ezzel járó fiziológiai stressz súlyosbíthatja a betegség lefolyását.
 4. A különválasztás belezavar a csecsemő anyatejellátásába, megzavarva ezzel a veleszületett, különleges immunvédelmet. A szoptatás a baba első oltása, és a bőrkontaktus fontos a csecsemő mikrobiomjának baktériumokkal történő betelepítése szempontjából. Az anyai antigén-bemutatásra kialakult speciális antitestek 7 napon belül megjelennek az anyatejben9, megvédve ezzel a babát a fertőzéstől. Ezen túlmenően, az emberi tej számos oligoszacharidot és veleszületett immunfaktort tartalmaz, amelyek csökkentik a vírusfertőzések hatását.
 5. A korai különválasztás megzavarja a szoptatást, a szoptatás mellőzése pedig növeli annak kockázatát, hogy a csecsemők tüdőgyulladással kórházba kerülnek. A korai különválasztás csökkenti a szoptatás időtartamát ahhoz képest, ha az anyákat és a csecsemőket együtt hagyjuk. Amikor pedig a csecsemőket nem szoptatják, 3,6-szor nagyobb eséllyel kerülnek kórházba tüdőgyulladással, összehasonlítva azokkal a babákkal, akik kizárólag anyatejen élnek +/- 4 hónapig.10 Az újszülött és az anya szülés utáni azonnali elválasztása sérülékenyebbé teheti a csecsemőt a súlyos légúti fertőzésekkel szemben, beleértve a COVID-19-et, életének első évében.
 6. A különválasztás megkettőzi az egészségügy terheit. Az anya és a gyermek különválasztása kétszer annyi erőforrást igényel: két kórházi szobát, két ellátó személyzetet, és két készlet egyéni védőfelszerelést (EVF) minden alkalommal, amikor egy gondozó belép vagy elhagyja a szobát. A kórházak túlzsúfoltsága és az EVF veszélyes hiánya idején ez mélyen aggasztó.

Az Egyesült Államokban a technológia és a klinikai tudomány alkalmazása számít normálisnak régóta, míg a bőrkontaktus és a közös szoba ellenkezik ezzel. Ezzel szemben a WHO egészségügyi szakemberei emlékeztetnek a humán immundeficiencia-vírus (HIV) okozta szerzett immunhiányos szindróma (AIDS) járványra, ahol a szoptatást helyettesítő eljárások ajánlása pusztító következményekkel járt az alacsony jövedelmű országokban.11 Ezen tanulmány írásának pillanatában nincs arra vonatkozó bizonyítékunk, hogy a korai különválasztás javítaná az esélyeket. Ahogy kerülgetjük a COVID-19 járvány hullámait, bízom benne, hogy képesek vagyunk az anyákat és a csecsemőket a középpontba állítani, és emlékezni rá, hogy először is ne csináljunk bajt.

Irodalomjegyzék

 1. World Health Organization. Clinical Management of Severe Acute Respiratory Infection (SARI) when COVID19 Disease is Suspected. Geneva: World Health Organization, 2020.
 2. Centers for Disease Control and Prevention. Interim Considerations for Infection Prevention and Control of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) in Inpatient Obstetric Healthcare Settings. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019ncov/hcp/inpatient-obstetric-healthcare-guidance.html Accessed March 31, 2020.
 3. Zeng L, Xia S, Yuan W, et al. Neonatal early-onset infection with SARS-CoV-2 in 33 neonates born to mothers with COVID-19 in Wuhan, China. JAMA Pediatr 2020 Mar 26 [Epub ahead of print]; DOI: 10.1001/jamapediatrics .2020.0878.
 4. Moore ER, Bergman N, Anderson GC, et al. Early skin-toskin contact for mothers and their healthy newborn infants. Cochrane Database Syst Rev 2016;11:CD003519.
 5. Bergman NJ, Linley LL, Fawcus SR. Randomized controlled trial of skin-to-skin contact from birth versus conventional incubator for physiological stabilization in 1200- to 2199-gram newborns. Acta Paediatr 2004;93: 779–785.
 6. Morgan BE, Horn AR, Bergman NJ. Should neonates sleepalone? Biol Psychiatry 2011;70:817–825.
 7. Royal College of Midwives, Royal College of Obstetriciansand Gynaecologists, Royal College of Paediatrics and Child Health, et al. Coronavirus (COVID-19) Infection in Pregnancy: Information for Health Care Professionals. Version 5. https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/ 2020-03-28-covid19-pregnancy-guidance.pdf Accessed March 31, 2020.
 8. Morelius E, Theodorsson E, Nelson N. Salivary cortisoland mood and pain profiles during skin-to-skin care for an unselected group of mothers and infants in neonatal intensive care. Pediatrics 2005;116:1105–1113.
 9. Halperin BA, Morris A, Mackinnon-Cameron D, et al.Kinetics of the antibody response to tetanus-diphtheriaacellular pertussis vaccine in women of childbearing age and postpartum women. Clin Infect Dis 2011;53:885–892.
 10. Bachrach VR, Schwarz E, Bachrach LR. Breastfeeding andthe risk of hospitalization for respiratory disease in infancy: a meta-analysis. Arch Pediatr Adolesc Med 2003;157:237– 243.
 11. Young SL, Mbuya MN, Chantry CJ, et al. Current knowledge and future research on infant feeding in the context of HIV: basic, clinical, behavioral, and programmatic perspectives. Adv Nutr 2011;2:225–243.

—Alison Stuebe, MD, MSc President, Academy of Breastfeeding Medicine

újszülött elválasztása szükséges?